Ενα γλυκό που εκτός από νόστιμο και δροσερό είναι και οικονομικό γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λεμόνια που μας έχουν περισσέψει.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 κρόκο αυγού
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη γέμιση:
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα
- 25 ργ. Κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 200 γρ. ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές
- 200 ml Κρέμα Γάλακτος, πλήρης
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 κρόκοι αυγού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, φοράμε γάντια μιας χρήσης και ξεκινάμε να τρίβουμε το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά ώστε το μείγμα να κάνει σβόλους.
- Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη.
- Αφαιρούμε το ζυμάρι από το μπολ το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη ανάμεσα σε δύο αλευρωμένες λαδόκολλες.
- Μεταφέρουμε την ανοιχτή ζύμη στο σκεύος και την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας τόσο στον πάτο της φόρμας όσο και στα τοιχώματα.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης και τοποθετούμε από πάνω σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια διαφανής μεμβράνης.
- Ρίχνουμε μέσα ρύζι ή φακές για βάρος (ή εναλλακτικά μικρά βοτσαλάκια), κλείνουμε την περισσευούμενη μεμβράνη με φορά προς τα μέσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε το βάρος από την τάρτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 – 12 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η βάση μας.
- Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει καλά.
Για τη γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 7 -8 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.
- Μόλις ετοιμαστεί αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην κρύα βάση, πασπαλίζουμε από πάνω με τους ξηρούς καρπούς και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία που έχει ήδη ο φούρνος (180 βαθμούς στον αέρα) για 15 – 20 λεπτά
- Μόλις ετοιμαστεί το γλυκό το αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου