Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Σέρρες: Ξεκίνησε η συγκομιδή ηλίανθου, ικανοποίηση για τις στρεμματικές αποδόσεις

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

/ by Newsroom

Σε κάποιες περιοχές της χώρας η συγκομιδή ηλάνθου άρχισε πριν από δυο-τρεις ημέρες, ενώ σε κάποιες βαίνει προς ολοκλήρωση.

Στα ποτιστικά οι αποδόσεις είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ στα ξηρικά εξαρτάται από τις βροχές που έπεσαν ανά περιοχή. Οι τιμές στη συμβολαιακή φθάνουν έως και τα 39 λεπτά το κιλό για το προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε έλαιο και τα 37 για το συμβατικό.

Ειδικότερα, προς ολοκλήρωση βαίνει η συγκομιδή του ηλίανθου στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Όπως μάλιστα αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδα Η Ένωση (ΕΑΣ Ορεστιάδας), η διαδικασία της συγκομιδής είναι στα τελειώματα σε ποσοστό 80%.

Οι αποδόσεις, σύμμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, κυμαίνονται όσον αφορά στα ποτιστικά χωράφια στα 330-400 κιλά το στρέμμα, ενώ στα ξηρικά υπάρχουν αυξομειώσεις, οι οποίες οφείλονται στην ποικιλία, το είδος του χωραφιού και το αν έπεσε βροχή και πόση.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη στα ξηρικά υπάρχουν αποδόσεις από 80 έως 300 κιλά το στρέμμα. Η δε τιμή απορρόφησης δεν έχει αλλάξει και είναι στα 37 λεπτά το κιλό.

Στον παλιό δήμο Τυχερού τώρα, στο Σουφλί, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Καρτάλας, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση της συγκομιδής.

Στα ξηρικά οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 250 κιλά, ενώ στα ποτιστικά και πιο καλά χωράφια φθάνουν έως και 450 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο στα πιο αμμώδη εδάφη, οι αποδόσεις φθάνουν τα 350 κιλά ανά στρέμμα.

Όπως μας είπε ο ίδιος, δεν έπεσαν βροχές τον Ιούλιο και οι αποδόσεις είναι λίγο μειωμένες από πέρσι, οπότε και έφτασαν έως και τα 500 κιλά ανά στρέμμα.

Σε σχέση με τις τιμές απορρόφησης, ο ηλίανθος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο απορροφάται προς 39 λεπτά το κιλό, ενώ ο συμβατικός 37 λεπτά ανά κιλό. Πιο ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις αποδόσεις στην περιοχή αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα, λέει ο κ. Καρτάλας.

Πριν από πέντε ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή ηλίανθου και στην Λιβαδειά, όπου σύμφωνα με ενημέρωση από τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιχμέας, οι πρώτες αποδόσεις είναι καλές στα πρώιμα χωράφια και η τιμή παραγωγού παραμένει στα 37 λεπτά ανά κιλό.

Τα πρώτα δείγματα όσον αφορά στις αποδόσεις είναι από 260 έως 300 κιλά το στρέμμα και αφορούν πρώιμα χωράφια, με ένα νερό.

Στις Σέρρες, όπως δήλωσε το μέλος ΔΣ της Ένωσης Βισαλτίας και παραγωγός ο ίδιος, κ. Παύλος Αραμπατζής, τα πρώιμα που κόπηκαν, τα ελαφρώς ποτισμένα έπιασαν αποδόσεις έως 300 κιλά το στρέμμα, ενώ τα ξηρικά θα κυμανθούν από 100-150 κιλά. Τα ελαφρώς ποτισμένα, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, θα φθάσουν και τα 400 κιλά ανά στρέμμα.

 

Εδώ και δυο - τρεις ημέρες, τέλος, ξεκίνησε η συγκομιδή ηλίανθου στη Λάρισα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Βασίλης Τσιανάκας, γεωπόνος στον Συνεταιρισμό Θεσγη, ο οποίος κάνει συμβολαιακή γεωργία, με ντόπιους παραγωγούς.

Σαφής εικόνα για τις αποδόσεις θα υπάρξει σε μερικές ημέρες από σήμερα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση και διαφοροποίηση από τις περσινές, ικανοποιητικές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσιανάκα και οι ποιότητες είναι σε υψηλά επίπεδα.


Πηγη: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP