Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Ερώτηση Λευτερη Αβραμάκη στη Βουλή: «Να στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις κομμωτηρίων – κουρείων»

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

/ by NewsRoom


Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των κομμωτηρίων – κουρείων, λόγω της μεγάλης πτώσης του τζίρου τους.

Ο Βουλευτής επικαλούμενος τα στοιχεία του Σωματείου Κομμωτών – Κουρέων Ν. Σερρών, τονίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου έχει μείνει εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που απευθύνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε αυτά ενεργοποιήθηκαν από την κυβέρνηση είτε από την Περιφέρεια. Τα διαρκή lockdown αλλά και οι όροι επαναλειτουργίας των κομμωτηρίων, έχουν ως συνέπεια πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα επιβίωσης καθώς τα έξοδά τους σήμερα είναι περισσότερα από τα έσοδα που έχουν. Η υπερχρέωση των κομμωτηρίων – κουρείων, επιβάλλει την λήψη μέτρων όπως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή το κούρεμα των χρεών που έχουν δημιουργηθεί κατά την πανδημία, γενναίες φορολογικές ρυθμίσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65000 ευρώ, χρηματοδότηση των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων με έκτακτη και μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση. 

Οι επαγγελματίες αυτοί χρειάζονται άμεσα την οικονομική στήριξη του κράτους για να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους και να καλύψουν τις τρέχουσες επαγγελματικές και προσωπικές τους ανάγκες. Ειδικά όσοι έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν ενοίκια κατοικίας είτε για τους ιδίους είτε για τυχόν παιδιά φοιτητές σε άλλες πόλεις, έχουν βρεθεί σε πραγματικό αδιέξοδο. Αντίστοιχα, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για εκείνες τις περιπτώσεις των επαγγελματιών που αναγκάζονται υπό το βάρος των χρεών να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αφού δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, παρά το ότι πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για τον Οργανισμό. Ακόμα και όσοι νοσήσουν από COVID19, δεν δικαιούνται κάποιας αποζημίωσης παρά το ότι θα τεθούν υποχρεωτικά σε καραντίνα και άρα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ή οι Περιφέρειες ενεργοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, από όπου όμως αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι τα κομμωτήρια και τα κουρεία, αποδεικνύει ότι αυτά έχουν σχεδιαστεί λάθος και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι να ανάγκη να ενεργοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα εξειδικεύονται ανά επαγγελματική ομάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα στηριχθούν άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνολό τους όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως είναι οι κομμωτές/τριες και οι κουρείς, όχι μόνο για τα λειτουργικά και πάγια έξοδα των επιχειρήσεων αλλά και για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, όπως στέγαση, λογαριασμοί ΔΕΚΟ των σπιτιών τους και τρόφιμα. 

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ελευθεριάδου Τάνια, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Τσίπρας Γιώργος, Φάμελλος Σωκράτης, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γιώργος. 


Αναλυτικά η ερώτηση

Σέρρες, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση 

Προς 

Τους Υπουργούς 

– Οικονομικών

-Ανάπτυξης και Επενδύσεων

– Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 


Θέμα: Στήριξη του επαγγελματικού κλάδου των κομμωτών/ -τριών και κουρέων. 

Ο κλάδος των κομμωτών – κομμωτριών και κουρέων ανήκει αδιαμφισβήτητα στα επαγγέλματα που υπέστησαν με τον πιο έντονο τρόπο τις δυσμενείς συνέπειες του πρώτου και του δεύτερου πολύμηνου lockdown.  Ακόμη και μετά το άνοιγμα, οι συνθήκες λειτουργίας των κομμωτηρίων συνέχισαν να υπόκεινται (δικαιολογημένα) σε μία σειρά περιοριστικών μέτρων, που σε συνδυασμό με τη μειωμένη λόγω της υγειονομικής κατάστασης ζήτηση των υπηρεσιών αυτών, οδήγησε τα κομμωτήρια σε χαμηλούς τζίρους. Παράλληλα με την κατάσταση αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών κομμωτηρίων – κουρείων αποκλείστηκαν από μία σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές και το Πρόγραμμα Διέξοδος. Όπως αναφέρει, και το Σωματείο Κομμωτών – Κουρέων Ν. Σερρών ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των κομμωτηρίων – κουρείων του Νομού Σερρών έμεινε έξω από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μελών της Διοίκησης του Σωματείου πολλοί ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και κουρείων έχοντας φτάσει σε αδιέξοδο θεωρούν ως προσφορότερη επιλογή να κλείσουν τα καταστήματά τους, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης.

Η κατάσταση του κλάδου είναι τέτοια που απαιτεί άμεσα την ένταξη τους σε διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και την απομείωση των υποχρεώσεών τους προς το δημόσιο, στη λογική των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και προβλέπουν μεταξύ άλλων το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος κλάδος ζητά μεταξύ άλλων την διευκόλυνση της ένταξης των μελών του στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, την χορήγηση ενισχύσεων για την κάλυψη των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων τους, την επιδότηση δανείων σε όλους χωρίς αυστηρά κριτήρια, την μείωση του ΦΠΑ στα κομμωτήρια και τα κουρεία, την μείωση των φορολογικών συντελεστών τουλάχιστον για το έτος 2020, την επέκταση των προβλέψεων για μείωση ενοικίων και για τα σπίτια που ενοικιάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή που νοικιάζουν για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε αυτήν την περίοδο της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, που πλέον έχει ξεπεράσει κατά πολύ την πρώτη μνημονιακή περίοδο, τα πρώτα θύματα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους στα πλαίσια της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, έμειναν, όμως, στη συνέχεια πραγματικά μετέωροι χωρίς ικανοποιητική αναπλήρωση της συνεκδοχικά αναγκαστικής απώλειας των εισοδημάτων τους. Ο κλάδος των κομμωτών είναι από τους πρώτους που βίωσαν τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας και είναι ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί, καθώς πριν την πανδημία αποτελούσε μία από τις σχετικά ακμάζουσες οικονομικές δραστηριότητες, που η γενικότερη κρίση των προηγούμενων ετών δεν επηρέασε ιδιαίτερα. Ήδη πολλοί κομμωτές/-τριες και κουρείς, διαπιστώνουν ότι η διατήρηση των επιχειρήσεών τους σε αυτές τις συνθήκες συνεπάγεται περισσότερα έξοδα και υποχρεώσεις και λιγότερα έσοδα, μια πραγματικότητα που οδηγεί πολλούς στην απόφαση να κλείσουν τις μέχρι πρότινος βιώσιμες και ακμάζουσες επιχειρήσεις τους. Οι ελεύθεροι αυτοί επαγγελματίες που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, βρίσκονται πραγματικά μετέωροι δεδομένου ότι δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας, παρά το ότι κατέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Αντίστοιχα, απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο προσωρινής αναπλήρωσης των εισοδημάτων για όσους κομμωτές/τριες και κουρείς αναγκάζονται να μείνουν εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω υποχρεωτικής καραντίνας στην περίπτωση που προσβληθούν από COVID19 ή κάποιος πελάτης τους εντοπιστεί θετικός στον COVID19.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε ήδη προτείνει μια σειρά μέτρων στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65000 ευρώ και η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρα που αν εφαρμοστούν θα συνδράμουν στην επιβίωση όσο και στην ανάκαμψη τω πληττόμενων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και του κλάδου των κομμωτηρίων – κουρείων.

ΕΠΕΙΔΗ ο κλάδος των κομμωτών – κομμωτριών και κουρέων ανήκει αδιαμφισβήτητα στα επαγγέλματα που υπέστησαν με τον πιο έντονο τρόπο τις δυσμενείς συνέπειες του πρώτου και του δεύτερου πολύμηνου lockdown. 

ΕΠΕΙΔΗ ο κλάδος αυτός έμεινε κατά το 80% των μελών του έξω από το προβλεπόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο των επιστρεπτέων προκαταβολών.  

ΕΠΕΙΔΗ η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κουρείων συνοδεύτηκε με μια σειρά περιορισμών, που οδηγούν στην υπολειτουργία τους και δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική αποκατάσταση των τζίρων τους.

ΕΠΕΙΔΗ η υπολειτουργία κομμωτηρίων και κουρείων αυτό το διάστημα καθιστά επιτακτική την ανάγκη να προβλεφθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα η  μείωση του ΦΠΑ, η μείωση της φορολογίας για το έτος 2020 και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.  

ΕΠΕΙΔΗ θα ήταν άκρως επιβοηθητική η ένταξη του κλάδου αυτού στο σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενεργοποιηθούν σε κεντρικό ή σε περιφερειακό επίπεδο  και άρα είναι αναγκαία η τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης των επιχειρήσεων κατά τρόπο που να μην αποκλείεται από αυτά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων 

ΕΠΕΙΔΗ η πρόβλεψη για μείωση ή απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τα καταστήματα που παρέμειναν κλειστά δεν εφαρμόστηκε κατ αντιστοιχία και για τις περιπτώσεις που οι πληττόμενοι επαγγελματίες είναι υπόχρεοι καταβολής ενοικίων για την μόνιμη κατοικία τους ή για τυχόν παιδιά τους που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την κατοικία των γονέων τους. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Προτίθενται να τροποποιήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των επαγγελματιών σε χρηματοδοτικά προγράμματα κατά τρόπο που να μην  αποκλείεται από αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των κομμωτών/-τριών και κουρέων;
  • Προτίθενται να ενεργοποιήσουν μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας και μείωσης των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία προκειμένου οι κομμωτές/τριες και κουρείς που εντάσσονται και αυτοί πλέον στους υπερχρεωμένους ελεύθερους επαγγελματίες, να επιβιώσουν οικονομικά και να διευκολυνθεί η οικονομική τους ανάκαμψη;
  • Προτίθενται να χορηγήσουν οικονομική ενίσχυση στους κομμωτές/-τριες και κουρείς για την κάλυψη των πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων τους;
  • Προτίθενται να προβλέψουν την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κομμωτές/-τριες και κουρείς αναγκαστούν λόγω της πανδημίας να κλείσουν οριστικά τις επιχειρήσεις τους;
  • Προτίθενται να προβλέψουν κάποια αποζημίωση ασθενείας για όσους κομμωτές/τριες και κουρείς ασθενήσουν από COVID19 ή υποχρεωθούν σε καραντίνα λόγω ασθένειας από COVID19 κάποιου πελάτη τους;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος 

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Τάνια

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός ΓιώργοςΔεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP