Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

"Ραντεβού" με την εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε έως το τέλος του χρόνου

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

/ by Newsroom


Η ώρα του τελικού λογαριασμού για φυσικά και νομικά πρόσωπα για την τακτοποίηση υποχρεώσεων και πληρωμή φόρων πλησιάζει. Οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες χρονιές λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν και την οικονομία, καλούνται να αποπληρώσουν μια σειρά οφειλών ή να τακτοποιήσουν γενικότερα υποχρεώσεις προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις και προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία έως το τέλος του χρόνου, ώστε να μην τις "σέρνουν" και τα επόμενα έτη. Η ειδική φοροτεχνικός, Φιλοθέη Μακριδάκη αναλύει στο enikos.gr όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τις προθεσμίες για να τακτοποιηθούν. Μεταξύ αυτών είναι τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος, δόσεις ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεων, ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις κ.α.

 

Γράφει η ειδική φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη

Πλησιάζουμε σιγά σιγά και στο τέλος του 2020. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μία σειρά από φόρους και υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 31/12. Βεβαίως φέτος η διαφορά με τα προηγούμενα έτη είναι ότι υπάρχει η πανδημία του κορονοϊού, που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομία. Μέσα στη χρονιά έχουμε δει μια σειρά από μέτρα χρηματοδότησης και προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας. Ξεκίνησε ένα νέο lockdown για τρεις εβδομάδες με ταυτόχρονη ενδυνάμωση οικονομικά των επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά και των ανέργων. Για παράδειγμα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα έχουν παράταση του επιδόματος που λαμβάνουν και όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν 400 ευρώ. Στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενημέρωση που έδωσε στα ΜΜΕ. Και η χώρα μας έχει μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες να αντιμετωπίσει και την τουρκική προκλητικότητα που δεν λέει να υποχωρήσει. Ας δούμε λοιπόν τι να αρχίσουμε να βάζουμε σε τάξη για πληρωμή έως τέλους του χρόνου.

- Αρχικά έχουμε τα τέλη κυκλοφορίας με προθεσμία πληρωμής έως 31/12/2020. Το πρόστιμο σε καθυστέρηση από την ημερομηνία αυτή που ορίζει ο νόμος είναι το διπλάσιο ποσό των αναλογούντων τελών. Συνήθως δίνεται μία ολιγοήμερη παράταση, αλλά αυτό ανακοινώνεται εκείνες τις ημέρες και καλό είναι να μην περιμένουμε αλλά να πληρώσουμε εγκαίρως.

- Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στην ώρα τους, για να μην λάβουν το πρόστιμο αν δεν θα πληρώσουν, μπορούν να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους στην Εφορία. Συμπληρώνοντας μια υπεύθυνη δήλωση ότι το όχημα θα παραμείνει σε κλειστό χώρο στάθμευσης. Απαγορεύεται όχημα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του να βρίσκεται σταθμευμένο στο δρόμο. Κινδυνεύει να το σηκώσει ο γερανός.

- Επίσης έχουμε την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ τέλος Δεκεμβρίου που θα πρέπει να πληρωθεί. Η πέμπτη δόση είναι τέλος Ιανουαρίου και η έκτη και τελευταία τέλος Φεβρουαρίου. Εδώ να θυμηθούμε ότι η πρώτη και η δεύτερη δόση έπρεπε να καταβληθούν μαζί στο τέλος του Οκτωβρίου, η Τρίτη δόση τέλος Νοεμβρίου και έπονται οι επόμενες όπως είπαμε.

- Όσοι φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να πληρώσουν τις αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις , ώστε να μην χαθεί η ρύθμιση αλλά και να μην λάβουν προσαυξήσεις.

- Σημαντικό πολύ είναι να μην ξεχαστεί η κατάθεση της τροποποιητικής δήλωσης των αναδρομικών που έχουν εισπραχτεί μέσα στο 2019 και αφορούν παρελθόντα έτη. Εδώ θα πρέπει να γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις στα αντίστοιχα έτη που αφορούν, ηλεκτρονικές ή χειρόγραφες ανάλογα το έτος αναφοράς.

- Μία ακόμα υποχρέωση είναι η δόση του φόρου εισοδήματος και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα. Φέτος ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων , λόγο των ιδιαίτερων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία είναι σε 8 μηνιαίες συνεχόμενες δόσεις και όχι σε τρεις ως είθισται μέχρι σήμερα. Και βέβαια όσοι έχετε ρυθμίσει αυτές τις οφειλές οφείλεται να πληρώνεται τις αντίστοιχες δόσεις κάθε μήνα.

- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ του μήνα.

- Επίσης προσοχή στις φορολογικές δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και η αίτησή τους εγκρίθηκε μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση μόνο για το φορολογικό έτος 2019 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου, δηλαδή έως 31/12/2020.

- Μέχρι τέλος του έτους οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε.

- Επίσης , όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες έως 31/12/2020.

Και βεβαίως πάντα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την κατάσταση της πανδημίας που βιώνει η χώρα μας, και έχει διάφορα επακόλουθα. Ένα από αυτά είναι και η παράταση υποχρεώσεων των πληγέντων φορολογούμενων ανάλογα την περίπτωση κάθε φορά".


Πηγη: enikos.gr (Εύη Κατσώλη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP