Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Δήμος Σερρών: Ταξίδι στην Επανάσταση του 1821 μέσα από την έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

/ by Newsroom


Εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου στο φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών η μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς από τη σπάνια συλλογή του Σπύρου Κατσίρα, του συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τον Σύνδεσμο  Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.  


Στην έκθεση, που ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές κατά κύριο λόγο κατασκευασμένες από υφαντά υφάσματα με παραδοσιακά σχέδια, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και οπλισμός κυρίως της περιόδου 1650-1850.


Στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνιες αντίκες όπως αυθεντικά καριοφίλια, κουμπούρες, περίστροφα, σπάθες, μπαλάσκες, βόλια, μπαρουτοθήκες, μήτρες για βόλια, γιαταγάνια, μαγκούρες ξίφη, μαγκούρες σπαθιά, ποδοπέδες, σελάχια, κάπες, τσαρούχια κ.α. 


Την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης έκοψε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης παρουσία των προέδρων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 - Σέρρες 2021» Βασίλη Κατιρτζόγλου, της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Χρυσάνθης Παλάζη – Τσοχατζίδη, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωάννη Γάτσιου, αντιδημάρχων, φορέων και κόσμου.


«Η έκθεση Ιστορικού Οπλισμού και Αυθεντικής Φορεσιάς, που εγκαινιάζουμε αυτή την εμβληματική χρονιά και μάλιστα σε μία επετειακή ημέρα για τον ελληνισμό, αποτελεί ένα υπέροχο ταξίδι σε μνήμες και θύμησες της Επανάστασης του 1821. 

Μέσα από σπάνια εκθέματα ζωντανεύει μία ολόκληρη εποχή και ο αγώνας των ηρωικών προγόνων μας, οι οποίοι με αυτά τα πενιχρά μέσα πριν από 200 χρόνια αντιμετώπισαν μία πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία και βγήκαν νικητές», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης καλώντας τους Σερραίους να επισκεφθούν την έκθεση και να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.


Από την πλευρά του ο συλλέκτης και πρόεδρος του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Σπύρος Κατσίρας ευχαρίστησε τον Δήμο Σερρών για τη φιλοξενία της έκθεσης και υπογράμμισε ότι στόχος του Συλλόγου είναι η διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να αποτελέσει μία σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Στο πλαίσιο της μουσειακής έκθεσης, τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν με παραδοσιακές ενδυμασίες στη χθεσινή παρέλαση στις Σέρρες.

Η έκθεση λειτουργεί σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 και 18:30 – 21:00 και αύριο, Σάββατο 30 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιτάσσει η πανδημία του Covid 19.


Λίγα λόγια για τους «Ελληνομνήμονες»

Ο Σύλλογος Ελληνομνήμονες συστάθηκε το 2009, με σκοπό τη μελέτη, διάσωση, προαγωγή, διάδοση και ανάδειξη των παραδοσιακών ηθών, εθίμων, ενδυμασιών και τεχνοτροπιών αυτών, μέσω της διοργάνωσης, ή και συμμετοχής σε δημόσιες εκθέσεις, παραδοσιακές χορευτικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και εκδρομές. 

Ο ιδρυτής του Συλλόγου και σημερινός Πρόεδρός του κ. Σπύρος Γ. Κατσίρας, εδώ και χρόνια, και με πολύ κόπο και κόστος, συλλέγει αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ τα μέλη του Συλλόγου τρέφουν αμέριστη εκτίμηση και αγάπη προς την Ιστορία, τις παραδόσεις και δραστηριοποιούνται με σκοπό την διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις εκδηλώσεις είναι εθελοντική και αφιλοκερδής. 

Ο Σύλλογος βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες και τις συνδρομές των μελών του και δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία κρατική επιχορήγηση από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP