Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Όταν μια δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι ο κόσμος δεν μασάει κουτόχορτο

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

/ by Newsroom

Απ’ τα σαλόνια του πρώτου κύματος, στ’ αλώνια του δεύτερου!


Καλή κι η παραμύθα παιδιά, αλλά πρέπει να λέμε και καμιά αλήθεια. Όλοι και όλες παραδεχθήκαμε ότι τα πήγε καλά η Ελλάδα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ναι, δεν έχει τουριστική κίνηση η περιοχή το χειμώνα, ναι, στο σύνολό τους τα Βαλκάνια τα κατάφεραν, ναι, είναι περιορισμένες οι σχέσεις μας με την Κίνα, αλλά όπως και να το δει κανείς δεν είναι θέμα αριθμών, δεν είναι θέμα στατιστικών, δεν είναι θέμα ΕΟΔΥ, μιλάει από μόνο του το πράγμα: Στο πρώτο κύμα αγωνιζόμασταν να βρούμε κάποιον φίλο ή γνωστό που να έχει επηρεαστεί από την πανδημία και στο δεύτερο κύμα δεν τους προλαβαίνουμε…

Όπως, λοιπόν, αποκόμισαν κάποιοι και κάποιες τα εύσημα στο πρώτο κύμα, έτσι θα αποκομίσουν τώρα και τη γκρίνια. Ανθρώπινο είναι, νορμάλ είναι, αναμενόμενο είναι και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δεν ξέρω αν σας το έχω πει, δικό μου είναι!

Πώς όμως μαθαίνει κανείς τι σκέπτεται ο κόσμος; Πολύ απλό Γουότσον, με μία δημοσκόπηση. Κι επειδή οι δημοσκοπήσεις λένε πάντα την αλήθεια (πάντα σε λέω), ανοίγουμε τα ματάκια μας, τεντώνουμε τ’ αυτάκια μας και μαθαίνουμε πράγματα από τα στοιχεία τους. Μαθαίνουμε γνώμες και απόψεις από την έρευνα της Palmos Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» το διάστημα 21 με 24 Νοεμβρίου και αφορούσε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις παραφυάδες του.

Και σπεύδω στα συμπεράσματα, για να μην μακρηγορούμε. Πρώτο και σημαντικότερο όλων:
Δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 66 %) θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Ένας στους τρεις (ποσοστό 31 %) λέει ότι η κυβέρνηση τα έλαβε τα μέτρα και μόλις 3% απαντά «δεν ξέρω».

Η γκρίνια που λέγαμε δηλαδή, από τον κόσμο που μπορεί να είναι σχετικά ανενημέρωτος (ααααααχ, λίστα Πέτσα!), αλλά δεν είναι ούτε κορόιδο ούτε βλήμα.

 

Κι έχει και μια σημασία από πού προέρχεται αυτό το «όχι». Λογικό είναι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 79 %) να το πιστεύουν, σου λέει ο άλλος έτσι κι αλλιώς θα το πίστευαν,
Τι γίνεται όμως όταν απαντούν «όχι δεν πήρε μέτρα η κυβέρνηση» οι μισοί (ποσοστό 50 %) Νεοδημοκράτες; Εκεί χοντραίνει το παιχνίδι φίλε και αρχίζει να τρέμει ο ζελές…

Και μια λεπτομέρεια ακόμη που δείχνει το χάσμα γενεών (μικροί-μεγάλοι) και ενημέρωσης (διαδίκτυο-τηλεόραση):
Ποσοστό 68 % στις ηλικίες 17 ως 34 ετών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 ετών το ποσοστό διολισθαίνει στο 60 %.

Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι λόγοι για την έκρηξη του δεύτερου κύματος; Παραθέτω ακολούθως σημειώνοντας ότι οι ερωτώμενοι είχαν μέχρι δύο επιλογές, γι’ αυτό βγαίνει άθροισμα άνω του 100 %:
45 % λέει ότι φταίει το άνοιγμα του τουρισμού
32 % λέει ότι φταίει ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ
27  % λέει ότι φταίει η συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός των νέων
18  % λέει ότι φταίει ο συγχρωτισμός τους χώρους εστίασης και στα καφέ/μπαρ
4 % λέει ότι φταίει ο συγχρωτισμός των μαθητών στα σχολεία
12 % λέει ότι φταίνε «όλα τα παραπάνω»
και 10 % λέει ότι φταίει «κάτι άλλο»

Και κλείνω για σήμερα με ένα ακόμη κεφαλαιώδες ερώτημα της δημοσκόπησης:
Προετοίμασε η κυβέρνηση όπως έπρεπε το ΕΣΥ στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο 1ο lockdown του Μαρτίου και στο 2ο lockdown που ζούμε σήμερα;
Κι εδώ λοιπόν, επτά στους δέκα (ποσοστό 69 %) απαντούν «όχι» και μόλις ένας στους τρεις (ποσοστό 27 %) απαντάει «ναι».

Προσέξτε και την πολιτική τοποθέτηση:
Αναμενόμενο το 84 % των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «όχι».
Αλλά να το λέει και το 47 % των ψηφοφόρων της ΝΔ;
Προς γνώση και συμμόρφωση…


Πηγή: newpost.gr (Χρήστος Ξανθάκης)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP