Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Οι δράσεις του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και έναν πιο «πράσινο» Δήμο

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

/ by Newsroom


Ο Δήμος Σερρών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου με μία σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. 

«Το περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις. 

Στόχος μας στον Δήμο Σερρών είναι ένας πιο «πράσινος», πιο καθαρός, πιο όμορφος και πιο ανθρώπινος Δήμος», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Παναγιώτη Καρακολίδη.


Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο κ.Χρυσάφης ο Δήμος Σερρών θα υλοποιήσει δράσεις εθελοντικού καθαρισμού το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου.

Η κεντρική δράση με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων, συλλόγων και πολιτών όλων των ηλικιών θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Πάρκο Κων.Καραμανλής(πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά) στις 10.00 πμ. 


Την Κυριακή 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τοπικές δράσεις καθαρισμού στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Σερρών.

Η δεύτερη μεγάλη δράση που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σερρών και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Καθαριότητας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας είναι η «Επιχείρηση Replay».

Στόχος της δράσης είναι η συλλογή παλιών παιχνιδιών και βιβλίων τα οποία θα προσφερθούν σε ιδρύματα – συλλόγους που φιλοξενούν παιδιά και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. 

Η Επιχείρηση Replay συνδυάζει το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό πρόσημο, καθώς επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά μας στο θέμα της αλληλεγγύης αλλά και της ορθολογικής διαχείρισης των  απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.

Ήδη η δράση τρέχει στις τοπικές κοινότητες, ενώ για την πόλη των Σερρών η συλλογή των ειδών θα πραγματοποιείται την Παρασκευή 3 Ιουνίου από τις 9:00 μέχρι τις 3:00 στο κτήριο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και προώθησης του μηνύματος της ανακύκλωσης και της κοινωνικής προσφοράς θα πραγματοποιήσουν και οι δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ.


Στο πλαίσιο αυτό θα τοποθετηθούν μεγάλες κόκκινες μεταλλικές καρδιές σε διάφορα σημεία της πόλης και των Τοπικών Κοινοτήτων για τη συλλογή πλαστικών καπακιών ανακύκλωσης με στόχο την προμήθεια αναπηρικού αμαξιδίου και απινιδωτών. Αυτές οι καρδιές θα υιοθετηθούν από τα παιδιά των ΚΔΑΠ, μεταφέροντας το μήνυμα τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και της κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο μας.

Επίσης, από τις 6 έως και τις 10 Ιουνίου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις τόσο στις δομές ΚΔΑΠ της πόλης  και των Τ.Κ. Προβατά και Σκουτάρεως όσο και στο Κεντρικό Πάρκο στη Δορυλαίου, δίπλα στο Θερινό Θεατράκι. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις με ανακυκλώσιμα υλικά, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών, εκπαιδευτικές δράσεις και συζητήσεις, εικαστικά εργαστήρια, περιβαλλοντικά παιχνίδια και δράσεις, αθλοπαιδιές και μουσικοκινητική με θέμα την ανακύκλωση και το περιβάλλον, φύτεμα λουλουδιών, καλλωπισμός και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων κα

Επενδύσεις σε έργα υποδομής για την ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων

Ο κ.Χρυσάφης υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων στους τομείς του πρασίνου, της ανακύκλωσης και της καθαριότητας.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύουμε σε έργα υποδομής υποβάλλοντας προτάσεις 7,6 εκατ.ευρώ και διασφαλίζοντας για τον Δήμο μας ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή του Πράσινου Σημείου Διαχείρισης Απορριμμάτων, τέσσερα συστήματα υπόγειων κάδων, 10 Γωνιές Ανακύκλωσης με 40 υπογειοποιημένους κάδους και 10 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης με Ανταποδοτικό Πρόγραμμα Επιβράβευσης. 

Επιπλέον, δημιουργούμε ενεργειακή κοινότητα που θα αποτελέσει τη βάση για την ενεργειακή αυτονόμηση του Δήμου Σερρών», τόνισε ο κ.Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, επικαιροποιήσαμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, λειτουργούμε Σύστημα Ηλεκτρονικής Γεωγραφικής Αποτύπωσης Κάδων και προχωρήσαμε σε σύμβαση για την αποκομιδή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από τις αγροτικές περιοχές του Δήμου Σερρών και τη μεταφορά τους σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις».

Το επόμενο διάστημα ο Δήμος Σερρών προχωρά στην ενίσχυση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και στην προμήθεια νέων απλών κάδων, συστήματος έξυπνων κάδων, καφέ κάδων για τα οργανικά απόβληματα, κάδων για την ανακύκλωση ιματισμού (ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κλπ)  καθώς και για την επέκταση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP