Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Αισθητός σε πολλές περιοχές - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

/ by Newsroom

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, με το εστιακό βάθος ήταν 7,8 χλμ. και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.

Καθώς ο σεισμός ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες, ενώ ειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, στην περιοχή της Ποταμιάς, και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Πιερία, Φλώρινα. Yπάρχουν αναφορές από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Aττική καθώς και από βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού, ήταν 6,2 βαθμών. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ήταν 8 χλμ δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κυβερνητικό κλιμάκιο σπεύδει στην περιοχή

Με εντολή του Πρωθυπουργού στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Πριν από λίγο σημειώθηκε σεισμός 5 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 10 χλμ, ενώ ακολούθησε σεισμός 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 14 χλμ βορειοδυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Πριν από αυτούς και μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ , σημειώθηκαν άλλοι τρεις μετασεισμοί σε διάστημα περίπου μισής ώρας. Και οι τρεις μετασεισμοί ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χλμ. και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ. και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς επειδή ήταν επιφανειακός

"Χρειάζεται προσοχή από κατοίκους και αρχές τις επόμενες ημέρες. Όπου υπάρχουν σπίτια που έχουν προβλήματα από αυτό τον σεισμό να μείνουν μακριά" σημείωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο.

"Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς γιατί ήταν ισχυρός και επιφανειακός ο σεισμός. Παρατηρήσαμε και προσεισμούς. Να είμαστε όλοι έτοιμοι" πρόσθεσε. "Είναι γνωστό ρήγμα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό. Για τον σεισμολόγο δεν είναι έκπληξη" τόνισε.

Ο ισχυρός σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 7,8 χλμ. και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σε Τρίκαλα και Λάρισα ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και από Θεσσαλονίκη και την Αττική. Οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους ενώ οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες.

Ευθύμης Λέκκας: Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι "πρόκειται για έναν σεισμό μεγάλο. Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια". Σύμφωνα με τον ίδιο "έχει γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει γίνει ξανά σεισμός στην περιοχή παλιότερα. Δίνει μεγάλους σεισμούς". Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας "περιμένουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία". Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σε Τρίκαλα και Λάρισα ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και από Θεσσαλονίκη και την Αττική. Οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους ενώ οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες.

Χουλιάρας: Πολύ ισχυρός ο σεισμός στην Ελασσόνα

"Πολύ ισχυρό" χαρακτηρίζει ο Γεράσιμος Χουλιαρας τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Ελασσόνα. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος, το επίκεντρο και το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης.

Γράφει συγκεκριμένα: "Πολύ ισχυρός σεισμός στις 12:16 μμ με μέγεθος 6,0 Ρίχτερ και με προκαταρκτικό επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας και 14 χιλ. ΒΒΔ της Λάρισας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιομέτρων και για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού".

Στους δρόμους βγήκαν οι Λαρισαίοι

Με αγωνία γεμάτοι οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα.

Οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες ενώ οι δρόμοι του κέντρου γέμισαν κόσμο, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες από το onlarissa.gr και larissanet.gr. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ενώ σοβάδες έπεσαν στους δρόμους από τις πολυκατοικίες.

Κατέρρευσαν εκκλησίες, σπίτια και σχολεία -Επιχείρηση απεγκλωβισμού άνδρα - Δύο ελαφρά τραυματίες στο Δαμάσι

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ηλικιωμένου άνδρα στο Μεσοχώρι, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάλεσε μια γυναίκα, η οποία κατάφερε να απομακρυνθεί από το κτίριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, ο σύζυγός της ήταν εγκλωβισμένος. Στο σημείο έφτασαν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον άνδρα από το σπίτι, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για ηλικιωμένο που είναι κατάκοιτος και γι' αυτό δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από τον χώρο την ώρα του σεισμού.

Στο χωριό Δαμάσι αναφέρθηκαν δύο ελαφρά τραυματίες. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους στο κέντρο υγείας Δαμασίου. Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα Δαμασίου, την οποία έκλεισε η Αστυνομία. Σημαντικές υλικές ζημιές υπάρχουν στο Μεσοχώρι και στο Βλαχογιάννι. Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το onlarissa, φαίνεται μία εκκλησία στο Μεσοχώρι να έχει καταρρεύσει από το "χτύπημα" του Εγκέλαδου, που αναστάτωσε ολόκληρη την περιοχή και έκανε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του. Ζημιές σημειώθηκαν και σε σχολείο στο Δαμάσι, όπου έπεσε τοίχος ευτυχώς όμως είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως οι μαθητές.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Επίσης, όπως φαίνεται και στις εικόνες που δημοσιεύει το larissanet, ακόμη μία εκκλησία υπέστη φθορές εξαιτίας του Εγκέλαδου. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπέστη ζημιές στο καμπαναριό και την είσοδο. Το ευχάριστο είναι ότι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, υπάρχουν μόνο δύο ελαφρά τραυματίες εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Έπεσαν σοβάδες στο κέντρο της Λάρισας

Ο ισχυρός σεισμός αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Οι Λαρισαίοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους της πόλης. Από αρκετές πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, έπεσαν σοβάδες.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Δείτε τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας larissanet.gr

Αγοραστός: Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς - Έχουν εκκενωθεί δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία

Για τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την Ελασσονα μίλησε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. "Ήταν ισχυρός σεισμός και με διάρκεια. Το επίκεντρο είναι μεταξύ Ελασσόνας και Τυρνάβου, στην περιοχή της Ποταμιάς" είπε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε καμία αναφορά για τραυματισμούς. Είχαμε πτώσεις αντικειμένων μόνο μέσα σε σπίτια και γραφεία".

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποστήριξε ότι "έχουν εκκενωθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία" ενώ υπογράμμισε ότι έχει γίνει σύσταση να μείνουν όλοι οι πολίτες έξω σε ανοιχτούς χώρους για τουλάχιστον δύο ώρες". Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για ζημιές σε δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, ενώ έκανε λόγο και για κατολισθήσεις σε κάποια ορεινά σημεία της Ελασσόνας, όπου θα κατευθυνθούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας για να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι. "Είμαστε επίσης σε συντονισμό με τα νοσοκομεία" είπε ο κ. Αγοραστός.

Δήμαρχος Ελασσόνας στο enikos.gr: Έχουμε αναφορές για πτώσεις τοίχων και σπιτιών σε απομακρυσμένα χωριά

Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, όπως δήλωσε στο enikos.gr, αυτή τη στιγμή είναι καθ' οδόν προς τις πληγείσες περιοχές του δήμου από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει λάβει μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, έχουν προκληθεί ζημιές σε κάποια απομακρυσμένα χωριά του δήμου.

"Έχουν υποστεί ζημιές περιοχές που βρίσκονται μακριά, είμαι καθ'οδόν για να δω από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε αναφορές για ζημιές σε περιοχές του Τυρνάβου. Μιλάω για πτώσεις τοίχων αλλά και καταρρεύσεις σπιτιών. Ελπίζω να μην έχουμε τραυματισμούς" μας περιέγραψε.

Η στιγμή που "ταρακουνήθηκαν" τα Τρίκαλα - ΒΙΝΤΕΟ

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγο 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στα Τρίκαλα. Όλοι οι πολίτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους, έξω από τα σπίτια τους.

Δεδομένου ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία. Δείτε βίντεο της ιστοσελίδας triakalola.gr, από τη στιγμή που τα Τρίκαλα "ταρακουνήθηκαν" από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό της Λάρισας

Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση στον Περιφερειακό της Λάρισας, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Ο κόσμος μετά τον σεισμό βγήκε στους δρόμους, ενώ όσοι βρίσκονταν εν κινήσει ή στην εργασία τους προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μποτιλιάρισμα.


Πηγη: enikos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP