Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Λευτέρης Αβραμακης: "Να αρθουν οι περιορισμοί στη συμμετοχή πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές"

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

/ by Newsroom

Την άρση του μέτρου εκ περιτροπής συμμετοχής των επαγγελματιών πωλητών και των παραγωγών στις λαϊκές αγορές ζητάει με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 40 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν η μείωση του εισοδήματος όσων διαθέτουν προϊόντα στις λαϊκές, αφού ο συνωστισμός τελικά δεν αποφεύχθηκε , ενώ όπου λειτούργησαν δεύτερες λαϊκές όπως στο Δήμο Σερρών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν περιορισμένη και οι τζίροι των επαγγελματιών και των παραγωγών σημαντικά μειωμένοι. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στις λαϊκές και τα οποία δεν έχουν ακόμα αρθεί, δεν επιτρέπουν την συνολική διάθεση των προϊόντων των παραγωγών, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν στο χωράφι και να καταστρέφονται ή στην καλύτερη περίπτωση να διατίθενται έναντι εξευτελιστικού τιμήματος σε εμπόρους και μεσάζοντες, χωρίς όμως να μειώνονται αντίστοιχα οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές.

Οι Βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να απαντήσουν εάν και πότε προτίθενται να καταργήσουν το μέτρο του «50 – 50» για τις λαϊκές αγορές. Στην περίπτωση διατήρησης του μέτρου της εκ περιτροπής συμμετοχής των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές, ζητούν  να ληφθούν μέτρα προκειμένου α) να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών, β) να μην παραμένουν οι τεράστιες αδιάθετες ποσότητες προϊόντων και γ) να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή που επιβαρύνονται υπερβολικά από την ενδιάμεση κερδοφορία;

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συνυπογράφουν οι:  Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Γιάννης, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πέρκα Πέτη, Πολάκης Παύλος, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γιώργος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σέρρες, 24 Μαΐου 2021

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς
– Ανάπτυξης και Επενδύσεων
– Υγείας

Θέμα : Αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των λαϊκών αγορών .

Στις λαϊκές αγορές, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το μέτρο της εκ περιτροπής συμμετοχής των αδειούχων πωλητών – παραγωγών σε ποσοστό 50% του συνόλου τους σε κάθε λαϊκή με κύριο στόχο την διατήρηση των πεντάμετρων αποστάσεων μεταξύ των πάγκων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Παρά την επιβολή του μέτρου αυτού δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός, ώστε αποδεικνύεται τελικά ένα μέτρο πρόληψης αποτυχημένο στην ουσία του. Εκτός της αποτυχίας του, όμως, το μέτρο αυτό προκάλεσε επιπλέον σημαντική επίπτωση στα εισοδήματα παραγωγών και πωλητών, αφού περιόρισε στο μισό τις ημέρες εργασίας τους. Ακόμη και στις περιπτώσεις που δόθηκε η δυνατότητα διενέργειας των λαϊκών σε δύο διαφορετικά σημεία ενός Δήμου κατά την ίδια ημέρα, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Δήμο Σερρών, το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, αφού η «δεύτερη» λαϊκή κατά κανόνα δεν προσέλκυε μεγάλο κοινό αφήνοντας τους επαγγελματίες σε αυτή με μικρούς τζίρους και αδιάθετα προϊόντα.

Περαιτέρω και από το πόρισμα των Ομοσπονδιών των πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών, προκύπτει πλέον των ανωτέρω και το ακόλουθο πρόβλημα που αφορά στους παραγωγούς. Η υπολειτουργία των λαϊκών δεν επιτρέπει την διάθεση των παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων με αποτέλεσμα αυτά να μένουν στο χωράφι και να καταστρέφονται ή στην καλύτερη περίπτωση να διατίθενται έναντι εξευτελιστικού τιμήματος σε εμπόρους και μεσάζοντες, χωρίς όμως να μειώνονται αντίστοιχα οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές. Ως εκ τούτου πρόκειται για ένα υγειονομικό προληπτικό μέτρο που ζημιώνει σημαντικά τόσο τους επαγγελματίες των λαϊκών, όσο και τους καταναλωτές, πλήττει δηλ. σε κάθε περίπτωση το λαϊκό εισόδημα.

Λαμβάνοντας υπόψη το καθολικό άνοιγμα της αγοράς, όσο και τον υπαίθριο χαρακτήρα των λαϊκών που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, είναι εύλογο το αίτημα των Ομοσπονδιών παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών περί άρσης του μέτρου εκ περιτροπής συμμετοχής στις λαϊκές αγορές και τη αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας τους. Με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, μπορεί η άρση να οδηγήσει έτσι στην ενίσχυση του εισοδήματος των επαγγελματιών των λαϊκών και στην μείωση των τιμών των προς διάθεση προϊόντων.

ΕΠΕΙΔΗ το μέτρο του «50 – 50» δεν απέδωσε ουσιαστικά αφού δεν επιτεύχθηκε η αποτροπή του συνωστισμού.

ΕΠΕΙΔΗ η υπολειτουργία αυτή των αγορών οδήγησε στην απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες επαγγελματίες των λαϊκών, παραγωγούς και πωλητές.

ΕΠΕΙΔΗ ο περιορισμός του δικαιώματος συμμετοχής στις λαϊκές αγορές είχε ως συνέπεια την αδυναμία διάθεσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων αγροδιατροφικών προϊόντων που είτε καταστράφηκαν, είτε διατέθηκαν σε εμπόρους έναντι πολύ χαμηλών τιμών.

ΕΠΕΙΔΗ το μέτρο αυτό, κατά το πόρισμα των Ομοσπονδιών,  ενοχοποιείται για την αύξηση των τιμών πολλών αγροδιατροφικών προϊόντων, αφού λόγω της διάθεσής τους σε εμπόρους προστέθηκε στην τιμή το ποσοστό κέρδους του μεσάζοντα.

ΕΠΕΙΔΗ οι λαϊκές αγορές έχουν υπαίθριο χαρακτήρα, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ερωτώνται οι κ Υπουργοί:

Εάν και πότε προτίθενται να καταργήσουν το μέτρο του «50 – 50» για τις λαϊκές αγορές;
Στην περίπτωση διατήρησης του μέτρου της εκ περιτροπής συμμετοχής των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές, τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου α) να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών, β) να μην παραμένουν οι τεράστιες αδιάθετες ποσότητες προϊόντων και γ) να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή που επιβαρύνονται υπερβολικά από την ενδιάμεση κερδοφορία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέτα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πέρκα Πέτη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP