Μία από τις πιο αγαπημένες μακαρονάδες των Ιταλών, αλλά πλέον και των Ελλήνων !
Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη!
Υλικά:
- 500 γρ. σπαγγέτι μπουκατίνι ή φετουτσίνι
- 150 γρ. πανσέτα ή μπέικον
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 ολόφρεσκα αβγά
- 150 γρ. παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμεικτα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τις ανοιξιάτικες παραλλαγές
- 4 αγκινάρες
- 4 σπαράγγια
- 100 γρ. αρακά
- λίγο άνηθο
ή
- 200 γρ. ασπρομανίταρα
- 1 κ.σ. αποξηραμένα μανιτάρια
- λίγο θυμάρι
ή
- 6 λιαστές ντομάτες
- 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- λίγο φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τα ζυμαρικά για την καρμπονάρα μας σε αλατισμένο νερό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 5′.
- Σπάμε τη σκελίδα και την προσθέτουμε και αφήνουμε να αρωματίσει για 1´ -2′.
- Το αφαιρούμε.
- Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ με το μισό τριμμένο τυρί.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Τα ξαναβάζουμε καυτά όπως είναι στην κατσαρόλα.
- Η φωτιά πρέπει να είναι στο πιο χαμηλό.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αρωματίσει τα ζυμαρικά με άρωμα και γεύση βουτύρου.
- Προσθέτουμε την ψημένη πανσέτα στα ζυμαρικά καθώς και τα χτυπημένα αυγά.
- Όπως είναι όλα καυτά ανακατεύουμε με τσιμπίδα να ενωθούν τα υλικά.
- Αν θέλουμε πιο κρεμένια υφή προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.
- Προσοχή η καρμπονάρα πρέπει γρήγορα να βγει από την φωτιά για να μην ψηθούν τα αυγά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Η βασική συνταγή καρμπονάρας σηκώνει πολλές παραλλαγές. Ανοιξιάτικη με αγκινάρες, αρακά και σπαράγγια, ή με άγρια μανιτάρια, ασπρομανίταρα και θυμάρι αλλά και με λιαστή ντομάτα, πιπεριά ψητή, θυμάρι και δεντρολίβανο.
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!
Καλή σας όρεξη....
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου