Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

1η Δημόσια Διαβούλευση Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "Ελλάδα - Βουλγαρία 2021-2027" για φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

/ by Newsroom
1η Δημόσια Διαβούλευση Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "Ελλάδα - Βουλγαρία 2021-2027" για φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις

Ως πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, ο σχεδιασμός του Προγράμματος «Interreg VI-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2021-2027» κατεξοχήν αποτελεί αντικείμενο της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής των τοπικών φορέων και γι’ αυτό το λόγο ξεκινά η δημόσια διαβούλευση, με πρώτο βήμα την αποστολή του ερωτηματολογίου για να αποτυπωθούν οι απόψεις, εκτιμήσεις, κατευθύνσεις και γενικές προτάσεις των φορέων. Μετά την ολοκλήρωση του, σε δεύτερο βήμα, θα ζητηθεί από τους φορείς να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας για την από κοινού προώθηση της ανάπτυξης της περιοχής. Η περιοχή περιλαμβάνει:

  • Επτά Περιφερειακές Ενότητες στην ελληνική πλευρά: Έβρου, Ξάνθη, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών και Θεσσαλονίκης.
  • Τέσσερις Περιφέρειες στη βουλγαρική πλευρά: Μπλαγκόεβγκραντ, Xάσκοβο, Σμόλιαν και Κάρτζαλι.

Κατοικείται από περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια κατοίκους (1,9 στην ελληνική και 0,8 στη βουλγαρική πλευρά), με γήρανση όμως και μετανάστευση στα τελευταία χρόνια, με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη (κάτω του 50% του μέσου όρου της Ένωσης), με έντονες εσωτερικές ανισότητες (ιδίως μεταξύ βουλγαρικών και ελληνικών εδαφών) και με οικονομική και παραγωγική ανισορροπία (ισχυρότερη παρουσία του αγροτικού τομέα στη βουλγαρική πλευρά, των υπηρεσιών στην ελληνική).

Κατά τα πέντε διαδοχικά προηγούμενα προγράμματα, από το 1990 ήδη, επιτεύχθηκαν αξιόλογα αποτελέσματα στην περιοχή, όσον αφορά τόσο στην υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος και έργων σύνδεσης των δύο πλευρών όσο και στην προώθηση της συνεργασίας των φορέων ένθεν και εκείθεν των συνόρων και στην απόκτηση μιας συναντίληψης για τις κοινές προκλήσεις, τα κοινά προβλήματα, τις κοινές προοπτικές και τις κοινές δυνατότητες.

To νέο Πρόγραμμα, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας στην περιοχή, μέσα στο πλαίσιο των στόχων πολιτικής που ισχύουν για όλα τα προγράμματα της περιόδου 2021-2027:

  1. μια εξυπνότερη Ευρώπη (καινοτομία, ψηφιοποίηση, οικονομικός μετασχηματισμός και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων)
  2. μια πιο πράσινη Ευρώπη χωρίς ανθρακούχες εκπομπές (εφαρμογή, της συμφωνίας του Παρισιού, επένδυση στην ενεργειακή μετάβαση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής)
  3. μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη (στρατηγικά δίκτυα μεταφορών και ψηφιακά δίκτυα)
  4. μια πιο κοινωνική Ευρώπη (ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, ποιοτική απασχόληση, εκπαίδευση, δεξιότητες, κοινωνική ένταξη και ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη)
  5. μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες (με αναπτυξιακές στρατηγικές που καταρτίζονται σε τοπικό επίπεδο και με βιώσιμη αστική ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ),

πάντοτε με έμφαση στις ιδιομορφίες της διασυνοριακής περιοχής.

Για την συμμετοχή σας στη διαβούλευση μπορείτε να συμπληρώσετε το σχετικό ερωτηματολόγιο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/487a2ced-f3be-753a-35f5-8a4cf1c5c5e9

[ads-post] 

Επισημαίνεται ότι η 1η διαβούλευση είναι ανοικτή. Αφορά τόσο φορείς, όσο και πολίτες και επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια και με στόχο την μεγιστοποίηση της συμμετοχής στο σχεδιασμό του Προγράμματος θα ήταν ιδιαίτερα θεμιτό να προωθήσετε το παρών mail σε μέλη των οργανισμών σας (επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών) στην περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP