Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Επίτιμος Δημότης Σερρών ανακηρύχθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

/ by Newsroom


Επίτιμος Δημότης Σερρών ανακηρύχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021.


Σε μία συγκινητική τελετή στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης απένειμε, επίσης, στον κ.Σχοινά το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Σερρών και το χρυσό κλειδί της πόλης.


«Αποτελεί μεγάλη χαρά για τον Δήμο μας να τον τιμά με τη φιλία, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα Μακεδόνας.


Ένας Μακεδόνας που μας κάνει υπερήφανους υπηρετώντας ως Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. 


Γιατί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, που πρεσβεύει ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι στη βάση και στην ουσία του ο ελληνικός τρόπος ζωής», τόνισε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Σερρών.


Ο ίδιος σημείωσε ότι η παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Σέρρες, που στις 29 Ιουνίου γιορτάζει 108 χρόνια από την Απελευθέρωσή της στερεώνει τη φιλία και ενισχύει τη συμμαχία, που ξεκίνησε από την πρώτη επίσκεψη του κ.Σχοινά στο Δημαρχείο Σερρών τον περασμένο Οκτώβριο. 


Ο κ.Χρυσάφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Σερρών σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες αρχής γενομένης από την Επανάσταση του 1821 με την εμβληματική μορφή του Σερραίου ήρωα Εμμανουήλ Παπά, του πιο αδικημένου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, και στη συνέχεια στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους.


«Οι Σέρρες κατέκτησαν την πολυπόθητη ελευθερία στις 29 Ιουνίου του 1913 πληρώνοντας, όμως, βαρύ φόρο αίματος.


Η πλούσια πόλη των Σερρών, γνωστή ως “Αθήνα του Βορρά”, πυρπολήθηκε από τους Βούλγαρους κατά την αποχώρησή τους και μετατράπηκε σε ερείπια, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι θανατώθηκαν.


Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία, οι ναοί και τα σχολεία της πόλης, 4.000 σπίτια και 1.000 καταστήματα. 

Από μία φλόγα, που καίει ακόμη στις ψυχές και στο μυαλό μας. 


Μία φλόγα, που μας πληγώνει ακόμη, που μας γεμίζει, όμως, πάθος και δύναμη για να φωνάξουμε δυνατά προς πάσα κατεύθυνση ότι “Δεν Ξεχνάμε”», επισήμανε ο Δήμαρχος Σερρών και πρόσθεσε:

«Αγαπητέ φίλε, Μαργαρίτη, αυτός ο μαρτυρικός και ένδοξος τόπος, που κάηκε δύο φορές αλλά αναγεννήθηκε από τις φλόγες, ο τόπος του ήρωα Εμμανουήλ Παπά που πολέμησε στην ιδιαίτερη πατρίδα σου τη Χαλκιδική ως Αρχιστράτηγος των Αγώνα στη Μακεδονία, ο τόπος των μεγάλων ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, ο τόπος του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι πλέον και δικός σου τόπος».


Σύμφωνα με τον κ.Χρυσάφη, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του κ.Σχοινά σε Επίτιμο Δημότη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ενδιαφέροντος και της προσφοράς του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Σερρών. 


«Είναι ένα μικρό ευχαριστώ για τη θερμή υποστήριξη και συμπαράσταση στην υλοποίηση των σχεδίων μας για τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Eden Project Hellas», καθώς και για τη δημιουργία ενός διαύλου οργανωμένης και συνεχούς πληροφόρησης ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης απευθείας με τις Βρυξέλλες», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης.


«Για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο Δήμο στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και των λοιπών εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.


Η βοήθεια από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο και συνΔημότη σύμμαχο θα είναι καθοριστικής σημασίας στην υλοποίηση του αναπτυξιακού μας οράματος για τον Δήμο Σερρών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών.


Κατά την αντιφώνησή του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι οι Σέρρες είναι η πρώτη πόλη που επισκέπτεται τόσο συχνά μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.


«Μια ενδεικτική, απόδειξη ότι η σημερινή μεγάλη τιμή που μου κάνετε δεν είναι τυπική, αλλά μου δίνει και πανηγυρικά πια τον τίτλο του «συνδημότη σας». 

Από ένας καλός φίλος στις Βρυξέλλες, γίνομαι πια ένας συνδημότης και συνοδοιπόρος σας.

Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η διάκριση αυτή προέρχεται από την γενέτειρα του Εθνάρχη και πατρίδα του  Εμμανουήλ Παπά, που η ιστορία γεφυρώνει με την δική μου «μικρή πατρίδα» την Κασσάνδρα και η ιστορική αυτή σχέση, επισημοποιείται με την τελετή αδελφοποίησης των δύο Δήμων. 

Λίγοι γνωρίζουν ότι η μητέρα του Εθνάρχη καταγόταν από την Χαλκιδική, άλλος ένας συμβολικός δεσμός που  ενώνει τις πατρίδες μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Σχοινάς.


Όπως είπε, μέσα στο νέο δυναμικό σκηνικό που ανατέλλει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά να κερδίσει». 

«Έρχομαι σήμερα να ανταποκριθώ στη τιμή που μου κάνετε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο. 

Ο τόπος σας, η πόλη μας μπορεί να γίνει το πρότυπο ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος, όπως το ονειρευόμαστε και όπως το περιγράψετε με αυτά τα οποία αναφέρετε, κ. Δήμαρχε.

Και σε όλα αυτά θα είμαι σύμμαχος και συμπαραστάτης σας.

Με τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές σας, με τις δυναμικές επιχειρήσεις σας μερικές από τις οποίες ήδη ξεχωρίζουν ως εθνικοί πρωταθλητές. 

Με τις φιλοδοξίες για τις νέες μορφές αρχαιολογικού, οικολογικού και θρησκευτικού τουρισμού που με τις κολοσσιαίες οικονομικές δυνατότητες και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που θα έχουμε στη διάθεση μας τα επόμενα χρόνια. 

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας που σας φέρνω σήμερα. 

Ένα μήνυμα, που δεν έχει απλά διακηρυκτικό χαρακτήρα αλλά προβάλει ως απτή πραγματικότητα. 

Τη Δευτέρα που θα γιορτάσετε τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα βρεθείτε στο εθνικό προσκήνιο όχι μόνο για όσα καταφέρατε μέχρι τώρα αλλά κυρίως για όσα δικαιούστε και θα πετύχετε στο μέλλον. 

Ξέρετε καλά, ότι σε αυτή την πορεία θα με βρίσκεται πάντα δίπλα σας ως φίλο, αρωγό και συμπαραστάτη», υπογράμμισε ο κ.Σχοινάς.


Στην πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ.Θεολόγος, οι Βουλευτές Σερρών κκ Θεόφιλος Λεονταρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Λευτέρης Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η Δήμαρχος Κασσάνδρας κυρία Αναστασία Χαλκιά.

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Σερρών τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, στον οποίο δώρισε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά του Δήμου για τη φετινή επετειακή χρονιά.   

Στη συνέχεια οι κκ Χρυσάφης και Σχοινάς και μέλη της Δημοτικής Αρχής επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας στο Επισκοπείο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών στο Διοικητήριο.

Μετά την τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο ο Δήμαρχος ξενάγησε τον κ.Σχοινά στην υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «200 χρόνια Ελευθερία» του Ηλία Περγαντή, που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών στον πεζόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στη συνέχεια ο κ.Χρυσάφης παρέθεσε επίσημο δείπνο στην Ακρόπολη των Σερρών προς τιμήν του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP