Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Φόβοι για εξάπλωση της μετάλλαξης "Δέλτα" φέρνουν πιο κοντά τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

/ by Newsroom


Ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης "Δέλτα" του κορονοϊού και στη χώρα μας φαίνεται πως επισπεύδει τις αποφάσεις περί παροχής κινήτρων στους πολίτες, προκειμένου να εμβολιαστούν. Η ινδική μετάλλαξη, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται να πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους, ενώ ήδη ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βρετανία αλλά και την Πορτογαλία, το τελευταίο διάστημα. Ο φόβος για το ενδεχόμενο επικράτησης της συγκεκριμένης μετάλλαξης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις τη στιγμή που η υφήλιος προσπαθεί να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας, απασχολεί την Ευρώπη και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Γαλλία και Γερμανία, μάλιστα, ζητούν συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση του παραλλαγμένου στελέχους. Εξάλλου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη "Δέλτα", υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "έδειξε" σήμερα ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων στους πολίτες, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν και έτσι να θωρακιστούν και οι ίδιοι αλλά και η δημόσια υγεία. "Υπομονή έως την ερχόμενη εβδομάδα" απάντησε ο Πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του ΑΝΤ1 σχετικά με τα προνόμια στους εμβολιασμένους και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα απόφαση να εμβολιαστούν". Συμπλήρωσε, πάντως ότι τα σχετικά ποσοστά αυξάνονται.

Συναγερμός και στη χώρα μας - Εξετάζονται και νέα ύποπτα κρούσματα στην Κρήτη

Συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη έχει σημάνει και στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων, κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε ο ΕΟΔΥ, την Πέμπτη, επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης "Δέλτα", εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ένα εντοπίστηκε στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και ένα σε πύλη εισόδου και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Τα συνολικά κρούσματα της "Δέλτα" στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 29.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα το ΟΡΕΝ, ακόμη 20 πιθανά κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης εξετάζονται στην Κρήτη και εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη παραλλαγή, θα προστεθούν στα 19 που έχουν ήδη εντοπιστεί στην περιοχή. Η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους στην Κρήτη έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των Αρχών. Για το θέμα έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αλλά και δήμαρχοι του νησιού.

Τα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πάνω στο τραπέζι δύο δεδομένα, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο lockdown, που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες και το δεύτερο ότι πρέπει φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός να "δουλέψει" με καλύτερους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις σε σύγκριση με το 2020. Μοναδικό όπλο θεωρείται πως είναι ο εμβολιασμός. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επιταχύνει τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, ώστε να μπορέσει γρήγορα να χτιστεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας. Εκτιμάται πως αυτήν τη στιγμή το 39,4% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Την επομένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει "προνόμια", προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους να αντιληφθούν ότι οι εμβολιασμένοι θα διευκολύνονται στην καθημερινότητά τους.

Οι πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους (χωρίς μάσκα), θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς να προσκομίζουν κάποιο τεστ και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά, ακροάματα και γενικότερα στους χώρους ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα τώρα με ρεπορτάζ του OPEN υπάρχουν σκέψεις να δοθούν lifestyle κίνητρα στους νέους για να εμβολιαστούν. Αυτά τα κίνητρα  εισιτήρια για θεάματα ή αθλητικούς αγώνες, δώρα, συμμετοχή στις κληρώσεις, ακόμα και δωρεάν δεδομένα για κινητή τηλεφωνία (data).

Μόσιαλος: Η μετάλλαξη "Δέλτα" θα επικρατήσει στην Ευρώπη σε ποσοστό 90%

Στη μετάλλαξη "Δέλτα" αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE σημείωσε ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα επικρατήσει στην Ευρώπη σε ποσοστό 90%. Υπογράμμισε επίσης ότι μεταδίδεται ταχύτερα από τη βρετανική μετάλλαξη και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι. "Τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά 96% και 92%, αντιστοίχως, όπως έχουν δείξει μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία" τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Σχετικά με τα εμβόλια της J&J και Moderna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα αυτήν τη στιγμή, αλλά εκτίμησε ότι ως "αδελφάκια" των Pfizer και AstraZeneca θα έχουν κάλυψη πάνω από 90%. Αναφορικά με ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE τόνισε ότι "μπορούμε να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα εάν αυξήσουμε δραματικά το ποσοστό των εμβολιασθέντων. Αυτήν τη στιγμή το 39% δεν είναι αρκετό για να ανακόψει το τέταρτο κύμα. Πρέπει το ποσοστό των εμβολιασθέντων να ανέβει στο 80%". Εξήγησε ότι για να γίνει αυτό "πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί τους επόμενους δύο μήνες. Πρέπει να πειστούν κυρίως οι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν".


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP