Υλικά:
  • 1 πακέτο, ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, (ή Νο. 5) 
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
Για τη σάλτσα κιμά
  • 400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
  • ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα
Για την μπεσαμέλ
  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
  • 5 αυγά φρέσκα
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ⅔ φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:
Για τα μακαρόνια: 
  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε.
  • Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
  • Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Για τον κιμά: 
  • Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
  • Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
  • Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
  • Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Για την μπεσαμέλ: 
  • Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).
  • Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα ⅔ απ᾿ τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
  • Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
  • Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
  • Κάνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
  • Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με τις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45΄- 50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για ένα δεκάλεπτο.
  • Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν πρώτο, αλλά και σαν κυρίως πιάτο.

Καλή σας όρεξη...