Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

ΕΛΣΤΑΤ:Στο 6,2% ο πληθωρισμός της χώρας τον Ιανουάριο

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

/ by Newsroom


Στο 6,2%  “εκτοξεύθηκε”  ο πληθωρισμός της χώρας τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό  πληθωρισμού από το 1997 καθώς το ράλι των τιμών τροφοδότησε την ακρίβεια.

Αναλυτικά, η  ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει τα εξής:

-Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 .

-Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους .

Ο μέσος ΔΤΚ του 12μηνου

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου ( Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου (Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021), παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο (Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020).

Σύγκριση Ιανουαρίου 2022 με Δεκέμβριο 2021

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
-23,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων. • 1,0% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
-1,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, χοιρινό, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, γλυκά κουταλιούμαρμελάδες-μέλι, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο αρνί και κατσίκι.

– 0,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά.
-4,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
– 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

-1,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

– 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

– 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα προσωπικά είδη.


Πηγη: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP