Υλικά:
- 4 φύλλα χωριάτικα Κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. κασέρι
- 3 κρεμμύδια
- 1 αυγό
- 150 γρ. χυμό ντομάτας
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την κιμαδόπιτα.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε σ΄ένα τηγάνι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τα σωτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου για 20 λεπτά.
- Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τον κιμά χωρίς ελαιόλαδο μέχρι να στεγνώσει και να καβουρδιστεί.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά συνεχίζοντας το σωτάρισμα.
- Τέλος προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το κασέρι τριμμένο, το αυγό και τον μαϊντανό.
- Σε ταψί 30 εκ. στρώνουμε τα 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε μεταξύ τους με ελάχιστο ελαιόλαδο, και από επάνω προσθέτουμε το μείγμα με τον κιμά που ετοιμάσαμε.
- Κλείνουμε την κιμαδόπιτα με τα άλλα δύο φύλλα, τα οποία λαδώνουμε μεταξύ τους ξανά και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι στις αντιστάσεις στους 180ο C για 50 περίπου λεπτά.
Tips:
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος κιμά θέλουμε για να φτιάξουμε την κιμαδόπιτα
- Χρησιμοποιούμε όσα και όποια μπαχαρικά μας αρέσουν
- Το κασέρι μπορεί ν΄αντικατασταθεί με πιο ελαφρύ κίτρινο τυρί
- Αν ο κιμάς έχει αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι ή κορν φλάουρ
Καλή σας όρεξη...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου