Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Αμφίπολη: Επισκέψιμος από χθες ο τύμβος Καστά – Για ποιους ανοίγει τις «πύλες» του

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

/ by Newsroom


Επισκέψιμο είναι από χθες, για ειδικές ομάδες κοινού, το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης, εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης της περιφερειακής ενότητας Σερρών, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε ατόμων, συνοδεία ενός φύλακα ή αρχαιολόγου, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.

Οι επισκέψεις θα διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας και θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έως και τις αρχές Ιουνίου, οπότε και θα διακοπούν προσωρινά, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά. Πάντως, το ταφικό μνημείο θα αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό το 2027, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου. Στην παρούσα φάση, η είσοδος γίνεται κατόπιν ραντεβού και χωρίς εισιτήριο.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Μεγάλη Τετάρτη από την περιοχή, όπου επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών, οι επισκέπτες θα έχουν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου, καθώς θα μπορούν να δουν τη μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, τις σφίγγες στην είσοδο και τις Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί.

Επίσης, αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι στιγμής στον Τύμβο Καστά έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, στον βαθμό που μπορούν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στη φάση δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου βρίσκεται το έργο εγκατάστασης στεγάστρου και υποχρεωτικής ελάφρυνσης των εσωτερικών ικριωμάτων. Η Διεύθυνση Συντήρησης, εκτός από την κατά χώραν εργασίες, έχει αναλάβει τη μελέτη του γλυπτού διακόσμου και των θραυσμάτων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής από το 2012 έως το 2014. Πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο δεδομένου ότι το έργο το 2016 εντάχθηκε με μειωμένο προϋπολογισμό. Προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης και να είναι εφικτή η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ, πρόσθετες στα 300.000 ευρώ από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα, η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει δρομολογήσει τις μελέτες της συνολικής ανάδειξης του μνημείου. Οι συγκεκριμένες μελέτες θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί με ασφάλεια το έργο της συνολικής αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου την προσεχή πενταετία να αποδοθεί πλήρως επισκέψιμο.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες μέχρι τέλος Απριλίου 2023, ξεκινά το έργο της διευθέτησης του περιβάλλοντος χώρου. Στο πλαίσιο των μελετών ανάδειξης του μνημείου προβλέπονται και υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες, όπως εκθεσιακή υποδομή και αναψυκτήριο, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, καθώς το μνημείο δεν μπορεί να δεχθεί συνεχή ροή επισκεπτών και η επίσκεψή του θα γίνεται πάντοτε οργανωμένα από μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων, οπότε θα απαιτείται χρόνος αναμονής.


Πηγή: enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP