Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Λευτέρης Αβραμάκης: «Υπερβολικές και παράλογες οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Νομό Σερρών»

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

/ by Newsroom

Λευτέρης Αβραμάκης: «Υπερβολικές και παράλογες οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Νομό Σερρών, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των Σερραίων» 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών για το Νομό Σερρών, δήλωσε:
«Εκτός πραγματικότητας για μια ακόμη φορά συλλαμβάνεται η «επιτελική» κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν η αύξηση για τα ακίνητα στο Νομό Σερρών κυμαίνεται από +23,08 για την κατώτερη τιμή ζώνης έως +19,05 για την ανώτερη τιμή ζώνης. Με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα αξιών περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη. Οι διαβεβαιώσεις, του ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ είναι κενές περιεχομένου, διότι όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε στενωπό και αν τα δημόσια οικονομικά ή οι όροι δανεισμού της χώρας χειροτερέψουν, η φορολόγηση των ακινήτων παραμένει η «ασφαλής» επιλογή της κυβέρνησης. 
Ο ΕΝΦΙΑ όμως δεν είναι ο μόνος φόρος που επηρεάζεται από την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Υπάρχουν μια σειρά επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία που θα επηρεαστούν από την αδικαιολόγητα μεγάλη αυτή αύξηση στο Νομό Σερρών. Ενδεικτικά: 1) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων 2) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, 3) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, 4) Ο φόρος διανομής ακινήτων, 5) Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, 6) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, 7) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, 8) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, 9) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, 10) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, 11) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, 12) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, 13) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, 14) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, 15)Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων, 16) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
Οι πρόσθετοι αυτοί φόροι, κυρίως οι έμμεσοι φόροι που θα στερήσουν διαθέσιμα εισοδήματα κυρίως από τη μεσαία τάξη, θα αυξήσουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, σε μια συγκυρία μάλιστα που αυξάνεται καθημερινά το κόστος ζωής της μέσης οικογένειας. Η πρόκληση όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μειώσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές όπου κατά κανόνα διαμένουν οι ανώτερες οικονομικά τάξεις όπως στη Φιλοθέη, το Ψυχικό και την Εκάλη στην Αττική ή το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, και αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες σε όλες τις λαϊκές γειτονιές. Φαίνεται ότι όταν προεκλογικά η ΝΔ μιλούσε για τη μεσαία τάξη εννοούσε όσους έχουν ακίνητη περιουσία στην Εκάλη, το Ψυχικό και τη Φιλοθέη και όχι σε περιοχές όπως ο Νομός Σερρών. 
Ο Νομός Σερρών αν και ανήκει στους φτωχότερους Νομούς της Ελλάδας με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, θα υποχρεωθεί τελικά να πληρώνει περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους για την ακίνητη περιουσία. Η άδικη αυτή πρόσθετη φορολόγηση θα γίνει σε μια συγκυρία που τα εισοδήματα όλων μειώνονται, που ο νέος πτωχευτικός απειλεί σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που η ύφεση είναι μεν ορατή όχι όμως προβλέψιμη ως προς τη διάρκεια και το μέγεθός της. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύει όλο και περισσότερο ότι δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και ότι ειδικά η οικονομική της πολιτική έχει ως μόνιμο αποτέλεσμα την αφαίμαξη ειδικά των μεσαίων και λαϊκών εισοδημάτων». 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP