Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Τηλεκπαίδευση: Το «δωρεάν» Webex τελικά δεν είναι και τόσο... δωρεάν!

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

/ by Newsroom


Mε καθυστέρηση μόλις ενός έτους, η Νίκη Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τη Cisco για την παροχή της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex. Oι  τυμπανοκρουσίες που συνόδευσαν τις αρχικές ανακοινώσεις περί «δωρεάν» παραχώρησης της πλατφόρμας από μεριάς του Αμερικάνικου κολοσσού, αποδείχθηκαν φωτοβολίδα...

Σοβαρότατο θέμα προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με την Cisco για την τηλεκπαίδευση που κρατούσε κρυφή εδώ και μήνες η υπουργός Παιδείας στα συρτάρια της. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν… “εν κρυπτώ” σχεδόν και κατατέθηκαν στη βουλή εξαιτίας της πίεσης της αντιπολίτευσης και με την πρόφαση της ερώτησης Ν. Φίλη, η Νίκη Κεραμέως είχε υπογράψει αρχικά κάτι που θύμιζε περισσότερο ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο μετεξελίχθηκε σε σύμβαση.

Στο πλαίσιο της γνωστής μεθόδου των πολυεθνικών περί “δωρεάν δοκιμής” λογισμικού φαίνεται να προκύπτει πως κάθε άλλο τελικά παρά δωρεάν ήταν, αφού εμφανίζεται το “δωρεάν” να έχει κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Όμως το πιο σκοτεινό είναι το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Με την πρώτη ματιά στη σύμβαση αλλά και και σύμφωνα με ρεπορτάζ τόσο από την Αυγή όσο και στο  News247, φαίνεται πως η Κεραμέως έκανε “δώρο” στην εταιρεία προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών!

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό και εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την υπουργό αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμβαση Cisco με Κεραμέως

Όπως αναφέρει το news247.gr και η Αυγή  η πρώτη σύμβαση δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση επίσημη σύμβαση στην οποία έχει εμπλακεί (και έχει υπογράψει) το ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει καν αριθμός πρωτοκόλλου (μόνο γραφείου Υπουργού), δεν υπάρχει η ένδειξη ότι η σύμβαση αφορά την ελληνική δημοκρατία, δεν υπάρχει ψηφιακή υπογραφή, δεν εχει διαβιβαστεί σε καμία άλλη υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια τη σύμβαση, προκύπτει πως η εταιρεία θα λάβει και γενικά θα κάνει ό,τι θέλει (από τα να τα αναλύσει μέχρι και να τα πουλήσει) τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών χωρίς μάλιστα να ορίζεται ημερομηνία εγγραφής.

Με βάση την ανάλυση του site, η εταιρεία κατέχει μεταδεδομένα με μεγάλη σημασία καθώς μπορεί όποιος τα κατέχει να προσδιορίζει συμπεριφορές και προτιμήσεις, όπως το αν σταματήσαμε έξω από μια βιτρίνα ενώ είχαμε συνδεθεί σε ανοιχτό wi – fi, ή για πόσο χρόνο μείναμε σε κάποιο τμήμα του καταστήματος.

H ψηφιακή διεύθυνση κατοικίας και η ψηφιακή ταυτότητα της συσκευής αποτελούν το “φιλέτο” των προσωπικών δεδομένων. Γιατί; Διότι ο κάτοχος τέτοιου τύπου στοιχείων μπορεί να έχει μόνιμη πρόσβαση στις ενέργειες που αναπτύσσουν τα φυσικά πρόσωπα στο διαδίκτυο. Υπό προϋποθέσεις δύναται να διενεργεί συμπεριφορική ανάλυση. Με απλά λόγια, μπορεί να παρακολουθήσει, να αναλύσει, να καταλάβει τα ενδιαφέροντά μας και πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το τί έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός με τη σύμβαση που κρατούσε κρυφή στα συρτάρια του με την Palantir. 

Διαβάστε όλα τα έγγραφα μεγέθους 172 σελίδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα εδώ




Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP