Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Πώς θα μοιράσει η Επιστρεπτέα 6 και 7 ακόμη 1,5 δισ. στις επιχειρήσεις - Στα 500 ευρώ το ελάχιστο ποσό

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

/ by Newsroom

Καθώς οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς εντείνονται αντί να αποκλιμακωθούν που αρχικά υπολογιζόταν, το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλάζει σχεδιασμό και επεκτείνεται χρονικά. Έως την επόμενη Δευτέρα επιχειρείται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για τον 6ο κύκλο που θα υπολογιστεί εξ αρχής με κριτήριο την πτώση τζίρου Ιανουαρίου. Ενώ ο 7ος κύκλος - που είναι πλέον δεδομένος - θα δεχτεί αιτήματα στη συνέχεια (προς το παρόν υπολογίζεται για τον Απρίλιο), σχεδιαζόμενος να καλύψει συνολικά τις απώλειες του πρώτου τριμήνου του 2021.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συνολικά θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ στους 2 αυτούς κύκλους, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν στον 6ο κύκλο. Ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που προς το παρόν έχει υπολογιστεί για φέτος (μαζί με τον 5ο κύκλο που ακόμη δέχεται αιτήματα για κάποιες κατηγορίες) στα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Η συνολική χορήγηση της Επιστρεπτέας από την αρχή της πανδημίας φτάνει στα 8,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες για το πρώτο τρίμηνο ο «λογαριασμός» του 2021 αυξάνεται στα 5,9 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο το 2021 ως δαπάνη για μέτρα στήριξης. Ο λόγος για ένα ποσό που προφανώς πλέον δεν επαρκεί και το πόσο θα πρέπει να ενισχυθεί εξαρτάται από τις υγειονομικές αποφάσεις των επόμενων ημερών/εβδομάδων, αλλά και από τον τρόπο που θα λειτουργεί αγορά τους επόμενους μήνες…

Μία σειρά από κρίσιμους όρους για το πώς θα λειτουργούν οι νέοι κύκλοι της Επιστρεπτέας (ο 6ος και 7ος κύκλος), θα γνωστοποιηθούν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Προκειμένου να ισχύσει ο στόχος υποβολής αιτημάτων ενδιαφέροντος έως τη Δευτέρα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως συνεχίζει να ισχύει το κριτήριο της πτώσης τζίρου κατά 20%. Εξετάζεται ως έτος βάσης το 2020, αν και συζητείται το ενδεχόμενο να ληφθεί υπόψη η σύσταση της Κομισιόν για σύγκριση των επιδόσεων μέτρων στήριξης με βάση το τζίρο του 2019 (την οποία απευθύνει πλέον σιγά-σιγά στα κράτη-μέλη). Και τούτο καθώς τα μέτρα της πανδημίας ξεπερνούν τον αρχικό ορίζοντα λήψης τους, δηλαδή πλέον «πιάνουν» και τα οικονομικά στοιχεία του Μαρτίου 2020, όταν δηλαδή είχε αρχίσει να ξεσπά η Πανδημία έναν χρόνο πριν.

Διατήρηση απασχόλησης έως και τον Ιούλιο

Πολύ σημαντικό στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας είναι ότι παρατείνεται κατά έναν μήνα (έως και τον Ιούλιο του 2021), η υποχρέωση όσων υποβάλουν αίτημα να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Μένει να φανεί αν στον έβδομο κύκλο που θα υποβληθεί τον Απρίλιο θα παραταθεί εκ νέου αυτή η υποχρέωση.

Σημειώνεται πώς και πάλι θα ισχύει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support. Το πρώτο αίτημα θα είναι εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ θα ακολουθεί η εφαρμοστική απόφαση με τους όρους χορήγησης του ποσού και στη συνέχεια θα γίνεται το 2ο  αίτημα χορήγησης που θα είναι δεσμευτικό.

Για τον 6ο κύκλο, οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Για την εστίαση και για τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. Ο 7ος κύκλος (αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός) θα τρέχει τον Απρίλιο. Θα μεσολαβήσει το νέο μέτρο στήριξης δαπανών ζημιογόνων εταιρειών που θα τρέξει τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως ακόμη «τρέχει» ο 5ος κύκλος. Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν  200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις που έκαναν έως χθες αίτημα (κυρίως νέες επιχειρήσεις). Ενώ για λίγες ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.


Πηγη: inside.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP