Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Εκλογές 2023 – Τα «άγνωστα» κόμματα: Οι «φτωχοί», οι «καπνιστές», οι οικολόγοι και οι… ψηφιακοί

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

/ by Newsroom



Τι 30, τι 40, τι… 50 κόμματα θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν συνολικά συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι, αριθμός διπλάσιος και πλέον των εθνικών εκλογών του 2019. Συγκεκριμένα  συμμετοχή στις εκλογές δήλωσαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά κόμματα τα οποία στην πρώτη λέξη του τίτλου τους ή ενδιάμεσα χρησιμοποιούν το «Έλληνες», όπως Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, Ελληνικό Λευκό, κ.λπ.

Μεταξύ των υποψηφιοτήτων βρίσκονται μικρά ή και πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα ή συνασπισμοί που προκαλούν την περιέργεια τουλάχιστον με το όνομα τους. «ΚΟΤΕΣ», «SOCIAL», «Κίνημα Φτωχών», «Πράσινο και Μωβ»,  είναι ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν αρχικά την ανακήρυξή τους από τον Άρειο Πάγο και κατόπιν την ψήφο στις επικείμενες εκλογές.

Κίνημα Φτωχών
Εκτός από το… πρωτότυπο όνομά του ξεχωρίζει και για την συμμετοχή του Παύλου Κοντογιαννίδη. Ο γνωστός ηθοποιός είναι ο ιδρυτής του κινήματος και σε μήνυμά του στα social media αναφέρει πως ως πρόεδρος θα είναι υποψήφιος σε 3 περιφέρειες.

Στην ιδρυτική διακήρυξή του, μεταξύ άλλων,  αναφέρει: «Με έναν απλό κοινωνικό διαχωρισμό αυτοί που βρίσκονται στο 90% ανήκουν στους μη έχοντες, ή στους έχοντες τόσα που δεν τους φτάνουν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, δηλαδή οι ΦΤΩΧΟΙ, και στο άλλο 10% βρίσκονται οι έχοντες, δηλαδή οι πλούσιοι. Διότι π.χ ένας άνεργος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Είναι απλά ΦΤΩΧΟΣ. Δύο εργαζόμενοι των 300, 600, 1000 κλπ απλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό είναι ΦΤΩΧΟΙ. Δύο συνταξιούχοι των 500 έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι και οι δύο ΦΤΩΧΟΙ. Ένας αγρότης, ένας ταξιτζής, ένας φοιτητής, ένας οικοδόμος, ένας δάσκαλος, ένας γιατρός, ένας διανοούμενος, ένας καλλιτέχνης κλπ που παλεύει για επιβίωση είναι ΦΤΩΧΟΣ. Κάτω από αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να ενώσουμε όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα σε μια Λαϊκή Βάση και να δημιουργήσουμε το ‘’ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ’’ για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, με συμμετοχικές διαδικασίες και με αποφάσεις συμμετοχικής Δημοκρατίας τα δίκια μας, για μια αξιοπρεπή διαβίωση, για μια Ανθρωποκεντρική κοινωνία, με Δημοκρατία, Εργασία, Αξιοπρέπεια, Σεβασμό, Αλληλεγγύη, Ισονομία, για μια κοινωνία Ελεύθερη, Ειρηνική, χαρούμενη και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ!».

«SOCIAL»
Με ένα σύντομο ολιγόλεπτο βίντεο, ο πρόεδρος Συμεών Καψάλας, είχε γνωστοποιήσει στους πολίτες τους στόχους και τις επιδιώξεις του νέου ψηφιακού κόμματος, υπό την ονομασία Social.

«Το Social Σύγχρονο Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύθηκε για να συμμετέχει ενεργά στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της πατρίδας μας. Το πρώτο Ψηφιακό Ηλεκτρονικό Κόμμα στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην διαφάνεια και την ισόνομη μεταχείριση των πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ήδη το κόμμα «μιλά» απευθείας με τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.socialparty.gr , όπου κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ. γίνεται μια μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα όπως είναι μεταξύ άλλων η οικονομία, το στεγαστικό, η παιδεία, το περιβάλλον και η εξωτερική πολιτική.

Το Social είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν κουραστεί από τα τερτίπια των υπαρχόντων παρατάξεων. Στόχος είναι να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση για μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη με ένα δυνατό κράτος πρόνοιας» ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο Συμεών Καψάλας.

«Πράσινο και Μωβ»
Σε ανακοίνωση του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το Πράσινο & Μωβ φιλοδοξεί να προσθέσει χρώμα στην ελληνική Βουλή, να αλλάξει τόσο τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, όσο και τις πολιτικές επιλογές, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς» και προστίθεται: «Ήρθε πλέον η ώρα της αλήθειας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του κράτους δικαίου, των πράσινων πολιτικών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της δικαιοσύνης, της ανατροπής με ευοίωνη ευρωπαϊκή πλεύση. Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στα έδρανα της Βουλής με έργα και πράξεις από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ».

Στα ψηφοδέλτια του Πράσινο & Μωβ συμμετέχουν «τόσο παλιότερα όσο και πολλά νέα στελέχη του οικολογικού-πράσινου, φιλοευρωπαϊκού και φιλοζωικού χώρου που σήμερα αποτελούν την Ομάδα των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετέχουν: δύο πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος. Ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης που έχουν ιδρύσει το δίκτυο 72 πράσινων αυτοδιοικητικών. Ενεργοί πολίτες σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου, της φύσης και των ζώων. Πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακτιβιστές, άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών, στελέχη που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, κοινωνικές και πολιτικές, συναντώνται σε μια συμμαχία επτά πολιτικών δυνάμεων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Πειρατές, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και Κύκλος – Οικοφεμινιστικό Quίνημα».

Συνεπικεφαλής στο Πράσινο & Μωβ είναι ο Δομήνικος Χρυσίδης (επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας) και η Βασιλική Γραμματικογιάννη (δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα).

Κ.Ο.Τ.Ε.Σ
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το 2009 ο ιδρυτής πολυχώρου στο κέντρο της Αθήνας, Νίκος Λούβρος σχημάτισε το πρώτο πολιτικό κόμμα καπνιστών, το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ., Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση.

Από το 2018 και έπειτα ο πολυχώρος είχε εξολοκλήρου περάσει στην αποκλειστική χρήση του κόμματος.

Ο χώρος λειτουργεί ως έδρα του κόμματος, εντευκτήριο μελών και φίλων, πνευματικό κέντρο όπου φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις που στηρίζουν και προωθούν τις θέσεις και τις ιδέες του ΚΟΤΕΣ.

Στις εκλογές του 2019 το κόμμα συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ανεξαρτητοποιήθηκε ξανά.

Αύξηση στις συμμετοχές
Για τις εθνικές-βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Από το Α1 Πολιτικό Τμήμα είχαν κοπεί 4 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, επειδή είτε δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα, είτε ανέκυψε ζήτημα δικαιώματος χρήση του τίτλου του κόμματος ή ακόμη και για άλλους τυπικούς λόγους. Έτσι, το 2019 είχαν συμμετάσχει στις εκλογές 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Προγενέστερα, στις βουλευτικές εκλογές της 20η Σεπτεμβρίου 2015 είχαν δηλώσει συμμετοχή 26 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου είχαν κοπεί 7 κόμματα και τελικά συμμετείχαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και διεκδίκησαν την ψήφο των Ελλήνων, 14 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων (συνολικά 19).

Βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου

Τα 50 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι τα εξής:

Κόμματα

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ

10) ΝΙΚΗ

11) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

12) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

13) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

14) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

15) ΟΑΚΚΕ

16) Μ-Λ ΚΚΕ

17) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

18) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

19) ΤΟΛΜΑ

20) ΠΑΤΡΙΔΑ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

21) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

22) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

23) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

24) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

25) ΚΟΤΕΣ

26) ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

27) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

28) SOCIAL

29) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

30) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

31) ΕΑΝ

32) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)

33) ΕΛΛΗΝΕΣ

34) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

35) Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ

36) ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΟΣ

37) ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ

38) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

7) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

8) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

9) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

10) ΜΑΖΙ

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

2) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP