Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Οδηγός "επιβίωσης" για τα κορονο-χρέη: Πώς θα τα εξοφλήσετε σε 24 έως και 240 δόσεις

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

/ by Newsroom

Γκάμα επιλογών στην εξόφληση των λεγόμενων "κορονοχρεων" που ξεκινούν από τις 24 πάνε στις 60 και τις 120 και φτάνουν ως και τις 240 δόσεις θα έχει μπροστά του κάθε νοικοκυριό ή επιχειρηματίας προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη που συσσωρεύτηκαν την εποχή της πανδημίας: Η λεπτομέρεια όμως που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο κάθε αριθμός δόσεων θα ενεργοποιείται αναλόγως του «προφίλ» που έχει ο οφειλέτης!

Το σχέδιο που έχει θέσει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ουσιαστικά «εξατομικευμένες» δόσεις. Δηλαδή αριθμό δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει οι 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις θα συνιστούν την βάση για όλους τους οφειλέτες. Με άλλα λόγια το βασικό μοντέλο θα είναι αυτό που ήδη έχει υιοθετηθεί για την εξόφληση των χρεών που «πάγωσαν» την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, πάνω στο οποίο θα «χτίζονται» επιπλέον δόσεις! Το ίδιο «μοντέλο» θα αξιοποιηθεί τόσο στην εξόφληση φόρων όσο και εισφορών.

Ποιο είναι το βασικό «μοντέλο» εξόφλησης χρεών
Ποιο είναι λοιπόν το «μοντέλο» πάνω στο οποίο θα προστίθενται επιπλέον δόσεις;

  • Η εξόφληση των «κορονοχρεών» έχει «παγώσει» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Μετά τη λήξη της αναστολής είσπραξης μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει είτε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  • Η πρώτη δόση της ρύθμισης που θα επιλέξει ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

«Πατώντας» λοιπόν πάνω στις 24- 48 δόσεις για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Πώς ο αριθμός των δόσεων θα ανεβαίνει σε 60 ή 72
Έτσι, για παράδειγμα επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις τα συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Κάτι ανάλογο φυσικά θα ισχύει και για τους μισθωτούς: Με άλλο αριθμό δόσεων θα εξοφλεί τα χρέη του υπάλληλος που μπήκε έναν ή δύο μήνες σε αναστολή και με διαφορετικό όποιος τέθηκε σε αναστολή για 8 μήνες.
Το επόμενο «σκαλοπάτι» αριθμού δόσεων σχεδιάζεται να είναι ο αριθμός των 60 ή 72, δηλαδή χρονικός ορίζοντας εξόφλησης χρέους 5 ή 6 ετών. Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως πως οι δικαιούχοι του βασικού «μοντέλου» -και κατ΄επέκταση και των πολλαπλάσιων «εξατομικευμένων» δόσεων- θα διευρυνθούν: Στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων θα ενταχθούν και όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν -υπό το βάρος της πανδημίας- τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης χρονιάς. Δηλαδή δημιούργησαν χρέη την περίοδο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου 2020. Κάτι που θα τους δώσει δικαίωμα και στις 60 ή 72 δόσεις εφόσον βέβαια καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Ο «κύκλος» των δικαιούχων των νέων ρυθμίσεων ενδέχεται να «ανοίξει» και άλλο και να «καλύψει» και όσους «κατέρρευσαν» και δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021.

«Δεύτερη ευκαιρία» για ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων
Ακόμη μία ευκαιρία θα έχουν όσοι έχασαν στο παρελθόν το δικαίωμα «επιστροφής» τους στις 100 ή 120 δόσεις για να το επανακτήσουν, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Οικονομικών: Ήδη έχει δοθεί ευκαιρία επανένταξης σε φορολογούμενους που έπληξε η πανδημία και λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Προϋπόθεση για επανένταξή τους στην ρύθμιση ήταν να είχαν μείνει εκτός των συγκεκριμένων σχημάτων την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2020. Για όσους δεν πρόλαβαν τον προηγούμενο κύκλο «αναβίωσης» των ρυθμίσεών τους θα δοθεί μια νέα ευκαιρία: Οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτήν. Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη, όπως και τις προηγούμενες φορές, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Και η εναλλακτική της εξόφλησης σε βάθος 20ετίας
Από την 1η Ιουνίου ενεργοποιείται ο Πτωχευτικός Νόμος που δίνει μία επιπλέον δυνατότητα στην εξόφληση χρεών: Μια κατηγορία υπερχρεωμένων θα έχει την επιλογή να «σπάσει» τις οφειλές της μέχρι και σε 240 δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε 20 χρόνια! Είναι εκείνοι που «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το «κόκκινο» ή με άλλα λόγια την... πτώχευση.
Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο για ρύθμιση χρεών μέσα από τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/).
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος». Η δυνατότητα αποπληρωμής παρέχεται σε έως και 240 δόσεις. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: Για να υποβάλει ο οφειλέτης την σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς. Άρα είναι προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης να υπάρχουν οφειλές για παράδειγμα τόσο σε Εφορία όσο και στον ΕΦΚΑ, προκειμένου αυτές να ενταχθούν σε μια συνολική διευθέτηση.Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP