Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

/ by Newsroom


Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Κρήτη. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου,  ανοιχτά του Λασιθίου.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν 8,2 χλμ.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Ανάστατοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, χαρακτηριστικό της νέας σεισμικής δόνησης είναι ότι είχε μεγάλη διάρκεια.

Την ώρα του σεισμού επικράτησε μεγάλη αναστάτωση με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους.

Ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης κάνει λόγο για ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηροκαμπο Σητείας κατέρρευσε από τον σεισμό που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ.

Σεισμός Κρήτη

Σεισμός

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Ευθύμιου Λέκκα – Τι λέει στο enikos.gr

Ο σεισμός που έγινε πριν από λίγο στην Κρήτη ήταν 6,3 με 6,4 Ρίχτερ, όπως είπε ο Ευθύμιος Λέκκας στο enikos.gr.

“Το επίκεντρο εντοπίζεται 10 χλμ από τον Ζάκρο. Δεν έχει άμεση σχέση με τα φαινόμενα που είδαμε το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη. Τώρα διερευνούμε αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο” τόνισε.

Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόκειται για αβαθή, επιφανειακό σεισμό που έγινε αισθητός όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ενώ πρόσθεσε ότι ανήκει σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο από εκείνον που έγινε πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρόκειται για εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο, διαφορετική εστία που ανήκει και σε διαφορετικό γεωτεκτονικό σύστημα. Όπως είπε ο ίδιος “δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο το ρήγμα αυτό με εκείνο που έδωσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Έμμεσα μόνο ανήκουν στο ευρύτερο σύστημα του ελληνικού τόξου, όμως, δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο”.

Τόνισε επίσης ότι το καθένα από τα δύο αυτά σεισμικά κέντρα έχουν και διαφορετική συμπεριφορά.

Χουλιάρας στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει σχέση με το Αρκαλοχώρι – Είναι διαφορετικά ρήγματα

“Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ” δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

“Ο σεισμός είναι στο θαλάσσιο χώρο, οπότε είναι ανατολικά σε υποθαλάσσια περιοχή. Είναι επιφανειακός, στα πρώτα 10 χλμ εστιακό βάθος, οπότε έγινε ιδιαίτερα αισθητός παντού και αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την εξέλιξή του” περιέγραψε.

“Όπως καταλαβαίνετε έπειτα από έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει ήδη δεκάδες μικρότερες δονήσεις και ελπίζουμε να είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Είναι εντελώς διαφορετική η εστία του σεισμού από τους σεισμούς που έχουμε στο Αρκαλοχώρι. Δεν έχουν σχέση τα δύο επίκεντρα είναι σε μεγάλη απόσταση και διαφορετικά ρήγματα. Πρόκειται για κάτι καινούργιο, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή” συμπλήρωσε.


Πηγη: enikos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP