Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Μαθηματικό μοντέλο Νίκου Καρδούλα: Πρόβλεψη κρουσμάτων κορωνοϊού τρέχουσας εβδομάδας

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

/ by Newsroom

Η εκτόξευση κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, ενώ την ίδια ώρα οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι εφιαλτικές. Επιστήμονες έχουν δηλώσει δημόσια ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα υπάρξουν από 3.000 έως 6.000 ημερήσια κρούσματα.

Λαμβάνοντας αφορμή τα παραπάνω και ανησυχώντας, αποφάσισα να ενεργοποιήσω και πάλι το μαθηματικό μου μοντέλο, το οποίο ήταν το μοναδικό ακριβές και επαληθευμένο μοντέλο για την Ελλάδα και την Κύπρο παγκοσμίως, στον 1ο κύκλο του κορωνοϊού.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε το δοκιμαστικό στάδιο του μαθηματικού μοντέλου επί μία εβδομάδα και έγιναν οι ανάλογες επαληθεύσεις. Συγκεκριμένα έγινε μία προσομοίωση στις 25 Οκτωβρίου και έγιναν προβλέψεις κρουσμάτων για την εβδομάδα 26 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα του δοκιμαστικού σταδίου έδειξαν ότι και για τις 7 ημέρες, τα δημοσιευμένα από τον ΕΟΔΥ δεδομένα των κρουσμάτων ήταν ακριβώς μέσα στα όρια των δεδομένων του μοντέλου που εκτιμήθηκαν.

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν νέα προσομοίωση του μοντέλου στις 1 Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ημερήσιες τιμές του αθροίσματος των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, που δημοσιεύονται από τον ΕΟΔΥ και έγιναν προβλέψεις του ημερήσιου αθροίσματος των κρουσμάτων για την εβδομάδα 2 έως 8 Νοεμβρίου με ακρίβεια ±5%. Στην συνέχεια από τις τιμές των αθροισμάτων υπολογίσθηκαν τα ισοδύναμα ημερήσια κρούσματα για την ίδια εβδομάδα.

Στο παρακάτω γράφημα και τον πίνακα φαίνονται η καμπύλη της προσομοίωσης και οι προβλέψεις για τα κρούσματα.


Συμπεράσματα προσομοίωσης:

  • Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (8 Νοεμβρίου) εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας θα κυμαίνεται από 56.855 έως 62.840 κρούσματα.

  • Τα ισοδύναμα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται στην καλύτερη περίπτωση από 1.658 έως 2.722 μέσα στην εβδομάδα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση από 2.487 έως 4.082.


Η πανδημία στην παρούσα φάση είναι σε έξαρση και σε 15 ημέρες θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Οι προβλέψεις μου θα συνεχισθούν και τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη χρονική στιγμή που δεν θα επαληθεύονται για 2-3 συνεχόμενες ημέρες, γεγονός που θα σημάνει την αποκλιμάκωση του 2ου κύκλου και την έναρξη της φθίνουσας πορείας της πανδημίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι 4 δικαιώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου στον 1ο κύκλο της πανδημίας ήταν:

  • Επαλήθευση της δημοσιευθείσας πρόγνωσής μου για το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, προβλέποντας ακόμα και τον χρόνο άρσης της καραντίνας.

  • Επιβεβαίωση της δημοσιευθείσας πρόγνωσής μου για το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των θυμάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

  • Καθημερινή επαλήθευση των δημοσιευθέντων προγνωστικών μου για τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων του μοντέλου, με τον επιβεβαιωμένο επίσημα από τον ΕΟΔΥ, επί 40 συνεχόμενες ημέρες στην Ελλάδα (26/3 – 4/5) και επί 5 συνεχόμενες ημέρες στη Κύπρο (30/4 – 4/5).

  • Επιτυχής δημοσιευμένη πρόβλεψή μου για το συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στο τέλος του 1ου κύκλου της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.


Συνοψίζοντας, οι μαθηματικές προσεγγίσεις είναι  διαδικασίες με πολλούς περιορισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. 


Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.



Πηγή: https://www.ithessaly.gr/2020/11/blog-post_33.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP