Υλικά:
Εκτέλεση:
Για τα μακαρόνια:
- 1 πακέτο, ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, (ή Νο. 5)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
- 400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
- ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο - 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
- 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
- 1 πρέζα ζάχαρη
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
- ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα
- 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
- 5 αυγά φρέσκα
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ⅔ φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση:
Για τα μακαρόνια:
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε.
- Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
- Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
- Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
- Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
- Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
- Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).
- Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
- Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
- Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
- Κάνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
- Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με τις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45΄- 50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για ένα δεκάλεπτο.
- Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν πρώτο, αλλά και σαν κυρίως πιάτο.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου