Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης των Σερρών του δικτύου space4people

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

/ by Newsroom


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021  η 2η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (Τ.Ο.Σ.) των Σερρών (URBACT Local Group-ULG) του  δικτύου «space4people», συνεχίζοντας  με τον τρόπο αυτό  τις τακτικές συναντήσεις της. Τα Μέλη της Τοπικής Ομάδας καλούνται να  σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν λειτουργικά και να μετατρέψουν σε περισσότερο ελκυστικό τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Στη 2η συνάντηση των Μελών της Τ.Ο.Σ. των Σερρών που οργανώθηκε και αυτή τη φορά διαδικτυακά λόγω των προληπτικών μέτρων και των κανόνων προστασίας του covid-19, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών και των τεχνικών υπηρεσιών του, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο νέος επικεφαλής  του Τμήματος Τροχαίας, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, των φορέων και συλλόγων των ΜΜΜ των Σερρών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών. 

Τα Μέλη της  Τ.Ο.Σ.,  εκπροσωπώντας τον Δήμο Σερρών, καλωσόρισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, ο Αντιδήμαρχος Έργων Υποδομών Γεώργιος Νυχτοπάτης, που αναφέρθηκε στο ρόλο του νέου αστικού σχεδιασμού της πόλης, αλλά και  στην υλοποίηση καινοτόμων Προγραμμάτων και Πρωτοβουλιών.


Το πρόγραμμα της 2ης Συνάντησης περιελάμβανε 2 μέρη: στο πρώτο μέρος έγινε μια αναφορά στον χρονοπρογραμματισμό των ενεργειών  του έργου “space4people”,  από την Συντονίστρια του έργου Φωτεινή Μίκικη, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό-Συγκοινωνιολόγο, ενώ παρουσιάστηκε από την Ελένη Μαδεμλή, Πολιτικό Μηχανικό MSc και Συντονίστρια της ULG,  η συνέργεια και η διασύνδεση του “space4people” με τον βασικό σχεδιασμό για την κινητικότητα που αποτυπώνεται στο ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που ολοκλήρωσαν πριν ένα χρόνο οι Σέρρες.  

Τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας που έλαβαν μέρος τα μέλη της Τ.Ο.Σ. παρουσιάστηκαν στη συνέχεια από τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου Δημήτρη Ρωσσάκη. Η έρευνα αφορούσε τη διατύπωση ενός συνεκτικού οράματος για την κινητικότητα στην πόλη καθώς και στην επιλογή μιας δημοφιλούς διαδρομής του κέντρου, όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις των Δράσεων Μικρής Κλίμακας (small scale actions). 

Αυτή τη διαδρομή που ξεκινά από το υπόγειο parking πίσω από το Διοικητήριο, μέσω της οδού Χατζηϊακώβου συναντά τις οδούς Τσαλδάρη και Καραμανλή και δια μέσου της πλατείας Ελευθερίας και της οδού Εθν. Αντίστασης καταλήγει στην πλατεία ΙΚΑ, παρουσίασε η  Αρχιτέκτων Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας,  Ευδοκία Ράντου.

Στο  δεύτερο μέρος  ακολούθησαν οι τοποθετήσεις αλλά και οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων σε όλα όσα παρουσιάστηκαν, μέσα από μια ενδιαφέρουσα διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων που έδειξε και το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις. 

Η καθηγήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Λίλα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση αρχών “Tactical Urbanism” (Τακτικής αστικοποίησης) για καινοτόμες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, ενώ ο Κωνσταντίνος Σαλονικίδης από το ΑΠΘ επεσήμανε την ανάγκη να σεβαστούμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα τους τυφλούς με την καθαρή και σαφή ανάπτυξη των ειδικών διαδρόμων.  

Επίσης η Αναστασία Νάσσου από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αναφέρθηκε στη σημασία των νέων, ελκυστικών και ασφαλών υλικών του αστικού εξοπλισμού στον σχεδιασμό, ενώ και ο Διοικητής της Τροχαίας Παναγιώτης Ηπειρώτης επεσήμανε την ιδιαίτερη αξία του σχεδιασμού ασφαλών διαδρομών στους  ποδηλατοδρόμους αλλά και στο ενδιαφέρον της υπηρεσίας του στην συνολική προσπάθεια του έργου “space4people”. 

Η Κατερίνα Πουστουρλή εκ μέρους του ΤΕΕ επεσήμανε την ανάγκη της εναρμόνισης των επεμβάσεων στην ευρύτερη στρατηγική του Δήμου.

Πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της 2ης Τ.Ο.Σ. τα Μέλη συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προπαρασκευαστικά βήματα  των Δράσεων Μικρής Κλίμακας που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του έργου. 

Τα Μέλη της Τ.Ο.Σ. των Σερρών ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 3η Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο κα μάλιστα κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία κάθε χρόνο οι Σέρρες συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP