Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Σέρρες - Λευτέρης Αβραμάκης: «Περίπου 65 χιλ. παιδιά εκτός ΚΔΑΠ φέτος λόγω της περικοπής των κρατικών κονδυλίων από την Κυβέρνηση»

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

/ by Newsroom

Δελτίο τύπου του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με τον καταγγελόμενο από τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ και τους γονείς αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα voucher συμμετοχής σε ΚΔΑΠ:

«Σήμερα είναι μία ευχάριστη μέρα καθώς 155.000 παιδιά θα λάβουν το ειδικό voucher μέσα από μία διαδικασία που εξελίχθηκε με άρτιο τρόπο και είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα δεδομένου και του χρόνου που είχαμε. Είχαμε μία άψογη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την υφυπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και με την ηγεσία και τους εργαζόμενους της Ε.Ε.Τ.Α.Α, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τις προσπάθειες τους. Ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η οικογένεια και η στήριξή της, γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβρη με δομικές αλλαγές στο πρόγραμμα ώστε από του χρόνου να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αυτές είναι οι αρχές μας, αυτές είναι οι πολιτικές μας και αυτές θα υπηρετούμε.»

Τάδε έφη ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πανηγυρίζοντας τότε για την συνέπεια στην υλοποίηση  προεκλογικών δεσμεύσεων για (https://nd.gr/sites/ndmain/files/docs/nd_programa_web.pdf βλ. σελ. 9). Τότε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επαίρονταν για την επιτυχία της αύξησης κατά 24 χιλ. περίπου του αριθμού των δικαιούμενων voucher συμμετοχής σε δημοτικές δομές παδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (εφεξής ΚΔΑΠ), εμφανίζοντας ήδη από τις πρώτες μέρες τους στη διακυβέρνηση ένα προδιαγεγραμμένο success story.


Χρειάστηκε μόνο ένας χρόνος, όμως, για να αποκαλυφθεί με τον χειρότερο τρόπο η επικοινωνιακή φενάκη με την οποία προσπάθησαν να υφαρπάξουν την ψήφο χιλιάδων γονέων που επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν μία θέση για το παιδί τους σε κάποια δομή κοινωνικής μέριμνας. Όπως καταγγέλλει σχετικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (εφεξής ΠΑΣΕΚΔΑΠ) είναι εκατοντάδες οι δήμοι ανά τη χώρα στους οποίους για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής (χορήγηση επιταγής συμμετοχής σε ΚΔΑΠ) σημειώθηκε αποκλεισμός δικαιούμενων που ξεπερνάει το 50 % όσων συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές, παρά τη συγκέντρωση από αυτούς της απαιτούμενης μοριοδότησης. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ υπάρχουν δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σερρών, στους οποίους ο αριθμός των αποκλεισμένων φτάνει στα 2/3 όσων είχαν κάνει αιτήσεις και είχαν γίνει δεκτοί τις προηγούμενες χρονιές.

Ενώ ένα χρόνο πριν η Κυβέρνηση κόμπαζε για την αύξηση των θέσεων σε δημοτικές δομές κοινωνικής στήριξης ανηλίκων και ΑΜΕΑ, σήμερα επιλέγει την υποχρηματοδότηση των δομών αυτών, ώστε τα ΚΔΑΠ να λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά με πληρότητα 25% έως 60%, αφήνοντας έτσι έξω σύμφωνα με την ΠΑΣΕΚΔΑΠ περίπου 65.000 παιδιά. Η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την αδυναμία των Δήμων να χρηματοδοτήσουν την δραστηριότητα των ΚΔΑΠ οδηγεί αναπόφευκτα ένα μεγάλο μέρος των Κέντρων αυτών σε λουκέτο, γεγονός που θα σημάνει την έξοδο στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές τις δομές και μάλιστα στις απαρχές ενός από τους χειρότερους, όσον αφορά την οικονομία, χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Δείχνει το δρόμο προς την ανεργία σε χιλιάδες νέους κυρίως ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία να απασχοληθούν για το επόμενο διάστημα λόγω της επερχόμενης ύφεσης και της μεγάλης απώλειας θέσεων εργασίας.

[ads-post] 

Με αφορμή όλα αυτά ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το ένα μετά το άλλο γκρεμίζονται τα προεκλογικά αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας ενώ μέσα στα συντρίμμια διακρίνεται ένα πολύ ζοφερό αύριο. Το αφήγημα της πρόνοιας για την οικογένεια, για τους νέους γονείς και για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας έπαιζε διαρκώς κατά του πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ στους δέκτες των τηλεοράσεων μας, φιλοξενούμενο στις ιδιαιτέρως φιλόξενες στα αφηγήματα αυτά τηλεοπτικές εκπομπές. Κράτησε, όμως για λίγους μήνες, για τον πρώτο χρόνο. Ότι έδωσε η Κυβέρνηση κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 στον τομέα των ΚΔΑΠ, το παίρνει σήμερα πίσω εις διπλούν περικόπτοντας σημαντικά τη σχετική χρηματοδότηση, κυρίως όμως αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους γονείς που προσδοκούσαν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους μια απαραίτητη για την εξέλιξη και την ανατροφή τους εκπαιδευτική δραστηριότητα. Επιπλέον, δεν διστάζει να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες νέους εργαζόμενους στις δομές αυτές, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το επερχόμενο τσουνάμι ανεργίας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ακόμη μία φορά πως στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον επικοινωνιακό της βραχίονα, προσπαθώντας να εφαρμόσει την άκρως αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πολιτική της δημιουργώντας παράλληλα  στο κοινωνικό σύνολο μια επίπλαστη αίσθηση επιτυχίας, ανάπτυξης και ευημερίας, θεμελιώνοντας την εικόνα του Μωυσή για τον Πρωθυπουργό, που οδηγεί του Έλληνες πολίτες στη Γη της Επαγγελίας. Όλη αυτή η προσπάθεια, όμως, που κοστίζει ακριβά και χρηματοδοτείται κυρίως με δημόσιους πόρους προσκρούει και συντρίβεται πάνω στις κοινωνικές ανάγκες. Στις ανάγκες τις λαϊκής οικογένειας που μετράει και το τελευταίο ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να μπορέσει να επιβιώσει και να εξασφαλίσει την ανατροφή, τη μόρφωση και την πρόοδο των παιδιών της. Άραγε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εικόνα για αυτή την οικογένεια, για την πλειοψηφία δηλ. της ελληνικής κοινωνίας;

Εμείς, όμως, τη γνωρίζουμε καλά αυτή την οικογένεια. Γνωρίζουμε τις ανάγκες της και τις αγωνίες της. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για αυτήν να παίρνει δωρεάν μια θέση για το παιδί της σε έναν παιδικό σταθμό, σε ένα ΚΔΑΠ. Γνωρίζουμε πόσο την ελαφρύνει η χρηματοδότηση αυτού του εξόδου από το κράτος. Και θα είμαστε πάντα αρωγός σε αυτό το αίτημά της. Όπως, αρωγοί θα είμαστε και στην προσπάθεια των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ να μη χάσουν τη δουλειά τους. Η ελληνική λαϊκή οικογένεια είναι ο ιστός της κοινωνίας μας. Πρέπει να την προστατέψουμε με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε την αποδιάρθρωσή του κοινωνικού ιστού». 


Πηγη: serraikanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP