Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Επίδομα θέρμανσης: «Κόβονται» όσοι έχουν δύο οχήματα - Τα SOS των αιτήσεων για τις πολυκατοικίες

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

/ by Newsroom

Με 2+1 καινοτομίες στη χορήγηση του επίδομα θέρμανσης «ανοίγει» έως την Τετάρτη η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτησεων: Φέτος για πρώτη φορά το ποσό θα υπολογιστεί βάσει… Ταχυδρομικού Κώδικα, ενώ επιδοτούνται και άλλες μορφές ενέργειας εκτός πετρελαίου. «Έκπληξη» ο αποκλεισμός όσων έχουν δύο οχήματα.

Μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο 64 σελίδων, που περιλαμβάνει περίπου 13.000 οικισμούς της χώρας, θα καθορίζεται φέτος το ύψος του επιδόματος θέρμανσης για κάθε δικαιούχο: Για τη χορήγησή του θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα δήμων και οικισμών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε έναν «χάρτη» που «χρωματίζει» κάθε περιοχή ανάλογα με τις καιρικές της συνθήκες. Η λογική είναι το επίδομα να προσδιορίζεται για τον οικισμό, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε νοικοκυριό, με τον... Ταχυδρομικό Κώδικα να λαμβάνεται υπόψη.

Βήμα – βήμα η υποβολή της αίτησης
Πώς θα εξασφαλίσουν όμως το επίδομα οι δικαιούχοι, ποια είναι η διαδικασία και τι πρέπει να προσέξουν; Θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

· να εισέλθουν στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας του κωδικούς Τaxis

 • να επιλέξουν τον οικισμό που υπάγονται, μεταξύ περίπου 13.000 στους οποίους έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες.
 • Αν δεν βρίσκουν τον οικισμό τους να επιλέγουν την ένδειξη «άλλος»

· να υποβάλλουν την αίτηση με τα τιμολόγια που έχουν στη διάθεση τους

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει κάνει αγορά καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Όσοι καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων, θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, οπότε θα ξανανοίξει η πλατφόρμα. Όπως και να έχει η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύστημα TAXISnet, θα λήξει στις 11/1/2021.

Τα "τρελά" της διαδικασίας και ο αποκλεισμός λόγω… δεύτερου οχήματος
Για πρώτη φορά φέτος κανείς δεν θα γνωρίζει πριν από την πληρωμή πόσο επίδομα θέρμανσης θα… βάλει στην τσέπη, δεδομένου ότι το ύψος του καθορίζεται βάσει των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους και του Ταχυδρομικού της Κώδικα. Και αυτό τη στιγμή που για να το λάβει ολόκληρο ο δικαιούχος, πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του… επιδόματος που του αναλογεί.
Αρνητική έκπληξη και το γεγονός ότι όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομά τους -ακόμη και αν τα εισοδήματά τους είναι πολύ χαμηλά- χάνουν την ενίσχυση. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

[ads-post] 

Η διαδικασία για τις πολυκατοικίες
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε πρέπει να καταχωρηθεί, επιπρόσθετα και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο. Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία:

 • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 • τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
 • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
 • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Ποια καύσιμα επιδοτούνται και πότε θα γίνει η εξόφληση
Φέτος, το ανώτατο ποσό του επιδόματος είναι κατά 85% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και κυμαίνεται από τα 80 ευρώ έως και τα 650 ευρώ. Για πρώτη φορά επιδοτούνται φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ στο παράρτημα περιλαμβάνεται και ένδειξη για το ποιοι οικισμοί έχουν μικρότερο αριθμό κατοίκων από 2.500 και άρα δικαιούνται επιδότησης και για καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Για το φυσικό αέριο οι αιτήσεις γίνονται μέχρι και τις 31 Απριλίου και η πληρωμή γίνεται έως τις 26 Απριλίου.

 • Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 • Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
 • Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός τους πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουάριου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
 • Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

 • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Πηγη: enikonomia.gr (Βαγγέλης Δουράκης) 

GSHARE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP