Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Επίκαιρες επεμβάσεις φυτοπροστασίας σε αμπέλι, ελιά και αμυγδαλιά

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

/ by Newsroom


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας (ΠΚΠΦΠΦΕ) Καβάλας συστήνει στους παραγωγούς αμπέλου, ελιάς και αμυγδαλιάς να λάβουν αυτή την εποχή όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα για να επιτευχθεί η καλύτερη αντιμετώπιση ορισμένων εχθρών και ασθενειών κατά την βλαστική περίοδο που θα αρχίσει σε λίγο. Τα προληπτικά αυτά μέτρα  συνδυάζονται με την εφαρμογή του κλαδέματος και περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω.
 
ΑΜΠΕΛΙ
Η καλλιέργεια της αμπέλου εκτείνεται περίπου σε 6.000 στρέμματα στην ΠΕ Σερρών. Μία σημαντική ομάδα ασθενειών της αμπέλου είναι οι ασθένειες του ξύλου που εμφανίζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια και οφείλονται σε μύκητες διαφόρων γενών με χαρακτηριστικά συμπτώματα. 

Εμφανίζονται τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα πρέμνα και προκαλούν άμεσα μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν  ξήρανση των πρέμνων.

Οι κυριότερες ασθένειες ξύλου που υπάρχουν στην ΠΕ Σερρών είναι: το σύνδρομο ή σύμπλεγμα της Ίσκας, η Ευτυπίωση, η Βοτρυοσφαίρια και η Φώμοψη.


Τα καλλιεργητικά – προληπτικά μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών είναι:

  1. Καθυστέρηση του κλαδέματος όσο πιο αργά γίνεται, κοντά στο φούσκωμα των ματιών και εφαρμογή   του κλαδέματος με ξηρό καιρό.
  2. Αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων ή ύποπτων τμημάτων των πρέμνων τα οποία όμως πρέπει να έχουν επισημανθεί την καλοκαιρινή περίοδο που παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.
  3. Περιορισμός των μεγάλων τομών κλαδέματος και επικάλυψή τoυς με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα όπου χρειάζεται να γίνουν.
  4. Κλάδεμα πρώτα των υγιών πρέμνων και στη συνέχεια των ύποπτων ή προσβεβλημένων και στο ενδιάμεσο απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με χρήση κάποιου απολυμαντικού.
  5. Ψεκασμός των τομών με εγκεκριμένα σκευάσματα για την προστασία τους από μολύνσεις που γίνονται στη συνέχεια ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας.
 
ΕΛΙΑ
Η καλλιέργεια της ελιάς εκτείνεται σε περίπου 60.000 στρέμματα στην ΠΕ Σερρών. Η ασθένεια της βακτηρίωσης ή καρκίνωσης που υπάρχει στην περιοχή μας οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi pv savastanoi και δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα. Συγκεκριμένα, συστήνεται στους παραγωγούς να κάνουν ένα προσεκτικό κλάδεμα – καθάρισμα των μολυσμένων τμημάτων των δέντρων και στη συνέχεια να γίνεται επέμβαση με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία των πληγών από επαναμολύνσεις. Τα προϊόντα κλαδέματος θα πρέπει να απομακρύνονται με ασφάλεια από τον ελαιώνα.

Η διενέργεια του σωστού κλαδέματος βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού της κόμης και περιορίζει την υγρασία του φυλλώματος που ευνοεί την εμφάνιση της ασθένειας του κυκλοκονίου. Επίσης, το συστηματικό κλάδεμα περιορίζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας στην ελιά, σε συνδυασμό με την κατάλληλη λίπανση και άρδευση των ελαιώνων.
 
ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς εκτείνεται σε περίπου 30.000 στρέμματα στην ΠΕ Σερρών και επεκτείνεται συνεχώς με νέες φυτεύσεις. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι αμυγδαλιές βρίσκονται περίπου στο βλαστικό στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών (φούσκωμα ματιών), στο οποίο κρίνονται αναγκαίες να γίνουν ορισμένες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθογόνων που εμφανίζονται συνήθως ή έχουν παρατηρηθεί την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η ασθένεια της μονίλιας αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου (κυρίως στο στάδιο της λευκής κορυφής, της πλήρους άνθησης και της πτώσης των πετάλων αλλά και στο στάδιο του καρπιδίου σε περίπτωση συνεχών βροχοπτώσεων). Επιπλέον, κατά την περίοδο του κλαδέματος, συστήνεται η απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδιών και καρπών.

Το έλκος κλαδίσκων (φουζίκοκο ή ψώμοψη) προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές ιδιαίτερα με υγρό καιρό στην ποικιλία φυρανιά (Ferragnes) που είναι ευαίσθητη. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του περιλαμβάνει την απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών ιστών κατά τη διάρκεια του χειμερινού κλαδέματος που αποτελούν εστίες μόλυνσης.  Επίσης, συνιστάται ψεκασμός κατά το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών και στη συνέχεια κάθε φορά που δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες (θερμ. 15-25 °C  και βροχοπτώσεις).

Η ασθένειες του εξώασκου και του κορύνεου προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα και δευτερευόντως τους καρπούς και αντιμετωπίζονται με ψεκασμό κατά το στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών και της πτώσης των πετάλων.
Τέλος, για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς το Π.Κ.Π.Φ.Π.Φ.Ε. Καβάλας σε συνεργασία με την υπηρεσία μας εκδίδει δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την έναρξη πτήσης του εντόμου. Παρόλα αυτά, όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί επιθυμούν ή έχουν απομακρυσμένους αμυγδαλεώνες, μπορούν αυτή την εποχή να συλλέξουν μουμιοποιημένα αμύγδαλα και να τα τοποθετήσουν σε αυτοσχέδιους κλωβούς στο αγρό τους έτσι ώστε να προσδιορίζουν οι ίδιοι με ακρίβεια την έναρξη πτήσης του εντόμου.
 
Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτσι όπως αναγράφονται στην ετικέτα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  στο  τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).


ΧΕΛΛΑΔΑ


Η Ενημέρωση για τους Αγρότες - Κτηνοτρόφους στο www.AgroNews365.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP