Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Τρίτη και καλύτερη, με περισσότερους δικαιούχους

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

/ by Newsroom


Ποιες είναι οι αλλαγές και οι νέοι δικαιούχοι που προστίθενται στο μέτρο

Μεγάλες ανατροπές στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3» ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ωφελούμενες θα βγουν ακόμα και επιχειρήσεις που εξαιρούνταν από όλα τα μέτρα στήριξης ως τώρα, καθώς πλέον εξετάζεται σε τοπικό και ατομικό επίπεδο η πορεία κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Πριν καν λήξει στις 31 Αυγούστου  η «Ειδική Αποζημίωση 3» που παρέχεται μέσω του MyBusinessSupport  της ΑΑΔΕ,  ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει τις αλλαγές που θα δώσουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις και θα διευκολύνουν να ενταχθούν περισσότεροι και με πιο δίκαια κριτήρια.

Ο νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής  αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας aade.gr/mybusinesssupport, που θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πλέον όλοι οι «κορωνοϊόπληκτοι» θα υπαχθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 3», με κριτήριο την πορεία της κάθε επιχείρησης και όχι μόνον του κλάδου ή της γεωγραφικής περιοχής όπου ανήκει.

Ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα διευρυμένα κριτήρια που θα ισχύσουν εν σχέσει με τους προηγούμενους κύκλους, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr προβλέπεται να παρέχει:

–          χαμηλότοκα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Θα προστεθούν ως δικαιούχοι όλοι όσοι είχαν πτώση του τζίρου τους κατά  μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, δηλαδή όλοι οι κλάδοι της Εστίασης, του Τουρισμού -αλλά και όχι μόνον!

–          ως ωφελούμενοι θα προστεθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή απλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»

–          θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ σε νησιά, που αποκλείονταν από τις προηγούμενες ενισχύσεις ως κλάδοι με κερδοφορία παρά την κρίση,  αλλά κατέγραψαν πτώση πωλήσεων μέσα στο καλοκαίρι λόγω εποχικότητας στους τουριστικούς προορισμούς. Ωφελούμενοι θα είναι έτσι πχ τοπικές οδηγοί ταξί ή επιχειρήσεις που πωλούν souvenir, προϊόντα λαϊκής τέχνης κλπ. 


Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN εστίασε στα ιδιαίτερα προβλήματα της δημοσιονομικής πολιτικής στη χρονιά του COVID-19. μίλησε για κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού το 2021 λόγω της πανδημίας και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας».

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και ερωτηθείς ειδικότερα για τη δυνατότητα υλοποίησης μόνιμων μειώσεων φορολογικών βαρών με τον προϋπολογισμό του 2021, ο υπουργός ανέφερε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό- όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων».

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα «μεικτό» σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους, ενώ θα υπάρξουν παρατάσεις στις αναστολές καταβολής φόρων και εισφορών έως και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό:

*Θα υπάρξει παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών έως και τον Μάρτιο 2021, για τους πληγέντες. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι όποιες αναστολές φόρων και εισφορών ισχύουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

*Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εντός του Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί ο γ’ κύκλος, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του Αυγούστου για τον τζίρο των επιχειρήσεων, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Οι ενισχύσεις θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.

*Ενοίκια: Στο τέλος Αυγούστου λήγει η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «εξετάζουμε πολλούς τρόπους, ίσως και συνδυαστικά, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση αλλά και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών, ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων. Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

*Αναδρομικά συνταξιούχων: Η καταβολή θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

*Σχεδιάζεται, επίσης, παράταση και για τα επιδόματα ανεργίας και για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Τέλος, στο Eurogroup στο Βερολίνο (11- 12 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, όπως και εφέτος, κάτι που φυσικά επηρεάζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021.


Πηγη: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP