Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ταχύτατους ρυθμούς οι αποκαταστάσεις και η στήριξη για τον «Ιανό»

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

/ by Newsroom


Η αποκατάσταση των ζημιών και η στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» αποτέλεσε από την αρχή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ελάχιστες ημέρες μετά την εκδήλωση της θεομηνίας, ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές και έδωσε σχετικές κατευθύνσεις για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αναθέτοντας στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης.

Το περασμένο Σάββατο, τέσσερις μήνες μετά το χτύπημα του «Ιανού», ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και πάλι στην Καρδίτσα, όπου έκανε έναν απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την επαναφορά της περιοχής στην κανονικότητα, την κατασκευή υποδομών για την προστασία από ακραία φυσικά φαινόμενα και τη δημιουργία προϋποθέσεων περαιτέρω ανάπτυξης. «Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ο Ιανός μας δείχνει το καλύτερο πρόσωπό του. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Μπορώ, όμως, να εισπράξω, ότι η κυβέρνηση, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα πέραν των Υπουργών, οι οποίοι έσκυψαν πραγματικά πάνω στο πρόβλημα, να ευχαριστήσω ειδικά τους Γενικούς Γραμματείς, τον Γιώργο Καραγιάννη, τον Δημήτρη Σκάλκο, αλλά ειδικά τον Χρήστο Τριαντόπουλο, στον οποίο η Καρδίτσα και όλη η Θεσσαλία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Διότι ασχολήθηκε νυχθημερόν με τον συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Είναι μετρήσιμα καταρχάς, δεν θα επαναλάβω τα ποσά τα οποία έχουν εκταμιευθεί, αλλά νομίζω τα εισπράττει κάνεις και σε αυτό το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας, το οποίο βλέπω να αντανακλάται και σήμερα σε αυτή την αίθουσα […]», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τριαντόπουλος, κατά την ομιλία του στη σύσκεψη του Σαββάτου υπό τον Πρωθυπουργό παρουσίασε την πρόοδο του εγχειρήματος αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός” και σημείωσε ότι «ακολουθήθηκε η κατεύθυνση που δόθηκε από την πρώτη στιγμή από τον Πρωθυπουργό: να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η αποκατάσταση και να φτάσει το συντομότερο δυνατόν η στήριξη στους πολίτες. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαστήκαμε όλοι στενά, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, παραγωγικοί φορείς και ενεργοί πολίτες - υπό τη στενή παρακολούθηση του Πρωθυπουργού. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας ήταν να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία όλων των προβλεπόμενων κανονιστικών και νομοθετικών πράξεων. Καταφέραμε, λοιπόν, να εκδοθούν περισσότερες από 30 υπουργικές αποφάσεις, τροπολογίες και διοικητικές πράξεις κατά τον πρώτο μήνα. Και, φυσικά, για να πετύχουμε το στόχο μας δεν διστάσαμε να τροποποιήσουμε νομοθετικές διατάξεις, να ανατρέψουμε διαδικασίες και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους. Μέσα, συνεπώς, σε ένα μήνα είχαν διαμορφωθεί οι θεσμικές προϋποθέσεις για τη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τον "Ιανό". 

Παράλληλα, κινηθήκαμε προς τέσσερεις βασικούς άξονες: υποδομές, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, πρωτογενή παραγωγή και νοικοκυριά. Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε, όλοι, ταυτόχρονα, και προς τους τέσσερεις αυτούς άξονες. Και αθροιστικά, συνυπολογίζοντας πληρωμές, δεσμεύσεις, πιστώσεις και εξασφαλίσεις, το συνολικό μέγεθος της κρατικής αρωγής για αποκατάσταση και στήριξη αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τον "Ιανό".

Όσο, βέβαια, ωριμάζει ο τεχνικός σχεδιασμός των έργων, αλλά και προχωρά η διαδικασία στήριξης, τόσο αυτά τα ποσά θα ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Πίσω, φυσικά, από τα ποσά αυτά υπάρχει λεπτομερής ανάλυση που μας επιτρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την προσπάθεια αποκατάστασης και στήριξης. Και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ολοκληρωμένη -ποιοτικά και ποσοτικά- εικόνα για κάθε φυσική καταστροφή, καθώς αυτό βοηθά την πολιτεία να προγραμματίσει, να σχεδιάζει και να προσαρμόσει τις πολιτικές της, καθώς -δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής- είναι πιθανό να βρισκόμαστε πιο συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Καταστάσεις που μέσα από τη στενή συνεργασία όλων μπορούμε γρήγορα να τις ξεπεράσουμε και να βρεθούμε σε ένα σημείο καλύτερο από πριν. Εκτιμώ ότι ο "Ιανός" μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο, καλό, παράδειγμα. Ένα παράδειγμα για να "χτίσουμε" μία νέα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, την αρωγή του κράτους απέναντι σε μία φυσική καταστροφή, κάτι που ο πολίτης θέλει δίπλα του. Και συνεχίζουμε».




Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP