Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

"Χαστούκι" από το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Τουρκία: "Αν δεν αλλάξετε στάση παγώνουν οι ενταξιακές συνομιλίες"

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

/ by Newsroom


Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Χαστούκι" στην Τουρκία - "Αν δεν αλλάξετε στάση παγώνουν οι ενταξιακές συνομιλίες"
8:55 μμ, Τετάρτη 19 Μάι 2021Διεθνή
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία.

Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι « μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.

Επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».

Οργή της Τουρκίας για το ψήφισμα "χαστούκι" του Ευρωκοινοβουλίου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο απειλεί με πάγωμα των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος σημειώνει ότι σε «σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η σύσταση, η οποία είναι μονομερής και απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα». Μάλιστα, αναφέρει πως «απορρίπτει» την έκθεση και αρνείται τις κατηγορίες για καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Απορρίπτει αυτή την έκθεση που συμπεριλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και τονίζει: «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του ΕΚ γνωρίζουν καλύτερα ότι η παύση στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας μας δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρύθμιση ή στην αδυναμία της να αναλάβει το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά από το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία προσχώρησης ως μέσο πολιτικής κατάχρησης εναντίον της Τουρκίας, από την αρχή».

Παράλληλα, προσθέτει πως «βλέπει ως απειλή την αποτελεσματική, προσανατολισμένη προς τη λύση, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

«Επίσης αντικατοπτρίζει την εντελώς άδικη, μεροληπτική ελληνική και ελληνοκυπριακή θέση. Αυτή η προκατειλημμένη γραφή βασίζεται σε μονόπλευρες ασυνάρτητες αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915», συμπληρώνει στη συνέχεια η ανακοίνωση.

«Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι μια νίκη για όλη την Ευρώπη - και όχι μόνο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται γι' αυτόν τον στόχο με αποφασιστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Internet #Viral by MyWonderWall


Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP