Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Εκλογές 2023: Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

/ by Newsroom


Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό, σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη ο λαός να αποφασίσει την αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής» τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε τονίσει: «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια, οι εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξαρχής είχα δεσμευθεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Κι αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για έναν προγραμματισμό, απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα συνυπολογίζει μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Αλέξης Τσίπρας

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την περιοδεία του στην αγορά της Λειβαδιάς.

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγο μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη δήλωσή του μετά την προκήρυξη εκλογών.

«Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:

«Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους. Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας ή σταθερότητας”», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια. Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”», συμπλήρωσε.

«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του» κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κυριάκος Βελόπουλος

Για ωμό εκβιασμό των Ελλήνων ψηφοφόρων, με την ανακοίνωση των εκλογών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμα διάγγελμα, ανακατεύοντας την αλήθεια με τον ψέμα, επιχείρησε έναν ωμό εκβιασμό στους Έλληνες ψηφοφόρους. Συνέκρινε την Βουλγαρία με την Ελλάδα, για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία, και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα. Ελπίζουμε, ευχόμαστε, την μόνη αλήθεια που είπε, την ημερομηνία των εκλογών, να την τηρήσει», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ερωτηθείς για την δήλωση του πρωθυπουργού περί του μπλε και των συνεργασιών, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Διακρίνω μία πολιτική αχρωματοψία στον πρωθυπουργό. Το γαλανόλευκο είναι η ελληνική σημαία. Συνεκμετάλλευση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Άρα εκεί να βρει αποκούμπι.»

Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στόχο να στερήσει από νέους και νέες που δουλεύουν ως εποχιακοί το δικαίωμα της ψήφου.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε, δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν.

Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένας νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει.

Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP