Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Πέφτει η αυλαία για τα «κουρεμένα» ενοίκια και τις αναστολές - Ποια μέτρα στήριξης έρχονται και για ποιους

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

/ by Newsroom


Ποια μέτρα στήριξης έρχονται

Μετά από 14 μήνες αρχίζει σιγά – σιγά να κλείνει ο κύκλος των μέτρων που στήριξαν τους εργαζόμενους και έδωσαν ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να κρατηθούν όρθιες στο τσουνάμι της πανδημίας. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ήδη πέσει οι τίτλοι τέλους και ετοιμάζονται να ρίξουν αυλαία τα  «κουρεμένα» ενοίκια, οι αναστολές εργασίας, η αναστολή φορολογικών οφειλών, οι ρυθμίσεις για επιταγές.

Η κατάσταση στην οικονομία δείχνει να ομαλοποιείται με τις επιχειρήσεις να επιστρέφουν σε συνθήκες κανονικότητας και το οικονομικό επιτελείο να προχωρά στις τελευταίες παρεμβάσεις που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν φέτος τα 16 δις. ευρώ.

Με τους εμβολιασμούς να έχουν ανεβάσει ταχύτητα,  στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι  το φθινόπωρο  δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να περιοριστούν τα λουκέτα στην αγορά και να ανακοπεί η έκρηξη της ανεργίας. Ο κίνδυνος βέβαια δεν έχει παρέλθει καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Κουρεμένα ενοίκια

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και σύμφωνα με  τα σημερινά δεδομένα τα μηδενικά και μειωμένα έως 40% ενοίκια καθώς και οι  αναστολές συμβάσεων περιορίζονται τον Ιούνιο. Θα εφαρμοστούν μόνο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων όπως γυμναστήρια, σχολές χορού, κέντρα διασκέδασης  που παραμένουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά. Για την εστίαση εξετάζεται να ισχύσει έκπτωση 40% στα ενοίκια Ιουνίου κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί στα τέλη του μήνα.

Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα τα μέτρα στήριξης της επόμενης μέρας όπως η επιδότηση παγίων δαπανών και τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά για τον τουρισμό το μέτρο αναστολής εργασίας έρχεται να στηρίξει τον Ιούνιο εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, είτε επαναπροσληφθούν είτε όχι.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει πως οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα δοθούν και τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό με δικαίωμα επαναπρόσληψης, με δύο τρόπους:

1.            Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

2.            Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .

Τουρισμός

Αναμένεται άμεσα η ανακοίνωση της ειδικής στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού με το πακέτο των 425 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και εκκρεμεί η έγκρισή του από την Κομισιόν.

Στα 425 εκατ. ευρώ του τουρισμού, προστίθενται τα 500 εκατ. ευρώ της εστίασης -και τα δύο προγράμματα επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ- όπου η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου , ένα πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για γυμναστήρια και παιδότοπους το οποίο αναμένεται να τρέξει από τα τέλη του μήνα και στα μέσα Ιουνίου έρχεται πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης για δικηγόρους, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο άλλωστε, θα τρέξουν τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών με τα «κουπόνια» εξόφλησης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του έτους αλλά και το αντίστοιχο πρόγραμμα για όσους έχουν λάβει ενισχύσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής και θα επιλέξουν αντί για «κούρεμα» 50%, πρόσθετη ρευστότητα 35% επί των κεφαλαίων που έλαβαν.

 

Πηγή: ot.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP