Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

OTOE: Το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" οδηγεί σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις μισθών

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

/ by Newsroom
OTOE: Το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" οδηγεί σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις μισθών
Χθες ξεκίνησε επίσημα το κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και μειώσεις μισθών. 


Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι "πληρώνουν το μάρμαρο". Σαν να μην έφτανε η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του lockdown με την παροχή του πενιχρού επιδόματος των 534 ευρώ, την ώρα που σχεδόν στο σύνολο των χωρών της ΕΕ χορηγούνταν από το κράτος μέχρι και το 100% του μισθού, η Κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. 

Οι όροι του προγράμματος προκειμένου να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Αρκεί μόνο η μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20% χωρίς να υπάρχουν άλλοι όροι όπως το μέγεθος της επιχείρησης, η κερδοφορία των προηγούμενων ετών, οι αμοιβές του management και πολλά άλλα. Έτσι εξισώνονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε ένα πρόχειρο περιτύλιγμα. 


Το χειρότερο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την προστασία της εργασίας, δεν απαγορεύει τις απολύσεις. Παρά την ευχέρεια που δίνει στις επιχειρήσεις να επιβάλουν μονομερώς την μερική απασχόληση με την αντίστοιχη μείωση του μισθού, οι απολύσεις απαγορεύονται μόνο για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στο πρόγραμμα. Για όσους εργαζόμενους δεν εντάξουν οι επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία προστασία από την απόλυση. 


Δηλαδή επιδότηση των επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικά κριτήρια από την μία και ελεύθερες απολύσεις για τους εργαζομένους από την άλλη. 

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση βάζει για μία ακόμα φορά τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της πάνω από την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Βρήκε την ευκαιρία με πρόσχημα την κρίση του Κορωνοϊού να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά της για την μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα. Αντί να επιδοτεί την πλήρη απασχόληση επιδοτεί την μερική απασχόληση σε ένα κρεσέντο άκρατου νεοφιλελευθερισμού. 

Τα συνδικάτα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να δώσουν δυναμικές απαντήσεις στην πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και στο δόγμα "μισή δουλειά μισή ζωή".


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP