Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Φαρμακοποιοί Σερρών για τα self tests: "Γιατί αντιδρούμε και τι διεκδικούμε"

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

/ by NewsRoom


Σε ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών Σερρών επισημαίνονται τα εξής:

"Βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο τις συνέπειες την πανδημίας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα φαρμακεία των πόλεων, και πολύ περισσότερο αυτά της επαρχίας, κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν έναν νέο όγκο δουλειάς – πληροφόρησης του κόσμου, αλλά και γραφειοκρατίας, που ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά χαρακτηριστικά είχε για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς.

Στην ουσία, εμμέσως υποκατέστησαν τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που σε όλη την διάρκεια της πανδημίας παρά τα αιτήματα πολλών υγειονομικών κλάδων δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Όσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα τεστ, που με φανερή συναίνεση τα δέχτηκε η πλειοψηφια του ΔΣ του ΠΦΣ, έρχονται να κουμπώσουν στη λογική της ατομικής ευθύνης του καθενός αποσιωπώντας την υποστελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων, των δημοτικών δομών (πχ βοήθεια στο σπίτι), που οδήγησαν στην συντριβή του συστήματος υγείας, όπως είδαμε ιδίοις όμμασι να συμβαίνει και στον νομό μας τον Οκτώβρη Νοέμβρη του 2020.

Η ατομική ευθύνη δίνεται εξαρχής σαν μοναδική λύση ενώ τα επίκαιρα αιτήματα για μαζικά τεστ, για ενημέρωση εμβολιασμού, για προσωπικό παραμένουν στο περιθώριο. Θεωρούμε ότι κάθε είδους τεστ δεν πρέπει να διανεμηθεί ούτε να διενεργηθεί εντός ή εκτός φαρμακείου είτε με κόστος είτε χωρίς.

❖ Η εκτέλεση των τεστ, θα πρέπει να διέπεται από κανόνες βιολογικής ασφάλειας όπως αυτοί που τηρούνται σε οργανωμένα ιατρεία νοσοκομείων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από τον δειγματολήπτη και απόρριψη των χρησιμοποιηθέντων υλικών σε δοχεία συλλογής αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και απομάκρυνση από διαπιστευμένους φορείς κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην καθημερινότητα ενός φαρμακείου.

❖ Στα ασυμπτωματικά άτομα η ευαισθησία των δοκιμασιών αυτών είναι χαμηλή με αποτέλεσμα να δίνουν υψηλά ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο χαμηλό ιικό φορτίο των ασυμπτωματικών ατόμων και ενέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού, της χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων προστασίας και της διασποράς της λοίμωξης σε άλλα άτομα.

❖ Ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται, είτε στη μη σωστή λήψη του δείγματος από τον αυτοεξεταζόμενο, ο οποίος δεν διαθέτει τη σχετική εμπειρία και τη γνώση, είτε σε μη σωστή τήρηση των οδηγιών εκτέλεσης του τεστ (π.χ. προετοιμασία, μεταχείριση του δείγματος κλπ.)

❖ Η καθημερινή καταγραφή όλων των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2, από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας είναι υποχρεωτική με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19, ονομαστικά για κάθε εξεταζόμενο με χρήση του ΑΜΚΑ.

Η μη συμμόρφωση των πολιτών στην υποχρέωση της καταγραφής ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εσφαλμένων επιδημιολογικών δεδομένων με σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας. Έχουμε την εμπειρία των “ραντεβού”, σηκώσαμε την ευθύνη του κράτους και σπαταλήσαμε εργατοώρες που ένας αυτοαπασχολούμενος φαρμακοποιός, με έναν ή κανέναν υπάλληλο, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Αυτές οι νέες συνθήκες του “φαρμακείου υπηρεσιών”, “της νέας ύλης”, που είναι κατευθύνσεις και από την ΕΕ, δημιουργούν στον κλάδο μας φαρμακεία δύο ταχυτήτων και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Απορρίπτουμε την υποκατάσταση της ΠΦΥ από το φαρμακείο υπηρεσιών υγείας, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση του κλάδου μέσα από αμειβόμενες και ΜΗ υπηρεσίες και σε ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών μέσω της αυτοφροντίδας και της αυτοΐασης.

Διεκδικούμε

● Την γενναία κρατική χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να φύγουμε από τη λογική της ελεημοσύνης και του εθελοντισμού.

● Άμεση στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Ενίσχυση των δημόσιων και δημοτικών δομών πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας.

● Μαζικά και συχνά τεστ επιτήρησης επιδημιολογικού φορτίου σε σχολεία, σε χώρους εργασίας, σε δομές, σε ευπαθείς ομάδες με ευθύνη της ΠΦΥ με εξειδικευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό."



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP