Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Λευτέρης Αβραμακης: "Η κυβερνητική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τις περιοχές NATURA..."

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

/ by Newsroom

Με αφορμή τις εξηγήσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση για τις αλλαγές που επέβαλλε στο καθεστώς προστασίας των περιοχών NATURA,  44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του άρθρου 218 του Ν. 4782/2021 που προβλέπει τη θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων» εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση σε αυτά τα δύο χρόνια, αποδόμησε το Σύστημα Διοίκησης των περιοχών δικτύου Natura 2000, πάγωσε τις δρομολογημένες εκτελούμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, υποβάθμισε και ιδιωτικοποίησε τον περιβαλλοντικό έλεγχο, με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/20, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τις  υποχρεώσεις της χώρας μας ως προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παράλληλα πάγωσε τα Πολεοδομικά Σχέδια και τους Δασικούς Χάρτες και άνοιξε παραθυράκια για «επενδύσεις» σε περιοχές Natura με μια παράλληλη διαδικασία, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ακολούθως με το άρθρο 218 του Ν. 4782/2021 προβλέπει τη θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, θεσμοθέτηση που θα τεκμηριώνεται από τον ενδιαφερόμενο «επενδυτή» στη συγκεκριμένη υποπεριοχή, στη βάση προφανώς του «επενδυτικού» σχεδίου και όχι στη βάση όσων επιβάλλουν την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών λειτουργιών των περιοχών και οικοτόπων.

Η εξέλιξη αυτή που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως «εξευρωπαϊσμός» παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και καθολικά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκάλεσε την αντίδραση και του αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου, ο οποίος έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της στο ζήτημα αυτό, καταδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει «επενδυτικά αιτήματα» νομοθετεί στην αντίθετη κατεύθυνση από όσα επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των οικοσυστημάτων και τις περιοχές NATURA. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για την επιβολή προστίμων στη χώρα μας για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουμε αντιδράσει έντονα στις επαναλαμβανόμενες αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που απειλούν ευθέως τις περιοχές NATURA και περιορίζουν το καθεστώς προστασίας τους. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί εξευρωπαϊσμού και εκσυγχρονισμού του πλαισίου προστασίας των πολύ σημαντικών για την χώρα μας προστατευόμενων περιοχών καταρρίπτεται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα φραγμό όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η συνέπειά της να καταργεί προστατευτικές διατάξεις για το φυσικό περιβάλλον, τα δάση ακόμα και τις περιοχές NATURA, είναι προκλητική και επικίνδυνη. Η ΝΔ αδιαφορεί συστηματικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Το φυσικό περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν τον συλλογικό πλούτο της ελληνικής κοινωνίας και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον πλούτο. Ας ελπίσουμε ότι με την απειλή των προστίμων από την ΕΕ, η κυβέρνηση θα ευθυγραμμιστεί και θα καταργήσει τις αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα, πριν υλοποιηθούν περιβαλλοντικά εγκλήματα και πριν αναγκαστεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει για μια ακόμη φορά τις προκλητικές εξυπηρετήσεις συμφερόντων από τη ΝΔ»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,  11 Μαΐου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον 
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Η πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταδίκη της χώρας από την ΕΕ και την επιβολή προστίμων»
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν σε αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης τους να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως τους πλέον «πράσινους». Όμως, οι πράξεις διαψεύδουν το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του. 
Σε αυτά τα δύο χρόνια προχώρησε στην αποδόμηση του Συστήματος Διοίκησης των περιοχών δικτύου Natura 2000, πάγωσε τις δρομολογημένες εκτελούμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και υποβάθμισε και ιδιωτικοποίησε τον περιβαλλοντικό έλεγχο, με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/20, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τις  υποχρεώσεις της χώρας μας ως προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παράλληλα πάγωσε τα Πολεοδομικά Σχέδια και τους Δασικούς Χάρτες και άνοιξε παραθυράκια για «επενδύσεις» σε περιοχές Natura με μια παράλληλη διαδικασία, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Οι παραπάνω ενέργειες είχαν οδήγησαν στην ανατροπή όλων των σημαντικών βημάτων που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθούν εκκρεμότητες 30 ετών με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 η Ελλάδα να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Εφαρμογή της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ).
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο, με το άρθρο 218 του Ν. 4782/2021 προβλέπει (κατά τη συζήτηση στη Βουλή άρθρο 219) τη θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων» (για τα οποία δεν δίνει κανέναν ορισμό) εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η θεσμοθέτηση αυτή θα πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο «επενδυτή» στη συγκεκριμένη υποπεριοχή, και προφανώς θα «τεκμηριώνει» όλες τις επιλογές του για την περιοχή και όχι τις ανάγκες της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών λειτουργιών των περιοχών και οικοτόπων, όπως θα όφειλε να διασφαλίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, λειτουργώντας ως αρμόδια αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Μία διάταξη για την οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρσή της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν όλες τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ενώ την απόσυρση της ζήτησε και η Επιτροπή "Φύση 2000", η οποία είναι το επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για  το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής  βιοποικιλότητας.
Με πρωτοβουλία του Π. Κόκκαλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατατέθηκε για το θέμα ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας. Στην απάντηση του, ο Επίτροπος ζητά νέες εξηγήσεις για το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000, καθώς και για τη μεταφορά των προβλέψεων της Οδηγίας 92/43/ΕΚ ιδιαίτερα ως προς το άρθρο 6, ενώ έχει ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου και έχει καταδικαστεί (υπόθεση C-849/19) για τη μη ορθή εφαρμογή της ίδιας Οδηγίας. Παράλληλα, ο Επίτροπος ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των προβλέψεων  του περιβαλλοντικού ν.4685/2020, σύμφωνα με την Οδηγία για τις Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την Οδηγία για τους Οικοτόπους και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Επειδή η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απειλείται με νέα καταδίκη και επιβολή προστίμου για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000.
Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ναρκοθετήσει την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών  με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει δραματικά η θεσμική κατοχύρωση και νομική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας, με συνέπεια τον συνεχή κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές.
Επειδή καταρρίπτεται το πράσινο προσωπείο της κυβέρνησης της ΝΔ και οι αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις που έχει θεσμοθετήσει αμφισβητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μαθηματικά θα οδηγήσουν σε επόμενη καταδίκη της χώρας μας και σε δυσβάσταχτα πρόστιμα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Θα προχωρήσει στην ακύρωση του άρθρου 218 του Ν. 4782/2021 ώστε το εθνικό μας δίκαιο να συνάδει με το Ευρωπαϊκό;
2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των συνακόλουθων ΠΔ; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε μια από τις ΕΠΜ και ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων που τις έχουν αναλάβει; Έχουν τροποποιηθεί αυτές από τις αρχικές συμβατικές υποχρεώσεις και προς ποια κατεύθυνση; 
3. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη και η επιβολή προστίμων στη χώρα μας για τη διαχείριση των οικοτόπων;

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων
Αιτούμαστε επίσης να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών  
• Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ζητά διευκρινίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση και η οποία αναφέρεται στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου καθώς και την απάντηση των Ελληνικών Αρχών.
• Τις τροποποιημένες συμβάσεις μεταξύ ΥΠΕΝ και μελετητών των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, καθώς και τα νέα χρονοδιαγράμματα παράδοσης τους 

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος 
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος 
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος 
Λάππας Σπυρίδων
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος 
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP