Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Πάσχα: Στην Ελλάδα το Άγιο Φως – Θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις σε όλη τη χώρα

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

/ by Newsroom



Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μεταφέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Η άφιξη του με αεροσκάφος Α320neo της AEGEAN πραγματοποιήθηκε γύρω στις 20:40, ενώ εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Με αίσθημα σεβασμού και ταπεινοφροσύνης παρέλαβα το Άγιο και Ανέσπερο Φως από τα χέρια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεοφίλου Γ’, εκπροσωπώντας και φέτος την Ελληνική Κυβέρνηση», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε δήλωσή του κατά την επιστροφή του στην Αθήνα με το ‘Αγιο Φως.

«Μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία, είχαμε την υψηλή τιμή να παραστούμε στην Τελετή Αφής στον Πάνσεπτο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και να συμμετέχουμε στη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα, από όπου θα διανεμηθεί σε όλες τις ιερές Μητροπόλεις ανά την Επικράτεια, μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα».

«Ας ευχηθούμε το Φως της Ανάστασης του Κυρίου να μας καθοδηγεί και να ενδυναμώνει την πίστη μας, καθώς και να αναπτερώνει την ελπίδα όλων μας για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είθε το μήνυμα της νίκης της ζωής επί του θανάτου να φτάσει σε ολόκληρη την Οικουμένη. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και Υγεία σε όλους σας!

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετείχαν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

«Το Άγιο Φως μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και παρηγοριάς για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά τον Σταυρό ακολουθεί Ανάσταση και μετά τον θάνατο η ζωή», τόνισε στο μήνυμά του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ.

Ξεκινά η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα

Μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα ξεκινά η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια αεροπορικώς. Συγκεκριμένα αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146)
  • Αθήνα – Χανιά (A3 344)
  • Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη)
  • Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη)
  • Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη)
  • Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη)
  • Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη)
  • Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη)

Η μεταλαμπάδευση του Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388)
  • Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216)
  • Αθήνα – Ρόδος (GQ282)
  • Αθήνα – Κως (GQ224)
  • Αθήνα – Μύκονος (GQ234)
  • Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304)
  • Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356)
  • Αθήνα – Χίος (GQ244)

Νωρίτερα σήμερα τελέστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η λειτουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Λίγα λεπτά πριν από τις 15:00, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα δέσμη με 33 κεριά και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως.

Μετά την Αφή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός, Ανδρέας Κατσανιώτης, ανέφερε στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη: «Έχω και φέτος την τιμή να παραλαμβάνω από τα χέρια Σας το ‘Αγιο Φως και το προνόμιο να Το μεταφέρω, μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα, στον ευσεβή λαό της Ελλάδας».

«Με ταπεινοφροσύνη και βαθύ σεβασμό παρακολουθήσαμε, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία και τους χιλιάδες πιστούς, τη μοναδική αυτή στιγμή της Ορθοδοξίας, την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Για άλλη μία φορά, το ‘Αγιο Φως γαληνεύει την ψυχή μας και ενδυναμώνει την πίστη μας με την ευλογία και την πνευματική Του δύναμη».

«Η υψηλή αποστολή του Παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκτείνεται ανά τους αιώνες, με τον διαρκή αγώνα του για τη διαφύλαξη της Ελληνικής και Ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αγία Γη να είναι αδιαμφισβήτητος», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Πολιτεία στέκεται πάντοτε δίπλα Σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη των Ιερών προσκυνημάτων της πίστης μας στους Αγίους Τόπους, και για την προάσπιση των δικαίων και δικαιωμάτων της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, περιλαμβανομένων των ιδιοκτησιακών, καθώς και του Προσκυνηματικού Καθεστώτος».

«Η Ορθοδοξία δεν είναι κουλτούρα, είναι το φως της αλήθειας. Είθε αυτό το φως, το φως που εξήλθε από τον Πανάγιο Τάφο, το φως της Ανάστασης του Χριστού να φέρει το μήνυμα της ζωής, της ειρήνης και της ελπίδας σε ολόκληρη την Οικουμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης. «Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά»!


Πηγή: enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP