Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Επιστρέφουν τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ – Το σχέδιο για να μπει… φρένο στην ακρίβεια

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

/ by Newsroom


Επιστρέφουν τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ. Το σχέδιο που συζητά η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών µε τις Βρυξέλλες για να µπει φρένο στην εκρηκτική αύξηση των τιµών σε βασικά αγαθά.

Στην ενεργοποίηση μιας νέας εργαλειοθήκης ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παίρνουν φωτιά από το ενεργειακό ράλι και την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και με τον πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει μια σειρά από μέτρα στήριξης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τις υψηλές τιμές στα συμβόλαια ρύπων, οι τιμές της ενέργειας θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο διάστημα του 2022 μια πολύ σημαντική οικονομική μεταβλητή, επηρεάζοντας το ύψος του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, στην πρώτη γραμμή των μέτρων προβλέπεται:

  • Να συνεχιστεί η επιδότηση ρεύματος για τον Φεβρουάριο, αλλά και για όσο διάστημα ακόμα οι τιμές στη χονδρεμπορική παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
  • Παράλληλα, είναι έτοιμες οι παρεμβάσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών με μέτρα όπως η αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 80% από 50% στα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ και η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 13% για τους σπόρους και τα λιπάσματα.
  • Στο τραπέζι παραμένει και το κρυφό χαρτί των μειώσεων στους συντελεστές ΦΠΑ. Εφόσον ενεργοποιηθεί, θα αφορά είδη διατροφής από το καλάθι της νοικοκυράς στα οποία καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις που εξαφανίζουν τα κέρδη από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και από την αναπροσαρμογή κατά 2% του κατώτατου μισθού. Θα πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που θα έχει ημερομηνία λήξης και θα διαρκέσει για όσο διάστημα συνεχίζεται η κούρσα της ακρίβειας.
  • Παράλληλα, εκτιμάται ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, ώστε να διαμορφωθεί πάνω από τα 700 ευρώ
Ενέργεια

To υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποβάλει πρόταση στην DG COMP για υψηλότερη επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στο ενεργειακό κόστος, ώστε να καλύπτεται το 75% των τιμών ρεύματος από το 50% που ήταν τον Ιανουάριο.

Συνολικά, ως προς τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τον Φεβρουάριο, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις θέλουν τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται γύρω στα 225 ευρώ/MWh έναντι 235 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των 10 ευρώ μπορεί να ψαλιδίσει και τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν τα οικιακά και τα μη οικιακά τιμολόγια.

Για τα νοικοκυριά, θα συνεχιστεί η κλιμακωτή ενίσχυση με βάση το μέγεθος της μηνιαίας κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο είναι οι 300 kWh. Για τον Ιανουάριο, οι πρώτες 150 kWh ενισχύθηκαν με 160 ευρώ/MWh, ενώ το ποσό ανήλθε στα 120 ευρώ/MWh για τις καταναλώσεις μεταξύ 151 και 300 kWh.

Επίσης, για τους οικιακούς καταναλωτές θα συνεχίσει και τον Φεβρουάριο να ισχύει το κριτήριο της κύριας κατοικίας για την επιχορήγηση.

«Κλείδωσαν»

Για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν η κάλυψη κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα κατά 24% από 13%, η ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022, αλλά και η αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.

Ταυτόχρονα, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι -πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές- με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι υπεγράφη η απόφαση για κάλυψη του 80% της ρήτρας χονδρεμπορικής για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.


Πηγη: Realnews


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο www.PressBOMB.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP