Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Αποζημιώσεις ενοικίου: Ακόμα περιμένουν την εξόφληση για Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες - Πότε αρχίζει η πληρωμή του Δεκεμβρίου

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

/ by Newsroom

«Παράθυρο» εξόφλησης εντός του τρέχοντος μηνός της αποζημίωσης "κουρεμένου" ενοικίου για τον Ιανουάριο, αφήνουν «ανοιχτό» υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών: Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, πάντως, δεδομένου ότι αποζημιώσεις προηγούμενων μηνών δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Για υπεράνθρωπη προσπάθεια να καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων έως το τέλος του μήνα, η αποζημιωση μειωμένου ενοικίου για τον Ιανουάριο, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών: Ξεκαθαρίζουν όμως ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που «κυνηγάει» προθεσμίες, οι οποίες είναι δύσκολο να τηρηθούν -λόγω της φύσης της αγοράς ακινήτων- και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται αυτή η προσπάθεια να πέσει στο κενό.

Δεν έχει εξοφληθεί ούτε καν ο... Νοέμβρης
Άλλωστε, η αποζημίωση μηνός Νοεμβρίου -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν έχει ακόμα εξοφληθεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αν και οι πληρωμές άρχισαν από τις 18 Ιανουαρίου! Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων τα οποία εκμισθώνονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Ο έλεγχος των συγκεκριμένων περιπτώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ -προκειμένου να αποφευχθούν λάθη- δεν είναι εύκολος και απαιτείται χρόνος. Παρά τις εκκρεμότητες, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τις αποζημιώσεις του Δεκεμβρίου πιθανότατα θα τηρηθεί. Και παρά τις όποιες προσπάθειες για το 80% του Ιανουαρίου δύσκολο να προχωρήσει και αυτή η εκκρεμότητα μέσα στον μήνα.

Καλή … άνοιξη οι αποζημιώσεις
Η αποζημίωση, λοιπόν, για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου θα καθυστερήσει λίγες μέρες ακόμα: Η εξόφλησή της αναμένεται να γίνει γύρω στις 15 Φεβρουαρίου. Και εφόσον δεν αποδώσει η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών, η αποζημίωση για τον Ιανουάριο -οπότε και θυμίζουμε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων από συγκεκριμένες κατηγορίες ενοικιαστών δεν εισέπραξαν... ούτε σεντ- αναμένεται να καταβληθεί τον Μάρτιο!
Εάν συνεχιστεί αυτή η ροή των πραγμάτων η αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου θα εξοφληθεί Απρίλιο και εάν υιοθετηθεί τελικά το μοντέλο των «κουρεμένων» -έως μηδενικών- ενοικίων και τον Μάρτιο, τότε η σχετική αποζημίωση θα καταβληθεί καλό… Μάιο! Αυτό που δεν αλλάζει πάντως ότι έπειτα από 11 μήνες που υποχρεώνονται να εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια οι εκμισθωτές ακινήτων αρχίζουν να βλέπουν πλέον το χρώμα του Κρατικού χρήματος: Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση τοις μετρητοίς μέχρι να φτάσει ο Νοέμβριος. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις Δεκεμβρίου
Τα ποσά των αποζημιώσεων για τον Δεκέμβριο -κάτι που ίσχυσε και το Νοέμβριο- αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ -για παράδειγμα- για το οποίο τον Δεκέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πόσα χρήματα θα δοθούν για Ιανουάριο- Φεβρουάριο
Ιανουάριο και Φεβρουάριο άλλαξε και πάλι το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι' αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου. Δηλαδή για συμφωνημένο ενοίκιο 1.000 ευρώ η κρατική αποζημίωση θα είναι 800 ευρώ και για μίσθωμα 500 ευρώ το κράτος θα δώσει 400 ευρώ. Εδώ πάντως πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο μόνον όσες εταιρείες ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανήκουν και σε συγκεκριμένους ΚΑΔ: Εταιρείες που δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους κλάδους, αναλόγως της περίπτωσης, είτε πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο ή το 60%. «Κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο καταβάλουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή, όπως και οι φοιτητές τέκνα αυτών.

«Ζυμώσεις» για τις απαλλαγές του Μαρτίου
Αυτή την στιγμή πάντως γίνονται «ζυμώσεις» στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστεί ποιοι κλάδοι θα απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίου και τον μήνα Μάρτιο: Εκείνες που θεωρείται βέβαιο πως δεν θα πληρώσουν και τον Μάρτιο ενοίκιο είναι όσες παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή κάτι που είναι πολύ πιθανό να ισχύσει για την εστίαση και τον τουρισμό.
Αντίθετα αρχικά υπήρχε σκέψη να μείνουν εκτός μηδενικού ενοικίου για τον Μάρτιο οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεδομένου ότι άνοιξαν, όμως η επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων που οδήγησε στην μέθοδο click away και click in shop ανέτρεψε και πάλι τα δεδομένα. Με την κίνηση αυτή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα αφορά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, αλλά και πιθανότατα και τον Απρίλιο, ειδικά εάν τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν σε εστίαση, αθλητισμό, πολιτισμό και τουρισμό.


Πηγη: enikonomia.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP