Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Αναστολή συμβάσεων: Σε κίνδυνο ο 13ος και 14ος μισθός για χιλιάδες εργαζομένους

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

/ by Newsroom
epidoma

Για ποιους κλάδους παρατείνεται η δυνατότητα αναστολών μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα


Το υπουργείο εργασίας δεν έχει ακόμη διαλευκάνει αυτήν την γκρίζα ζώνη με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κινούνται αυθαιρέτως. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε για το θέμα ερώτηση πριν κλείσει η Βουλή ενώ η πρώην υπουργός εργασίας Εφη Αχτσιόγλου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ήδη, εξάλλου, πολλοί εργοδότες ενημερώνουν τους εργαζομένους τους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν 13ο και 14ο μισθό καθώς δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση εκ του νόμου.»

«Το επιχείρημα των εργοδοτών ότι δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν επίδομα αδείας δεν ευσταθεί – επισημαίνει ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος- καθώς σύμφωνα με το νόμο ο εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρο το επίδομα αν έχει συμπληρώσει ένα έτος στον ίδιο εργοδότη. Δηλαδή αν τον Ιανουάριο του 2020 είχε κλείσει ένα χρόνο δουλειάς , δικαιούται ολόκληρο το επίδομα ανεξάρτητα με τον αριθμό των μηνών που τέθηκε σε αναστολή. Το θέμα αποτελεί γκρίζα ζώνη που πρέπει να αποσαφηνιστεί.»

Ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού και επισιτισμού η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μετά τα πρόσφατα μέτρα και τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια και τη ματαίωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο εργασίας επιμήκυνε τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης και για το μήνα Αύγουστο στους κλάδους του επισιτισμού και του πολιτισμού. Ο μεγάλος κλάδος του επισιτισμού, που τον Ιούλιο είχε τεθεί εκτός δυνατότητας αναστολών, επιστρέφει στο μέτρο, ενώ προστίθενται οι επιχειρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου πληττόμενου κλάδου βάσει ΚΑΔ.

Οι εργοδότες των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να θέτουν σε αναστολή μέρος ή ακόμη και το σύνολο – δηλαδή το 100% – των εργαζομένων τους, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα στους εργοδότες – λόγω και της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας – να θέτουν σε αναστολή εργαζόμενους, τους οποίους είχαν ανακαλέσει οριστικά από προηγούμενη περίοδο αναστολής. Σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε τους προηγούμενους μήνες, εφόσον ο εργοδότης έχει κάνει οριστική ανάκληση σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενου, δεν έχει το δικαίωμα να τον θέσει εκ νέου σε αναστολή. Με τις νέες ρυθμίσεις και ειδικά για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, όπως επίσης και άλλων κλάδων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, οι εργοδότες μπορούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να θέτουν εκ νέου σε αναστολή, συμβάσεις εργαζομένων, τις οποίες είχαν αναστείλει τους προηγούμενους μήνες, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν τους εργαζόμενους οριστικά πίσω σε ενεργή απασχόληση.
Η δυνατότητα των αναστολών για ένα ακόμη 2μηνο καλύπτει κυρίως τους εποχικούς ειδικά χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης οι οποίοι , ειδικά στον κλάδο της εστίασης, κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και με μηδενικό εισόδημα. Με την παράταση της δυνατότητας αναστολής θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ. 

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού και επισιτισμού Γιώργος Χόντζογλου καταγγέλλει την έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και καλεί το υπουργείο εργασίας να καλύψει τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί .
 
Συγκεκριμένα η ομοσπονδία υποβάλλει τις εξής ερωτήσεις:

• Το λάθος που προέκυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τις λάθος πληρωμές των 534ευρω του Ιουνίου πότε θα διορθωθεί;

• Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΡΓΑΝΗ πότε θα πληρωθούν;
• Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον επισιτισμό που μένουν εκτός ρύθμισης πως θα ζήσουν;

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου υποβάλλονται:

• από τους εργοδότες από χθες 10 Αυγούστου έως και 24 Αυγούστου

• από τους εργαζόμενους από χθες 10 Αυγούστου έως και 25 Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα ή τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υποβάλλονται έως και 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.


Πηγη: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP