Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Πρωτοφανή επεισόδια στην Αμερική: Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο μετά την ομιλία Τραμπ - Φυγαδεύτηκε ο Πενς

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

/ by Newsroom


Διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Τραμπ. Σοκάρουν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου και δείχνουν τους διαδηλωτές στους διαδρόμους του Καπιτωλίου ενώ κάποιοι εισέβαλαν και στην αίθουσα της Γερουσίας. Πληροφορίες θέλουν ένα άτομο να πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο και να μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Φέρεται να πρόκειται για γυναίκα και υπάρχουν αναφορές ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας φώναξε "ο Τραμπ κέρδισε". Λίγες στιγμές νωρίτερα είχε φυγαδευτεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αλλά και η Νάνσι Πελόζι.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN δείχνουν να πέφτουν δακρυγόνα μέσα στο κτίριο του Καπιτώλιου. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το Πεντάγωνο εξετάζει το αίτημα να αποσταλεί εθνική φρουρά στο Καπιτώλιο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς νωρίτερα οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που διαδήλωναν κατά της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν μπροστά από το Καπιτώλιο, σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας. Η αστυνομία του Καπιτωλίου διέταξε το προσωπικό του Κογκρέσου να απομακρυνθεί από το κτίριο Cannon. "Μόλις έφυγα από το γραφείο μου στο Cannon εξαιτίας μιας κοντινής απειλής. Τώρα βλέπουμε διαδηλωτές να επιτίθενται στην αστυνομία του Καπιτωλίου", έγραψε στο Twitter η Ρεπουμπλικανή εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Μέις. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει "θανάσιμο" κίνδυνο για τη δημοκρατία. "Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο", είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Νωρίτερα, άλλοι οπαδοί του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου έφθασαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο. Το μέλος της Γερουσίας Ιλέιν Λούρια, από τη Βιρτζίνια είπε ότι "οι υποστηρικτές του προέδρου προσπαθούν με τη βία να εισέλθουν στο Καπιτώλιο και μπορώ να ακούσω ήχους που ακούγονται σαν πολλαπλοί πυροβολισμοί" είπε η γυναίκα.

Οπαδοί του Τραμπ κρατώντας αμερικανικές σημαίες και μπάνερ με συνθήματα υπέρ του Τραμπ προσπάθησαν να μπουν στο Καπιτώλιο ενώ κάποιοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε σημεία όπου υπήρχαν κάμερες για να εγγράψουν την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Η αστυνομία έριξε σπρέι πιπεριού στους ανθρώπους που προσέγγιζαν στην είσοδο του κτιρίου. "Αυτό είναι το σπίτι μας" φώναξαν κάποιοι από τους οπαδούς του Τραμπ ενώ έριχναν κάτω τα κιγκλιδώματα κοντά στη σκηνή που έχει στηθεί για την τελετή κοντά στο Καπιτώλιο.

Λίγο νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε διχαστικός άλλη μια φορά δυναμιτίζοντας με τις δηλώσεις του το ήδη εμπρηστικό κλίμα. Μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος υποστηρικτών του στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν. "Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ", δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι "εκατοντάδες χιλιάδες" άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. "Θα σταματήσουμε την κλοπή", δήλωσε επιμένοντας ότι εκλάπησαν οι εκλογές.

"Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως", είπε, πέρα από την πραγματικότητα και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την υπόθεση της εκλογικής νοθείας, θεωρία που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή και ενώ αναμένεται το κρίσιμο αποτέλεσμα στην Τζόρτζια για τη Γερουσία.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς "αδύναμους" και "αξιολύπητους". "Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές", δήλωσε και πρόσθεσε: "Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του. Ο Μάικ Πενς προεδρεύει της κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των ψήφων των μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Ο ρόλος του ορίζεται αυστηρά από το πρωτόκολλο. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε απευθύνει προσκλητήριο στους υποστηρικτές του να έρθουν στην Ουάσινγκτον για την προγραμματισμένη συγκέντρωση την ίδια μέρα που το Κογκρέσο αναμένεται να επικυρώσει την προεδρική εκλογή του Μπάιντεν. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς αποδείξεις και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να έρθουν στη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα αυτήν την ημέρα που θα είναι "τρελή", είχε πει. Στην ομιλία του επανέλαβε τις κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν έλαβε τόσα εκατομμύρια ψήφους.

Όμως, ο Μάικ Πενς δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την απαίτηση του προέδρου Τραμπ να ανατρέψει την εκλογή, δεσμευόμενος ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα, προσθέτοντας "ας με βοηθήσει ο Θεός". Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε επιστολή σε 535 γερουσιαστές και εκπροσώπους στο Καπιτώλιο πριν να προεδρεύσει στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Σ' αυτήν υπογράμμισε την πίστη του στον ρόλο του κατά τις διαδικασίες στις οποίες υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "τελετουργικό" και προσθέτει ότι δεν έχει την εξουσία "να καθορίσει ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και ποιες όχι": "Κατά την κρίση μου, ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει από το να διεκδικήσω μονομερή εξουσία να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι".

"Πριν από τέσσερα χρόνια, με την οικογένειά μου γύρω μου, ορκίστηκα να στηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ο όρκος μου ολοκληρώθηκε με τις λέξεις "ας με βοηθήσει ο Θεός" . Σήμερα θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι θα τηρήσω αυτόν τον όρκο που έκανα προς αυτόν και θα τηρήσω και τον όρκο που έκανα προς τον Παντοδύναμο Θεό" επισημαίνει στην επιστολή του τονίζοντας ότι θα επιβλέψει τη διαδικασία όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ιστορία. Ας με βοηθήσει ο Θεός" ολοκληρώνεται η επιστολή του.


Πηγη: enikos.gr


GSHARE


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP