Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Χρέη: Πότε θα ενεργοποιούνται οι 120 δόσεις – «Τσουχτερό» το επιτόκιο των νέων ρυθμίσεων

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

/ by Newsroom


Προ των πυλών η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων, αλλά και η υιοθέτηση μιας νέας ρύθμισης για τα χρέη σε 36- 72 δόσεις: Η διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατίθεται στην Βουλή και με το οποίο κατοχυρώνονται νομοθετικά οι σχετικές εξαγγελίες. Για την αναβίωση των σχημάτων ρύθμισης οφειλών θα απαιτηθεί η καταβολή δύο «μαζεμένων» δόσεων, ενώ το νέο σχήμα θα ενσωματώνει «τσουχτερά» επιτόκια.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που αφορούν και σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αναβιώσουν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, από τους οφειλέτες με την καταβολή δύο «μαζεμένων» δόσεων έως και τον Ιούλιο.

«Τσουχτερό» το επιτόκιο των νέων ρυθμίσεων

Η νέα έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ με το επιτόκιο για όσους επιλέξουν 36 δόσεις στο 4,37% και στο 5,87% για όσους επιλέξουν ρύθμιση σε 72 δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν μαζί με τυχόν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Με 9 στους 10 οφειλέτες να χρωστούν στην εφορία έως 10.000 ευρώ και οκτώ στους δέκα στα ασφαλιστικά ταμεία έως 15.000 ευρώ, ήταν μάλλον αναπόφευκτο το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην κατάθεση του εν λόγω φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις αναβίωσης των ρυθμίσεων, αλλά και θέσπισης της νέας ρύθμισης.

Ολόκληρο το «μενού» των ρυθμίσεων

Με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων μέσα στον Απρίλιοοι επιλογές που θα έχουν πλέον οι οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι:

  • Αναβίωση 72 και 120 δόσεων. Όσοι έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά τις δόσεις που χάθηκαν, αυτές θα ενσωματωθούν στο τέλος της ρύθμισης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει κι άλλα χρέη που παραμένουν αρρύθμιστα, θα πρέπει να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων (αφορά τις έκτακτες οφειλές όπως κληρονομιάς) μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ
  • Νέα ρύθμιση σε 36 – 72 δόσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά φορολογούμενους οι οποίοι την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και ταυτόχρονα παρέμεναν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων στις ρυθμίσεις που είχαν κάνει. Αν όμως από την 1η Νοεμβρίου και μετά είχαν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, μπορούν να τις εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Πέρα από το γεγονός ότι το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης να ανέρχεται σε 30 ευρώ, υπάρχει επιβάρυνση με επιτόκιο 4,37% για όσους επιλέξουν τις 36 δόσεις και 5,87% στην περίπτωση που επιλέξουν τις 72 δόσεις
  • Πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων. Αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ακόμα κι αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Πρόκειται για χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.α. Η συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, οι οποίες είναι έντοκες. Όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο, το οποίο φτάνει στο 5,87% αν κάποιος φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μία οφειλή του σε από 12 έως 24 δόσεις. Σε περισσότερες δόσεις, δηλαδή έως 48, μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές όπως φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι οι οποίοι από την 1η Νοεμβρίου 2021 είχαν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες όμως είχαν εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, θα μπορούν να τις εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων.


Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP