Responsive Ad Slot

Νεοτερα

latest

Αλέξης Τσίπρας: Το δικό μας σχέδιο λέγεται «Κυριάκος» – Ο ένας πλήρωνε με pass, ο άλλος υπόσχεται «Δήμητρες»

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

/ by NewsroomΕπίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε από την Ιτέα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξήγγειλε το δικό του «σχέδιο Κυριάκος», ώστε να τον αναγκάσει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα και χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σχετικά με το σχέδιο «Δήμητρα», ενώ έκανε έκκληση στους 450.000 νέους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν πάνε στην κάλπη η ΝΔ και το καθεστώς Μητσοτάκη έχουν τελειώσει».

Μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Ιτέα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε το δικό του «σχέδιο Μητσοτάκης», συσχετίζοντας εμμέσως την εξαγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο «Δήμητρα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αποφεύγει την συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα και εφευρίσκει «ψεύτικα ζητήματα».

Είπε χαρακτηριστικά: «Για να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης την συζήτηση για το τι θα γίνει με το εισόδημα, τι θα γίνει με την ακρίβεια, με την ανεργία, με τον αγροτικό κόσμο δημιουργεί ψεύτικα ζητήματα. Για να αποφύγει την συζήτηση για τα μεγάλα θέματα ασχολείται τη μία με τον κ. Βελόπουλο και πώς θα πάρει βουλευτές από τον Βελόπουλο, την δεύτερη πώς θα αποκλείσει τον Κασιδιάρη, την Τρίτη με τον κ. Βαρουφάκη. Βρήκε παρτενέρ για να ασχολείται. Και με το σχέδιο Δήμητρα. Ε, λοιπόν το δικό μας σχέδιο δεν λέγεται ‘Δήμητρα’, λέγεται ‘Κυριάκος’, είναι το σχέδιο να τον βγάλουμε από το καβούκι του, να τον φέρουμε ενώπιος ενωπίω, να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Να τον αναγκάσουμε επιτέλους να έλθει σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση, σε ένα ντιμπέιτ που φοβάται και το βάζει στα πόδια, ή έστω να δώσει συνέντευξη σε έναν κανονικό δημοσιογράφο και να τον ρωτήσει πράγματα που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός».

Στόχος, συνέχισε ο κ. Τσίπρας είναι «να αναδείξουμε τον τις ευθύνες του και τον κίνδυνο, αν την επόμενη τετραετία βρεθεί σε θέση εξουσίας, που διατρέχει η χώρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο την συρρίκνωση της δημοκρατίας και την διάλυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η αλήθεια είναι ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί να αμείβει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με ευρώ τους αμείβει με διάφορα pass και ο κ. Βαρουφάκης θέλει τους αμείβει με ‘Δήμητρες’, εμείς λέμε να δώσουμε ξανά στην τσέπη τους ευρώ, αυτό είναι το σχέδιό μας. Γιατί τα ευρώ 4 χρόνια μετά έχουν χάσει την αξία τους, παίρνεις τα μισά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, βάζεις λιγότερη βενζίνη.

Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με ανοησίες, ασχολούμαστε με το πως θα ξαναγίνουν τα ευρώ ισχυρά, γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο αποτελεσματικό κράτος».


Ακολούθως ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέσπιση από την πρώτη μέρα 880 ευρώ και καθιέρωση αυτόματης, τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ΑΤΑ για τους παλαιότερους, ξεπάγωμα των τριετιών αυξήσεις 10% στους δημόσιους υπαλλήλους. Για τους συνταξιούχους επιστροφή της 13ης συνταξης και επιστροφή των αναδρομικών που τους στερήσανε.

Πως θα μειώσουμε τις τιμές; Μέσα από ένα σχέδιο που θα χαμηλώσει την λαίλαπα της έμμεσης φορολογίας., Τα νούμερα δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα 2,8 δις ευρώ κατ’ έτος σε σχέση με τον αντίστοιχη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό οφείλεται στο ότι κράτησε σταθερούς τους έμμεσους φόρους ενώ ανέβηκαν οι τιμές με πληθωρισμό στο 10%. Πάνω από 4,5 δις είναι η αύξηση από το ΦΠΑ πέρυσι. Παίρνει αυτά τα χρήματα από τους πολλούς για να δίνει κάποιες στοχευμένες επιδοτήσεις για να στηρίξει, τις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια, τα σουπερ μάρκετ, για να κρατάνε υψηλές τις τιμές. Μειώνοντας τον ΦΠΑ θα κρατήσουμε τις τιμές.

Ρύθμιση χρεών με το σχέδιο που παρουσιάσαμε με την Λούκα Κατσέλη που επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δίνει την δυνατότητα ρύθμισης για τους αδύναμους και την μεσαία τάξη.

Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος: Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε αυτό το κράτος. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, φιλικό στο πολίτη κράτος με αξιοκρατία και λογοδοσία. Εμείς μπορούμε γιατί δεν είμαστε πρίγκηπες ή γόνοι, εμείς δεν θεωρούμε το κράτος ιδιοκτησία μας. Το κράτος ανήκει στον ελληνικό λαό, και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το αλλάξουμε».


Απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους και έκανε ειδική έκκληση στους νέους ανθρώπους: «Έχουμε μία σημαντική ευκαιρία μπροστά μας, την ψήφο μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει προοπτική μέσα από τη ψήφο και ότι δεν μπορεί να έλθει η πολιτική αλλαγή. Θέλουν να μας πείσουν, εκείνοι που έφτιαξαν μία κυβέρνηση τέρας, με παρακολουθήσεις και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του εισοδήματος, ότι η πολιτική αλλαγή θα είναι τέρας. Εμείς ένα πράγμα ζητάμε από τον ελληνικό λαό: να μας δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ώστε να φτιάξουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Θα ακούσετε πολλά μέχρι τις κάλπες, ο καθένας όμως θα αναγκαστεί την επόμενη ημέρα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν». Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι την επόμενη των εκλογών «θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας και ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μπει σε περιπέτειες δεύτερων και τρίτων εκλογών».

Συνεχίζοντας έδωσε έμφαση στην ψήφο των νέων: «Απευθύνομαι και στην νέα γενιά η ψήφος τους είναι το όπλο τους. Τους θέλουν αδρανείς, δεν προσπαθούν να πείσουν ότι οι ίδιοι είναι έντιμοι ότι τα κάναν καλά, αλλά ότι είναι όλοι το ίδιο. Ε δεν είναι όλοι το ίδιο. Ότι και να θελήσετε να πάτε στην κάλπη, 450 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι αν πάτε στην κάλπη ο κ. Μητσοτάκης είναι παρελθόν, η ΝΔ και το καθεστώς Μητσοτάκη έχουν ήδη τελειώσει».

Ξεκινώντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε: «Τέσσερα χρόνια τώρα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εξαπατήθηκε, στοχοποιήθηκε. Θυμάστε τι μας έταξαν; Καλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, ασφάλεια, και που πήγαν όλα αυτά; Η κυβέρνηση εξαπάτησε τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στοχοποίησε τους εργαζόμενους και τους νέους. Έταξε στους εργαζόμενους καλύτερες δουλειές και έφερε εργασιακή ζούγκλα, αντί για συντάξεις έφερε την κατάργηση της 13ης σύνταξης και συνολικά 7,5 δις λιγότερα για συντάξεις. Κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. Σε ότι αφορά τον αγροτικό κόσμο η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι σε απόγνωση.

Αυτό που αποκομίζω είναι το συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών είναι ένα «ως εδώ, ως εδώ με την αδιαφορία, την εξαπάτηση, την οικογενειοκρατία, ως εδώ με την αδικία, ήλθε η ώρα να ξαναφέρουμε την δικαιοσύνη στον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις για το αν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του: «Λένε όμως, μπορείτε εσείς να φέρετε την αλλαγή; Εμείς λέμε και ξέρουμε και μπορούμε, ξέρουμε γιατί κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, ξέρουμε γιατί πετύχαμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις προηγουμένως απέτυχαν, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δις στα δημόσια ταμεία. Και τα βρήκε ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του έτοιμα και τέσσερα χρόνια τώρα ξόδεψε και άλλα 60 δις.

Αν είχαμε εμείς την ευχέρεια να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση τα νοσοκομεία, δεν θα ήταν σε αυτά τα χάλια το κράτος πρόνοιας, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση με την ακρίβεια, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση με τους μικρομεσαίους που δεν μπορούν να βρουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί εμείς δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε λίγους και ισχυρούς, τα μεγάλα συμφέροντα. Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τους απλούς ανθρώπους, την κοινωνία. Στην ερώτηση αν ξέρουμε, απαντούμε ναι ξέρουμε γιατί μάθαμε και από τα λάθη μας. Στο αν μπορούμε είναι η απάντηση είναι ότι τώρα μπορούμε γιατί τώρα δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε δίχως μνημόνια, τρόικα και εξαναγκασμούς, με βάση το δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα».

Στράφηκε και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη: «Όλες αυτές τις μέρες ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον πρωθυπουργό που ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες και υπόσχεται καλύτερους μισθούς, ΕΣΥ και αποτελεσματικό κράτος. Γιατί 4 χρόνια μας κυβερνούσε σωσίας του; Βγάζει τηλεοπτικά σποτάκια που ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ και τάζει. Γιατί δεν τα έφτιαξε αυτά τα χρόνια; Όσο κ αι αν τάζει, όσο και να υποκρίνεται ο ελληνικός λαός ξέρει ποιο είναι το σχέδιό του.

Γιατί εκείνος δεν κυβέρνηση με μνημόνια και είχε την ευκαιρία να τα φτιάξει αυτά. Παριστάνει ότι δεν ήξερε όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να κρυφτεί. Αντί να συζητά για τις ευθύνες του για τις 36.000 νεκρούς της πανδημίας, όταν μάς έλεγε ότι δεν ήξερε για τα τραίνα και θρηνήσαμε 57 συμπολίτες μας άδικα, ότι δεν ήξερε για τους πάτσηδες, όταν έλεγε ότι δεν ήξερε ότι ο ανεψιός του στο διπλανό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα.

Αλλά έρχεται η ώρα της κρίσης. Προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση για τις ευθύνες του σε αυτές τις εκλογές αλλάζοντας την ατζέντα και λέγοντας ψέματα. Τι μας είπε προχθές; Ότι τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και ο λαός τρώει κουτόχορτο και δεν ξέρει ποια παράταξη χρεωκόπησε την χώρα δύο φορές, μία το 2009 και μία το 2015. Και αφού δεν πιάνει αυτό χθες μας είπε ένα καινούργιο ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μνημόνιο αν εφαρμόσει το φιλολαϊκό του πρόγραμμα. Αυτά έλεγε και το 2018 όταν ρυθμίζαμε το χρέος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε 4ο μνημόνιο. Και βρέθηκε εκείνος και έτρωγε από τα έτοιμα που του αφήσαμε στα δημόσια ταμεία».


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ενδιαφερουν και Αυτα...
SerresVoice.gr © all rights reserved
Μέλος της KARMA Advertising GROUP