Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Εστίαση: Ποσά έως και 100.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς επαγγελματιών – Νέο κύμα πληρωμών

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

/ by Newsroom


Η εστίαση βρίσκεται για ακόμη μια φορά στριμωγμένη μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ποσά που αγγίζουν και τα 100.000 ευρώ θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους επαγγελματίες της εστίασης μέσα στις επόμενες ημέρες.
Είναι ακόμη μία «φουρνιά» των δικαιούχων επιδότησης κεφαλαίου κίνησης, καθώς μέχρι σήμερα τα 2/3 των επιχειρήσεων εστίασης έχουν δει τις σχετικές ενισχύσεις στο ταμείο τους.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 20.612 περιπτώσεις που «μοιράζονται» ποσό 192,8 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν εκταμιευτεί και καταβληθεί τα 190,6 εκατ. ευρώ σε 20.500 επιχειρήσεις της εστίασης..

Με άλλα λόγια από αυτή την «εγκεκριμένη φουρνιά» δικαιούχων ελάχιστοι απομένει να πληρωθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης για ακόμη 8.688 επαγγελματίες του χώρου που θα «μοιραστούν» τα υπόλοιπα 77,3 εκατ. ευρώ.

«Στριμωγμένοι» οι επαγγελματίες της εστίασης

Τα χρήματα αυτά τα περιμένουν βεβαίως πως και πως οι επαγγελματίες –με το υπουργείο να προχωρά με γοργά βήματα τις εκταμιεύσεις στους δικαιούχους;- καθώς, η εκτόξευση των κρουσμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα έφερε τα νέα περιοριστικά μέτρα και αυτά με τη σειρά τους την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, για περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας στην πιο κρίσιμη περίοδο του χρόνου, τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για νέο γύρο οικονομικών συνεπειών λόγω πανδημίας έρχεται τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της χώρας βρίσκεται ήδη υπό ασφυκτική πίεση.
Στα εκτεταμένα μέτρα στήριξης του πρώτου εξαμήνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας προστέθηκε το καλοκαίρι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ από το φθινόπωρο και μετά «τρέχουν» και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ήδη, η χρονιά κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα άνω του 7%. Αν προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος (λόγω πιθανού υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 6,1% που έχει προϋπολογιστεί αυτή τη στιγμή), αυτός θα διατεθεί για την κάλυψη των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, κάτι για το οποίο έχει ήδη συνηγορήσει η Ε.Ε., όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ποιοι μπήκαν στο πρόγραμμα για την εστίαση

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα και όσες είχαν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.
Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορούσε επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονταν και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης διαμορφωνόταν στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίστηκε ως εξής ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης διαμορφωνόταν σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

«Δώρο» τα ποσά έως και 100.000 ευρώ

Αυτό το ποσό μάλιστα που θα λαμβάνει κάθε επιχείρηση και αγγίζει έως και 100.000 ευρώ δεν επιστρέφεται στο κράτος, είναι «δώρο», καθώς πρόκειται για επιχορήγηση. Αυτά τα ποσά χορηγήθηκαν μάλιστα για τα έξοδα των πρώτων δύο-τριών μηνών μετά το «άνοιγμα» της εστίασης και έως ότου οι επιχειρήσεις στέκονταν και πάλι στα πόδια τους.
Η ενἰσχυση αυτή δεν κάλυψε ζημιές, αλλά την αγορά πρώτων υλών και αφορούσε σε επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Το ποσό της επιχορήγησης διαμορφώνεται μέχρι και το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 με πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ, που μάλιστα όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.


Πηγη: enikonomia.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP