Τα εννέα έφτασαν τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στο Νομό Σερρών


Εννέα είναι συνολικά τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Σερρών εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα αφού δύο γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους...

Το νέο κρούσμα έχει καταγραφεί στο Βαμβακόφυτο του Δήμου Σιντικής και πρόκειται για ηλικιωμένο άντρα.
 
Σύμφωνα, με τον ΕΟΔΥ ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

[ads-post] 
 
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.


Πηγή: infonews24.gr