Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,9% η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

/ by Newsroom
ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,9% η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

Το ίδιο διάστημα η ύφεση στην Ευρωζώνη ήταν 3,2% - Για αισιόδοξο μήνυμα που επιβεβαιώνει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, μιλούν στην κυβέρνηση

Συγκρατημένη επίπτωση φαίνεται πως είχε τελικά στο α΄τρίμηνο της χρονιάς η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα πρώτα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν, σε ετήσια βάση, ύφεση μόλις 0,9% μικρότερη, δηλαδή, από όσο πολλοί εκτιμούσαν ή φοβόντουσαν, αλλά και πολύ μικρότερη από 3,2% που κατέγραψαν συνολικά οι χώρες της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης για περιορισμό της οικονομικής επιβράδυνσης κάτω από 8% εφέτος, αντί για 10% και άνω που ως τώρα προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί -και όχι μόνον.

Χωρίς να πανηγυρίζουν, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν κατ’αρχήν ικανοποίηση που απεφεύχθησαν τα χειρότερα που πολλοί προέβλεπαν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε δήλωσή του πως «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και «αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Εν σχέσει με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο πάντως (δ΄τρίμηνο του 2020) καταγράφεται «βουτιά» 1,6%, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη κινείται στο 3,2%, στη Γερμανία στο 2,3%, στην Πορτογαλία στο 2,4%, στην Ισπανία 4,1%, στην Ιταλία στο 4,8% και στη Γαλλία στο 5,4%.

Από την κυβέρνηση σχολίαοζουν, δε, ότι με βάση τα στοιχεία αυτά «δεν επιβεβαιώνεται η κινδυνολογία Τσίπρα μέχρι στιγμής» προσθέτοντας ότι πρόκειται για «αισιόδοξο μήνυμα που επιβεβαιώνει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας».

Τι άντεξε στην πανδημία

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα».

Παρά τις μαύρες προβλέψεις (πχ του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο για πτώση στην κατανάλωση και στο ΑΕΠ έως 30% ) εν συγκρίσει με το 1ο τρίμηνο πέρυσι, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν σταθερή. Αντιθέτως υποχώρησαν πολύ οι επενδύσεις, λόγω της πανδημίας που είχε ξεκινήσει να πλήττει την Κίνα και την διεθνή Οικονομία -από τον περασμένο Δεκέμβριο ήδη στα τέλη του 2019.

Αντιθέτως οι εξαγωγές δείχνουν να είχαν και αύξηση, αντί μείωσης, σε σύγκριση με πέρυσι. Και αυτό δείχνει ενδεχομένως ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία, η χρονιά ξεκινούσε με πολύ θετικούς ρυθμούς Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση:
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%,
  • Οι εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως τουρισμός) αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.Από την άλλη, η ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει πως πρόκειται για «προσωρινά στοιχεία» τα οποία ενδέχεται να αναθεωρηθούν «όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)».

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».


Πηγή: protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP