Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Η πρόταση της Αθήνας για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

/ by Newsroom


Νέο βελτιωμένο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνοχρεών σε περισσότερες δόσεις έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση. Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των χρεώντης πανδημίας, όπως ζητούν επιτακτικά οι φορείς της αγοράς, πρόκειται να βάλει στο τραπέζι με τους θεσμούς, κατά την 11η αξιολόγηση τον προσεχή Ιούνιο, μια νέα ρύθμιση στην οποία θα ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός χρεών -όχι μόνο τα χρέη του πρώτου lockdown-τα οποία θα αποπληρωθούν σε περισσότερες δόσεις που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κυμαίνονται πάνω από τις 65-70. Η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που μόνο στην εφορία έχει ξεπεράσει τα 108 δισ. ευρώ, αλλά και τις δυσκολίες που θα έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το 2022 και μετά, όταν θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τον «λογαριασμό» της πανδημίας. Για αυτό τον λόγο στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν με προσοχή τα επόμενα βήματά τους, καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των δανειστών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις. Σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης ρύθμισης οφειλών, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει την κατάλληλη στιγμή», επισημαίνοντας ότι «ενεργούμε έγκαιρα». Τα φοροχρέη του πρώτου lockdown, ύψους 1 δισ. ευρώ, που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί, φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων οφειλών και γι’ αυτό τον λόγο έχει ωριμάσει η απόφαση για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι μόνο το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ και, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς, η ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί δεν φθάνει, αφού κάθε μήνα οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Πρώτη συζήτηση

Το θέμα των χρεών συζητήθηκε κατά την πρόσφατη 10η αξιολόγηση, όπου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στους επικεφαλής των θεσμών αναλυτική εικόνα για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στοιχεία για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Οπως συμφωνήθηκε, θα παρουσιαστεί ένα αρχικό σχέδιο τον Ιούνιο, μήνας που, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, έχει κομβική σημασία όσον αφορά την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τότε θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία στο μέτωπο των χρεών, ενώ θα έχουν οριστικοποιήσει το ύψος των κορωνοχρεών έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αν και οι θεσμοί, παραδοσιακά, είναι αντίθετοι σε ρυθμίσεις οφειλών σε πολλές δόσεις, καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η κουλτούρα των πληρωμών, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι παρενέργειες που προκάλεσε η πανδημία στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων χρειάζονται γερές ενέσεις για να αντιμετωπιστούν

Το σχέδιο

Στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται να ανοίξει η περίμετρος των οφειλώνπου έγιναν ληξιπρόθεσμες εν μέσω πανδημίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν περισσότερες φορολογικές οφειλές που «γεννήθηκαν» μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Επιπλέον, στόχος είναι να συμφωνηθεί μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, τουλάχιστον από 60- 70 και πάνω. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι θα «επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών» και προσθέτουν ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής τους, με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.


Πηγη: Realnews


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP