Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Συμμετοχή του Δήμου Σερρών στην ΕΕΚ 2021 - Ασφαλτοστρώσεις μήκους 20 χλμ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

/ by Newsroom


Ο Δήμος Σερρών δυναμικά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Σε εξέλιξη ασφαλτοστρώσεις μήκους 20 χλμ και προϋπολογισμού 4 εκατ.ευρώ

Δυναμικά παρών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 θα είναι ο Δήμος Σερρών μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή του στη αντίστοιχη διοργάνωση του 2020 στην οποία κατέκτησε την τρίτη θέση μεταξύ όλων των Δήμων της Ελλάδας. 

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, η οποία διοργανώνεται από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ.Χρυσάφης ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο ασφαλτοστρώσεων στον Δήμο Σερρών, προϋπολογισμού 1,05 εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ευχαριστώντας για την καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη αυτή τον Σερραίο Υπουργό κ.Κώστα Καραμανλή.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα ασφαλτοστρωθεί και η οδός Πέτρου Πέννα στην περιοχή της Σιγής. 

«Το επόμενο διάστημα δημοπρατούμε το κύριο έργο των ασφαλτοστρώσεων στη Σιγής μήκους 7 χλμ και προσδοκούμε την Άνοιξη να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να αρχίσουν οι εργασίες. 

Λύνουμε έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων αυτής της περιοχής», τόνισε ο κ.Χρυσάφης προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που έχει σε εξέλιξη ο Δήμος Σερρών για την επόμενη χρονιά είναι συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ και προϋπολογισμού περί τα 4 εκατ.ευρώ.

«Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί έναν από τους άξονες της στρατηγικής μας για την αλλαγή της εικόνας του Δήμου μας. 

Ο άλλος βασικός άξονας είναι η βελτίωση της αστικής κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στην πόλη μας.

Αυτό το στίγμα επιδιώκουμε να δώσουμε μέσω των καθημερινών και ποικίλων δράσεων που θα υλοποιήσουμε κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου με τη διοργάνωση της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο με τη συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων για δύο ώρες από τις 10:00 έως τις 12:00 στο τμήμα της οδού Φλωριά από την οδό Κ. Καραμανλή έως την οδό Υψηλάντου, καθώς και στην οδό Κ.Καραμανλή από την οδό 29ης Ιουνίου έως την οδό Φλωριά.

 Η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας Σερρών. 

«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να συμμετέχουν στην Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και για αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε συλλόγους, δημότες, μαθητές, φοιτητές να έρθουν ποδηλατώντας εκείνη την ημέρα στην οδό Κ. Καραμανλή.

Θέλουμε να κάνουμε τις Σέρρες μία πόλη για τα ποδήλατα, μία πόλη με ποδήλατα», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.


Προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι τέλος Οκτωβρίου υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο και αμέσως αρχίζει η κατασκευή νέων σύγχρονων ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 730 μέτρων σε τμήμα της οδού Γ. Παπανδρέου και σε όλη την οδό Κωνσταντινουπόλεως, όπου παράλληλα θα γίνει και ανάπλαση των πεζοδρομίων.

Με την προσθήκη των νέων τμημάτων ενοποιείται ο ποδηλατικός άξονας Βορρά-Νότου και το καλοκαίρι το 2022 θα υπάρχει ένας ενιαίος ποδηλατόδρομος από το Κεντρικό Πάρκο στη Δορυλαίου μέχρι την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων σε ένα μήκους 3,2 χλμ.

Το έργο, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Απώτερος στόχος είναι η σύνδεση με ποδηλατοδρόμους της Κοιλάδας της Αγίας Βαρβάρας με τον Αΐ Γιάννη καθώς και της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, στα σχέδια του Δήμου Σερρών για το ποδήλατο, εντάσσεται και ο διπλασιασμός των δωρεάν κοινόχρηστων ποδηλάτων easybike.


Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα “Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα” συμμετέχει για 13η φορά ο Δήμος Σερρών σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της βιώσιμης μετακίνησης. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. 

Το φετινό θέμα της  Ευρωπαϊκής εβδομάδας Κινητικότητας είναι «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα» και η επιλογή του  έγινε ως φόρος τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη και ο κόσμος καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Φέτος η Ε.Ε.Κ. γιορτάζει την δημιουργικότητα, την ανθεκτικότητα και τα επιτεύγματα των πόλεων και παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής.

Επιπλέον, η φετινή χρονιά αποτελεί και ορόσημο για την Ε.Ε.Κ. καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια πανευρωπαϊκής εκστρατείας και υποστήριξης των τοπικών πρωτοβουλιών ώστε να καταστούν οι πόλεις πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και πιο προσβάσιμες.


Αναλυτικά, το πρόγραμμα  των εκδηλώσεων στον Δήμο Σερρών έχει ως εξής:

Πέμπτη 16  Σεπτεμβρίου 2021

  • Πρόσκληση σε φορείς και δημότες για την παρακολούθηση της ημερίδας (20/09) με θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα».

  • Αποστολή αφίσας με το μήνυμα της ΕΕΚ 2021 σε φορείς και σχολεία

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

  • Πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά πηγαίνοντας στο σχολείο πεζή με ποδήλατο ή ΜΜΜ. Αποστολή ερωτηματολογίων στα σχολεία.

  • Δράση « Καθαρά πάρκα-καθαροί δρόμοι» στην οδό Κ.Καραμανλή με τη συνδρομή εθελοντών και την βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Σερρών.

Σάββατο  18 Σεπτεμβρίου 2020

Προβολή των εργασιών:

  • Κατασκευή ραμπών για την διευκόλυνση των πεζών σε υφιστάμενες διαβάσεις.

  • Πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων, διαμόρφωση νησίδων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης πεζή.

Στο Portal του Δήμου μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου θα αναρτηθούν φωτογραφίες από τις παραπάνω εργασίες που συμβάλλουν στην προαγωγή της μετακίνησης πεζή. 

Κυριακή  19 Σεπτεμβρίου 2021

Προβολή των εργασιών:

  • Εγκατάσταση βοηθητικών διατάξεων (μάτια γάτας, ακουστικές λωρίδες κ.α.) κοντά σε διαβάσεις πεζών, για την ασφαλέστερη μετακίνηση πεζών.

Στο Portal του Δήμου μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, θα αναρτηθούν φωτογραφίες από τις παραπάνω εργασίες που συμβάλλουν στην προαγωγή της μετακίνησης πεζή και συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια. 

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου  

  • Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα». Εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου παρουσιάζουν θέματα σχετικά με το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας όπως:

- η επίδραση της οδικής κυκλοφορία στα επίπεδα της αέριας ρύπανσης, 

-το νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη μικροκινητικότητα, 

-τη συσχέτιση της ψυχικής και πνευματικής υγείας με το περιβάλλον και τις μετακινήσεις.

Επιπλέον ο ανάδοχος και σύμβουλος του προγράμματος space4people θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την εφαρμογή μιας δράσης μικρής κλίμακας στο πλαίσιο του παραπάνω έργου.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου. 

  • Ανοιχτή πρόσκληση σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: “Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον, μένουμε υγιείς”. Πρόσκληση μέσω του Portal του Δήμου, των social media του Δήμου, της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και του space4people, με σκοπό την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε διαγωνισμό φωτογραφίας βασισμένο στο θέμα της φετινής Εβδομάδας Κινητικότητας. Οι συμμετοχές θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από εκπροσώπους υπηρεσιών του Δήμου. Θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης και απονομή αναμνηστικού δώρου.

  • Ανοιχτή πρόσκληση σε συλλόγους, δημότες, μαθητές, φοιτητές να έρθουν ποδηλατώντας στην οδό Κ.Καραμανλή, στις 22/09 και να συμμετέχουν στην Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου  - Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

  • Διοργάνωση Info day με ανοιχτή εκδήλωση στην οδό Καραμανλή, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα προσβασιμότητας και την παρουσίαση του προγράμματος space4people στο κοινό. Ο ανάδοχος του έργου θα παρουσιάσει τις δράσεις της τοπικής ομάδας στήριξης και θα ζητήσει από το κοινό να πάρει μέρος ενεργά σε αυτές.

  • Συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με την επιλογή πιλοτικής εφαρμογής μικρής κλίμακας στην οδό Καραμανλή με σκοπό την διευκόλυνση των μετακινήσεων. Η δράση θα διαρκέσει από τις 10:00 έως τις 14:00.

  • Διοργάνωση της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο με αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Δ. Φλωριά, με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας Σερρών. Θα αποκλειστεί συμβολικά η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 10:00 έως τις 12:00 στο τμήμα της οδού Φλωριά από την οδό Καραμανλή έως την οδό Υψηλάντου. Επίσης θα αποκλειστεί η κυκλοφορία και στην οδό Κ.Καραμανλή από την οδό 29ης Ιουνίου έως την οδό Φλωριά.

Στις δράσεις της ημέρας θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς και υπηρεσίες όπως, το  ΔΙΠΑΕ τμήμα Σερρών, παρουσιάζοντας τη μονάδα προσβασιμότητας, το ΚΤΕΑΛ Σερρών, προωθώντας το μήνυμα της ασφαλούς μετακίνησης στην εποχή της πανδημίας στοχεύοντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης θα συμμετέχουν το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας  του Δήμου Σερρών, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών, το Ειδικό Σχολείο Σερρών, ποδηλατικοί Σύλλογοι κ.α.


Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP