Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

«Κυνηγοί» φοροφυγάδων οι πολίτες – Οι επαγγελματίες που μπαίνουν στο στόχαστρο

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

/ by Newsroom


Φορο-εκπτώσεις μέσω των οποίων μετατρέπονται οι πολίτες σε «κυνηγούς» φοροφυγάδων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός: Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να αποδειχτεί στην πράξη –και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά- ότι το νέο καθεστώς δεν αρκεί για να ξεσκεπάσει «μαύρες» συναλλαγές, καθώς οι «επαγγελματίες φοροφυγάδες» έχουν τον τρόπο να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο.

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Πόσα γλιτώνουν οι φορολογούμενοι με την έκπτωση – Παράδειγμα

Υιοθετώντας «μοντέλο» κοντινό σε ένα αντίστοιχο που έχει εφαρμοστεί στην οικοδομή, το υπουργείο Οικονομικών «μοιράζει» έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, ίση με το 30% των δαπανών που θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών από συγκεκριμένα επαγγέλματα και τομείς της οικονομίας που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος κάνει μια αγορά από επαγγελματία που ανήκει σε κλάδο ύποπτο για φοροδιαφυγή και κάνει την εξόφληση με ηλεκτρονικό τρόπο (μέσω web banking ή με πιστωτική-χρεωστική κάρτα) τότε το 30% της δαπάνης του θα αφαιρεθεί από το εισόδημα που δηλώνει στην εφορία και κατά συνέπεια θα φορολογηθεί για χαμηλότερα ποσά. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό στην πράξη;

Ας υποθέσουμε ότι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα αγοράζει προϊόν ή υπηρεσία αξίας 1.000 ευρώ με χρεωστική κάρτα από επαγγελματία που περιλαμβάνεται στην σχετική λίστα που θα καταρτίσει το ΥΠΟΙΚ. Από τα 1.000 ευρώ τα 300 αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.
Έτσι, εάν ο συγκεκριμένος μισθωτός δήλωνε 23.000 ευρώ ο φόρος που του προέκυπτε ήταν 3.940 ευρώ. Αφαιρώντας όμως τα 300 ευρώ της αγοράς που έκανε, θα φορολογηθεί τελικά για εισόδημα 22.700 ευρώ: Εδώ ο φόρος που προκύπτει είναι 3.856 ευρώ, δηλαδή το όφελος για τον μισθωτό είναι… μόλις 84 ευρώ!

Πώς μπορούν να … ξεγλιστρήσουν οι επαγγελματίες φοροφυγάδες
Το εν λόγω «κίνητρο» θα υιοθετηθεί για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025) και θα αφορά σε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών τα οποία πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή: Εδώ βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος οι «επαγγελματίες φοροφυγάδες» να βρουν τον τρόπο να αποφύγουν την ηλεκτρονική συναλλαγή αξιοποιώντας το … γνωστό κόλπο υποσχόμενοι στον πελάτη χαμηλότερη τιμή (συνήθως 24% όσο είναι και ο ΦΠΑ) εάν δεν κοπεί τιμολόγιο και πάρουν τα χρήματα … στο χέρι!


Πηγη: enikonomia.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP