Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Λάρισα: Η παρέμβαση Μητσοτάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό και ο χιουμοριστικός διάλογος με τους δημοσιογράφους

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

/ by Newsroom

Έναν απολαυστικό διάλογο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφους στον αέρα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της Λάρισας, ΤRT 95,1.

Ο Πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση και ο διάλογος που ακολούθησε ήταν άκρως χιουμοριστικός, καθώς αρχικά οι δημοσιογράφοι, Βαγγέλης Βουλάγκας και Νίκος Χαϊδάς, δεν περίμεναν μια τέτοια επικοινωνία και νόμιζαν αρχικά ότι πρόκειται για φάρσα.

Στην εκπομπή σχολίαζαν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δαμάσι, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουγε από το αυτοκίνητό του, καθώς όπως είπε στη συνέχεια όταν ταξιδεύει επιλέγει να ακούει τοπικούς σταθμούς.

«Σιγά μην μας ακούει ο Μητσοτάκης», σημείωναν.

Τότε άμεσα ο σταθμός δέχτηκε μια κλήση από το Πρωθυπουργικό γραφείο με τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού να λέει στο ακουστικό πως ο κ. Μητσοτάκης άκουσε το κάλεσμά τους και θα ήθελε να παρέμβει τηλεφωνικά για να τους πει μια καλημέρα.

Μητσοτάκης Δαμάσι

Δείτε τον διάλογο μεταξύ των δημοσιογράφων και του Μητσοτάκη

Δημοσιογράφος: Να τος, να τος ο Πρωθυπουργός. Έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τηλεφωνική γραμμή;

Δημοσιογράφος: Αυτά δεν γίνονται φίλε. Εδώ πέρα εγώ έχω πάθει πλάκα τώρα.

Δημοσιογράφος: Μήπως μας κάνουν πλάκα Νίκο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας άκουγα στο αυτοκίνητο καθ’ οδόν για τα Φάρσαλα, διότι ακούω πάντα τοπικούς σταθμούς.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μιας και σας έφερα ήλιο, πως τον είπατε. Λαμπρό, Νεοδημοκρατικό.

Δημοσιογράφος; Νεοδημοκρατικό – Μητσοτακικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μητσοτακικό. Είπα να σας πάρω να σας πω μια καλημέρα.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Πρωθυπουργέ, να είστε καλά. Αλλά, πραγματικά πιστέψαμε ότι μας κάνουν πλάκα. Λέμε τώρα, εντάξει, μας παίρνουν τηλέφωνο, θέλει να βγει ο Πρωθυπουργός τώρα στη γραμμή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είδατε; Έχει και τα τυχερά της η δουλειά σας.

Δημοσιογράφος: Μείναμε άφωνοι και δεν συνηθίζουμε αυτό.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε ακόμα κύριε Πρωθυπουργέ. Για πείτε μας δυο λόγια με την ευκαιρία που σας έχουμε για το σχολείο, για τα εγκαίνια, για τον αγιασμό που κάνατε στο Δαμάσι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το σχολείο είναι πραγματικά πολύ ωραίο. Θυμάστε ότι είχα αναλάβει μία δέσμευση αμέσως μετά το σεισμό, μιλώντας και με τον Διευθυντή του σχολείου, ότι θα παρέμβουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολική χρονιάς.

Πράγματι τα καταφέραμε με τη βοήθεια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία και κάλυψε εξ’ ολοκλήρου τη χορηγία για να κατασκευαστεί το σχολείο.

Και είχα την ευκαιρία σήμερα να κάνω αγιασμό στο Δαμάσι, να μιλήσω με τα παιδιά, με τους γονείς και βέβαια να διαπιστώσω ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην περιοχή, επειδή άκουσα και τα λέγατε. Έχετε δίκιο να τα επισημαίνετε.

Έχουμε ακόμα αρκετά σπίτια τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν και αυτά, αλλά νομίζω ότι έχουμε αποδείξει συνολικά στη Θεσσαλία και με τον ΙΑΝΟ και με το σεισμό, ότι μπορούμε να σταθούμε κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται και πολύ γρήγορα θα γιατρέψουμε τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή τα μηνύματα έρχονται, έχουν πάθει πλάκα όλοι τώρα εδώ πέρα.

Δηλαδή, τα μηνύματα που βλέπω τώρα, έχουμε πάθει πλάκα. Λοιπόν, θα σας πω ότι έχω μηνύματα από τρεις ακροατές τώρα που στέλνουνε. Θέλουν βοήθεια λέει τον κατώτατο μισθό.

Δημοσιογράφος: Να κοιτάξτε τον κατώτατο μισθό.

Δημοσιογράφος: Εμείς μιλάμε απευθείας με τον Πρωθυπουργό και λέμε τα μηνύματα του κόσμου τώρα.Το εξετάζει η κυβέρνηση; Το εξετάζει αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά νομίζω με ησυχία. Νομίζω ότι θα πρέπει να κρατήσετε το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη κάναμε μία σειρά από σημαντικές, οικονομικές εξαγγελίες.

Δημοσιογράφος: Αυτό έπρεπε να πείτε. Δεν χορτάσατε εξαγγελίες το Σαββατοκύριακο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Που αφορούν όλους. Μάλιστα τώρα είχα την ευκαιρία να συναντήσω και έναν κτηνοτρόφο στο δρόμο. Σταμάτησα και του είπα μία καλημέρα. Να θυμίζω ότι μειώνεται και ο ΦΠΑ άμεσα, από αρχές Οκτωβρίου στις ζωοτροφές και να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο τους κτηνοτρόφους μας.

Και βέβαια ξέρετε πολύ καλά, είστε μεγάλη, εδώ, η καρδιά της εργατιάς χτυπάει στη Λάρισα, ότι έχουμε σημαντικότατους πόρους ευρωπαϊκούς από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταφέραμε και προστατεύσαμε τις ενισχύσεις των αγροτών μας και νομίζω θα κάνουμε και στον πρωτογενή τομέα σημαντικά πράγματα.

Δημοσιογράφος: Πάντως, το είπαμε και πριν, είναι πολύ σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε σήμερα, τήρησε τη δέσμευσή του, στον αγιασμό του σχολείου στο Δαμάσι. Να μας πείτε, επειδή ξέρω ότι βιάζεστε, πώς σας ήρθε αυτό για τη γαλοπούλα που συζητάει όλη η Ελλάδα;

Δημοσιογράφος: Για τη γαλοπούλα. Αυτό δηλαδή δεν …

Δημοσιογράφος: Λέγαμε με τον Νίκο εμείς τρώμε και χοιρινό.

Δημοσιογράφος: Έτσι ακριβώς. Και δεν απήντησε και η γαλοπούλα δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε αν δεν διανθίζουμε και αυτές τις ενέσεις με λίγο χιούμορ, δεν περνάει εύκολα η ώρα. Εγώ ήθελα να σας πω μια καλημέρα. Κατευθύνομαι τώρα στα Φάρσαλα. Έχουμε και εκεί σημαντικά πράγματα να πούμε για το Φράγμα του Ενιπέα που είναι μια εκκρεμότητα μεγάλη για την περιοχή εδώ και δεκαετίες και να σας ενθαρρύνω να συνεχίζετε έτσι με χιούμορ να σχολιάζετε την επικαιρότητα.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά Πρωθυπουργέ, καλή δύναμη στο έργο σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλή δύναμη και να βοηθήσετε τον κόσμο στην καθημερινότητα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, κύριε Πρωθυπουργέ. Αυτό περιμένει ο κόσμος από εσάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία κουβέντα εγώ θέλω να πω, είναι ότι όσο η οικονομία αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί πιστεύω με πολύ ισχυρούς ρυθμούς, το είπα και εχθές, το επαναλαμβάνω, η ανάπτυξη πρέπει να είναι για όλους τους Έλληνες. Όλοι πρέπει να έχουνε μέρισμα από την ανάπτυξη της οικονομίας. Εκεί είναι προσηλωμένη όλη η προσοχή μου και εκεί καταλήγουνε και όλες οι δημόσιες πολιτικές που εφαρμόζουμε.

Δημοσιογράφος: Εάν βοηθήσετε αυτό να ξέρετε θα είστε και θα είστε για πάντα ο Πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος: Θα βγαίνει για πολλά χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν το καταφέρει αυτό. Και φαίνεται ότι ήταν γουρλίδικη η selfie που είχαμε βγάλει πριν από δύο χρόνια κύριε Πρωθυπουργέ.

Δημοσιογράφος: Στις εκλογές. Ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά παιδιά. Καλή σας μέρα.

Δημοσιογράφος: Καλή συνέχεια, να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να είστε καλά.

Στο Δαμάσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλω να γνωρίζετε ότι χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ τεσσάρων μηνών αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και παρακολούθησε τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή, με χειροκροτήματα από γονείς, μαθητές και τους κατοίκους του χωριού που βρέθηκαν στον χώρο του δημοτικού σχολείου.

Ο Πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης ενδυναμώνονται με τη συνέπεια λόγων και έργων.

«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ στο Δαμάσι για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο, το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτήν τη δέσμευση, την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το κράτος αντέδρασε έγκαιρα και κατάφερε όντως, σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο, «να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς». Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο -όπως είπε- αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής.

«Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο», επεσήμανε.

«Το σημαντικό για μένα, ως πρωθυπουργός, είναι ότι θέλω κάθε παιδί σε αυτήν τη χώρα που μπορεί να φοιτά σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική περιφέρεια να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο να διακριθεί», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του κορονοϊού και κάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιπρόσθετη πρόκληση του κορονοϊού. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο», υπογράμμισε.

Ακόμη, ανέφερε τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί φέτος για την ενίσχυση των σχολείων.

«Θέλω, επίσης, να γνωρίζετε ότι τα φετινά σχολεία ανοίγουν στη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι είχαν στο παρελθόν. Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των τεσσάρων να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους, καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Θεσσαλία χτυπήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Πρώτα από τη θεομηνία του Ιανού και μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται με άλλες ταχύτητες και με άλλη αποτελεσματικότητα. Το ίδιο κάνουμε τώρα και στην Εύβοια και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φονικές και τις, όχι τις φονικές, ευτυχώς όχι, αλλά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε. Χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη».

Διευθυντής του σχολείου στο Δαμάσι: Φτιάξατε ένα σχολείο κόσμημα

Ο διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, που έβγαλε με ασφάλεια -μαζί με τους δασκάλους- τα παιδιά από τις τάξεις την ώρα του σεισμού στις 3 Μαρτίου, χαρακτήρισε «κόσμημα» το νέο σχολείο και θυμήθηκε όσα έγιναν μέσα σε λίγους μήνες, αλλά και τη συνομιλία που είχε εκείνη την ημέρα, μετά τον σεισμό, με τον κ. Μητσοτάκη: «Κύριε πρωθυπουργέ, στις 3 του Μάρτη είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία και μου είπατε επί λέξει: “κύριε διευθυντά, εφόσον όλα πάνε καλά, το συντομότερο δυνατόν θα έχετε νέο διδακτήριο”. Χάρηκα εκείνη την ημέρα, αλλά σήμερα πετάω από τη χαρά μου πραγματικά, όταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε 3,5 μήνες, δημιουργήθηκε αυτό το κόσμημα. Δεν χτίσαμε απλά ένα σχολείο κύριε πρωθυπουργέ. Χτίσαμε το σχολείο».

Ο κ. Λέτσιος, αναφερόμενος εκ νέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό την ημέρα του σεισμό της 3ης Μαρτίου, όταν ο κ. Μητσοτάκης τον είχε συγχαρεί για την απόλυτα επιτυχημένη εκκένωση του κτιρίου, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί πως «”εφόσον το κτίριο είναι κατεδαφιστέο, θα αποκτήσετε καλύτερο σχολείο το συντομότερο δυνατόν”. Θέλω να συγχαρώ πραγματικά τον πρωθυπουργό που τήρησε την υπόσχεσή του. Δεν το περίμενε κανείς, κύριε πρωθυπουργέ, ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το κτίριο θα ήταν έτοιμο».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα δήμαρχος στην περιοχή μας και θεωρώ ότι σήμερα είναι η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα θητείας μου. Βλέπω σήμερα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα. Είμαι συγκινημένος γι’ αυτό που θα πω και το λέω πραγματικά γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά -και σαν δήμαρχος και σαν πατέρας- να βλέπουμε παιδιά να χαμογελούν. Και αυτό το χαμόγελο που βλέπουμε στα παιδιά και τη χαρά την οφείλουμε στον πρωθυπουργό μας, τον οποίο ειλικρινά, από τα βάθη της καρδιάς μας, τόσο εγώ όσο και οι συνδημότες μου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε».

Έμπρακτη στήριξη στους σεισμόπληκτους

Επιπλέον, ο δήμαρχος Τυρνάβου, στον χαιρετισμό του, μίλησε και για την ολόπλευρη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού: «Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για τη στήριξη που μας παρείχε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που περάσαμε στον σεισμό. Το κράτος ήταν εδώ και ήταν από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή ήταν εδώ η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι ψυχολόγοι από το ΘΕΨΥΠΑ, υπήρχε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπήρχαν όλοι εδώ, μας υποστήριξαν και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους αυτών των φορέων. Υπήρχε ο στρατός, μην το ξεχάσουμε, που πραγματικά μας στήριξε πάρα πολύ και μας έδωσε και το σχολείο στον Τύρναβο που πήγαν πέρυσι τα παιδιά».

«Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα πούμε γιατί κάποιοι τα θεωρούν αυτονόητα αλλά δεν είναι αυτονόητα», συμπλήρωσε.

«Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πέτσα, γιατί πραγματικά είχα μία πολύ καλή συνεργασία. Ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών και λάβαμε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ, καθώς και για τις οικοσκευές. Και μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει και έχουμε δώσει στους συνδημότες μας 1,15 εκατομμύρια», σημείωσε ο κ. Κόκουρας και πρόσθεσε: «Έχουμε κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 17 ημέρες από τον σεισμό, έναν οικισμό με 65 κοντέινερ και δεν υπήρχε ούτε ένας συνδημότης μας σε σκηνή 17 ημέρες μετά τον σεισμό».

«Όλα αυτά τα λεφτά, εμείς βάλαμε την πλάτη, χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος. Μας έδωσαν λεφτά, ανακατασκευάσαμε τις ζημιές στα υπόλοιπα σχολεία του δήμου μας. Μας έδωσαν λεφτά και πληρώθηκαν τα ξενοδοχεία όπου πήγαν οι συνδημότες μας εδώ από το χωριό, εκείνες τις μέρες που δεν είχαν πού να μείνουν. Για τα τρόφιμα που μοιράσαμε και δώσαμε στον κόσμο τις πρώτες μέρες που είχαν ανάγκη», τόνισε και επεσήμανε: «Μας δώσανε λεφτά για να κάνουμε και τις κατεδαφίσεις, τις οποίες τις ξεκινήσαμε και ευελπιστούμε, όπως χτίστηκε το καινούργιο σχολείο, να χτίσουμε και τα σπίτια εδώ στο χωριό που τα έχουμε πολλή ανάγκη γιατί περάσαμε δύσκολες στιγμές. Και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για τον δήμο μας, μία νότα για όλους εμάς τους συνανθρώπους μας». Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός εν ενεργεία επισκέπτεται τον δήμο μας».

Κ. Αγοραστός: Το Δαμάσι περνά στην ιστορία

«Αυτό το σχολείο και σήμερα το Δαμάσι περνά στην ιστορία. Περνά στην ιστορία γιατί όταν ένας αποφασιστικός πρωθυπουργός θέλει, το Δημόσιο μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να κάνει έργα. Και αυτό θα αποτελέσει μήνυμα, πρακτική για το μέλλον αλλά θα βάλει και άλλους να το μιμηθούν. Και εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορούν, ελληνικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, μπορούν σε χρόνο ρεκόρ να κατασκευάζουν ποιοτικά, διαγενεακά έργα όπως το σχολείο εδώ», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Ο πρωθυπουργός μάς ζήτησε να καθαιρεθεί το παλιό σχολείο και να κατασκευαστεί το καινούργιο και τόνισε “δεν θέλω να χαθεί ούτε μία σχολική μέρα”», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. «Σημασία έχει ότι θα μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν μία νέα σχολική χρονιά και πιστεύω με ένα τόσο άρτιο κτιριακό συγκρότημα για δημοτικό σχολείο, θα είναι ένα ακόμα κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις», συμπλήρωσε, και ευχήθηκε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

 

Το έργο της κατασκευής του σχολείου

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το έργο κατασκευής του νέου σχολείου υλοποιήθηκε με τη χορηγία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά από άμεσες προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού. Μετά τον αγιασμό, ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας, εμβαδού 880 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α στην Ελλάδα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Πληροφορικής, αίθουσα Φυσικών Επιστημών, χώρους πρασίνου έκτασης 660 τμ και όλες τις υποδομές ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜεΑ.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σεβασμιώτατε, κύριε περιφερειάρχα, κύριε δήμαρχε, κύριε διευθυντά, αγαπητοί και αγαπητές διδάσκοντες, αγαπητοί μου μαθητές, πρέπει να σας πω ότι σήμερα είναι πράγματι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, εδώ στο Δαμάσι, για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο, το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Είχα, όντως, την ευκαιρία εκείνη την ημέρα να επικοινωνήσω με τον κ. διευθυντή, πρώτα και πάνω από όλα διότι αισθάνθηκα την ανάγκη να τον συγχαρώ -αυτόν, τις δασκάλες και τους δασκάλους- για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν την επέλαση του εγκέλαδου. Καταφέρατε και βγάλατε όλα τα παιδιά με τρόπο ασφαλή και δεν θρηνήσαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Αυτό σας τιμά και αναδεικνύει αυτό το οποίο είπε και ο σεβασμιώτατος, ότι το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος στον οποίο μαθαίνουμε γράμματα, μαθαίνουμε συμπεριφορές, αξίες και βέβαια μαθαίνουμε -πρώτα και πάνω από όλα- να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο.

Καταφέραμε -όντως σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο- να είμαστε έτοιμοι, όπως είχαμε δεσμευτεί, στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο, αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα -πιστεύω- για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής. Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα για τα παιδιά, τα οποία ξεκινούν σήμερα τη σχολική τους χρονιά, για τους διδάσκοντες, αλλά και για τα παιδιά τα οποία θα ακολουθήσουν.

Πράγματι, οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτήν τη δέσμευση, την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη.

Ξέρουμε ότι το έργο μας ακόμα δεν έχει τελειώσει. Έχουμε πολλές εκκρεμότητες. Έχουμε καλύψει τις πρώτες ανάγκες. Έχουμε στεγάσει τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Τώρα, το μέλημά μας στρέφεται στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν. Οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε πια και ένα καινούργιο πλαίσιο κρατικής αρωγής για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε όσο πιο γρήγορα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Η Θεσσαλία, αγαπητέ Κώστα, χτυπήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Πρώτα από τη θεομηνία του Ιανού και μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται με άλλες ταχύτητες και με άλλη αποτελεσματικότητα.

Το ίδιο κάνουμε τώρα και στην Εύβοια και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φονικές και τις, όχι τις φονικές, ευτυχώς όχι, αλλά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε.

Τέλος, να πω δύο σκέψεις για τη σχολική χρονιά, η οποία ξεκινάει σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας. Θέλω -πρώτα και πάνω από όλα- να ευχηθώ στα παιδιά, στους γονείς, στις δασκάλες, στους δασκάλους, στις καθηγήτριες, στους καθηγητές, να έχουμε μία καλή και πάνω από όλα ασφαλή σχολική χρονιά.

Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιπρόσθετη πρόκληση του κορονοϊού. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα, τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας, έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο.

Θέλω, επίσης, να γνωρίζετε ότι τα φετινά σχολεία ανοίγουν στη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι είχαν στο παρελθόν. Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των τεσσάρων να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους, καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010.

Η ευθύνη τώρα περνάει σε εσάς, να μπορέσετε, αγαπητέ κύριε διευθυντά, αγαπητές δασκάλες, αγαπητοί δάσκαλοι, να φέρετε εις πέρας το έργο σας με την αγάπη που πάντα επιδεικνύετε για το λειτούργημα της εκπαίδευσης. Και το σημαντικό για εμένα, ως πρωθυπουργός, είναι ότι θέλω κάθε παιδί σε αυτήν τη χώρα, που μπορεί να φοιτεί σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική περιφέρεια, να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο να διακριθεί. Αν δουλέψει σκληρά, αν αγωνιστεί για αυτά τα οποία αγαπάει, να μπορεί μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση να κατακτήσει τους στόχους που θα θέσει.

Άρα, μη βάλετε φρένο στις φιλοδοξίες σας, στους στόχους σας. Να ξέρετε ότι αν δουλέψετε σκληρά θα μπορέσετε να τα καταφέρετε, όπως δικαίωμα στην ελπίδα και στην προσδοκία έχει σήμερα κάθε Ελληνόπουλο, το οποίο φοιτά σε κάθε ελληνικό σχολείο.

Τελειώνοντας, κύριε δήμαρχε, εύχομαι να μου δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτώ και πάλι τον δήμο σας στο άμεσο μέλλον. Να διαπιστώσω την πρόοδο στην αποκατάσταση και των υπόλοιπων υποδομών που έχουν πληγεί.

Και θέλω να γνωρίζετε ότι χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη.

Να είστε καλά, καλή χρονιά, με υγεία και πρόοδο».


Πηγη: enikos.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP